Arkiv för ‘Skivspelare’ kategori

Hanss Acoustics T-10 – Vinylen är här för att stanna

26 maj, 2011

Jag blev ombedd att testa en skivspelare och naturligtvis sa jag ja.  Men att det skulle bli kärlek vid första ögon/öron kastet trodde jag väl inte.Visst saknade jag min gamla Goldmund men den var ju i en helt annan klass…Trodde jag.

En enkel skivspelare med en okänd Italiensk tonarm och pickup verkade inte rocka särskilt fett. Men visst gör den, så till den milda grad att jag sitter trollbunden och lyssnar på ett sätt som jag fullständigt glömt bort. Till er som går och sneglar på den där kartongen med skivor i källaren kan jag bara säga – köp en vinylsvarv nu.

Hanss T-10

Hanss T-10

Det är en märklig upplevelse att lyssna på gamla vinylskivor när man är van vid CD formatet. Med jämna mellanrum fumlar man efter fjärrkontrollen, inte för att spola fram utan tillbaka för man vill lyssna på en passage en gång till. Men efter ett tag infinner sig ett inre lugn som är meditativt. Vinyl är på något vis lyssnandets motsvarighet till den japanska tecermonin. Ta fram en skiva, vänd och LÄS på omslaget. När gjorde du det senast på en CD? Ta sedan ut skivan ur konvolutet och lägg den på skivtallriken och damma av. Glöm för alt i världen inte skivpucken. Sedan ska nålen lyftas på plats. Nu är det nästan färdigt för lyssning, bara upp med volymen på förstärkaren till en lagom nivå.

Det första som slår en är att musiken är så närvarande. Jag har verkligen försökt men jag hittar ingen bättre beskrivning än så. Närvarande och transparent så man nästan kan gå runt i rummet och ta på musikerna. Sedan undrar man över CD skivans främsta argument basen som skulle vara så överlägsen på det nya formatet. Men, det stämmer verkligen inte, det är ju faktiskt så här det låter på riktigt.

Fast det viktigaste argumentet för vinyl är att det finns så mycket bra musik som inte kommit ut på CD och aldrig kommer att göra det. Så ni med skivkartonger i källaren – kom igen och upptäck den gamla världen igen.

Nu tronar skivspelaren högst upp på mitt stereoaltare och kallas med vördnad Hans majestät!

Försteg          Kora Crescendo

Högtalare      Cadence Amaya

Kablar           Bertramaudio kablar

Skivspelare Hanss T-10 med Bluenote tonarm och pickup

Kenneth är ej verksam inom REHIFI.SE. Hans åsikter är hans egna och behöver ej överensstämma med våra (Red. anm.).

Relaterade Länkar:

Vetenskap och vetskap: HIFI kablage

HIFI Kenneth utvärderar de mytomspunna AMR

Skivspelare – Direktdrift vs Remdrift i Hifi anläggningen

Kenneth @Rocksolidaudio


Skivspelare – Direktdrift vs Remdrift i Hifi anläggningen

15 december, 2010

Efter de mellanhjulsdrivna spelarnas död under 1960-talet har två olika drivsätt dominerat skivspelarmarknaden, direktdrift och remdrift. Ända sedan dess har två läger existerat som båda hävdat att det ena är bättre än det andra. Dags att reda ut begreppen!

Direktdrift

En direktdriven skivspelare ifrån Sony.

Direktdrift innebär att skivspelarens motor driver skivtallriken via en direkt koppling. Fördelarna med en direktdriven spelare är att du slipper ha en rem som slirar eller bara orkar att dra med en viss begränsad kraft. Du kan då ha en kraftig motor som också snabbare får upp hastigheten på skivtallriken. Nackdelarna är att du är låst vad gäller placering av motorn och kan därför få elektriska och magnetiska störningar som tas upp av den känsliga pickupen. motorn ligger oftast direkt under.
Du får dessutom lättare störningar ifrån motorns drift (motorn går inte 100% jämnt i fart) att vandra upp hela vägen till skivan och pickupen. Hade du istället haft en fjädrande rem hade den kunnat jämna ut dessa störningar.
+ Snabb uppstart

+ Inga rembyten

- Motorstörningar

- Mindre jämn gång

Remdrift

Acoustic Signature Final är ett exempel på en exklusiv remdriven skivspelare med motorn placerad utanför skivtallriken.

Remdrift innebär att du mellan motorn och skivtallriken (ofta en mindre innertallrik) har en gummirem som överför kraften. Du kan på så satt placera motorn långt utanför spelaren för minsta möjliga risk för att elektriska och magnetiska störningar ska påverka. Du har också satt en lätt fjädrande koppling, i form av remmen, mellan skivspelartallriken och motorn och på så vis undviker du att mindre ojämnheter i motorns gång påverkar skivans hastighet. En remdriven skivspelare har en tung tallrik på vanligtvis 2-4 kg. Detta i kombination med den begränsade friktionen som finns mellan rem och dess anläggningsytor kan det bli problem vid uppstarten. Den kan inte starta hur snabbt som helst och kan vid användning av riktigt tunga skivtallrikar till och med behöva hjälp via handen med att komma igång. Detta gör att remdrivna spelare aldrig varit något alternativ för DJ´s som snabbt behöver ha igång en ny skiva. De har inte har tid att vänta några sekunder medan skivan kommer upp i rätt hastighet. Vid användning i hemmiljö och i en hifi anläggning är detta oftast en ointressant aspekt. Naturligtvis kan det finnas dem som också tycker att runt 150 kronor som en ny rem kostar är en nackdel men utslaget på dess livslängd 10-15 år är det i sammanhanget en mycket liten kostnad.

+ Motorn kan placeras för mindre störningar

+ Jämnare gång

- Långsam uppstart

- Rembyten

Kanske behöver din skivspelare en ny rem, hör av dig till oss vi har ett utbud av remmar till de flesta skivspelarna. Alternativt kanske det är dags att pröva det jag skriver om i verkligheten. Kom in till vår butik i Rehifi eller till vår webbshop så hittar vi den skivspelare som passar just dig, oavsett om den är direktdriven eller remdriven. Känner du att skivspelar eran är slut för dig hoppas jag att du vet att vi även köper in, oavsett om det är helt eller inte.

Relaterat

Köpa skivspelare – Tänk på detta!

Hur tillverkas en vinylskiva?

Arkivera dina LP-skivor!

12 oktober, 2010

Det händer att vi får en del frågor om hur man arkiverar sina lp-skivor på datorn. Det kan ju vara så att man ibland inte litar på att  skivorna håller fullt så länge som man vill. Därför tänkte jag i detta avsnitt  kort berätta om vilken metod som fungerar bäst, plus att det inte behöver vara så svårt för dig heller.

Eftersom de flesta LP-spelarna inte har en egen RIAA d.v.s.  en  förstärkning på sin ljudutgång så går det inte speciellt bra att koppla den till datorns linje in ingång. Om man är jättedesperat finns det en snabb fix och det är att man istället kopplar lp:n till mic-ingången i datorn, eftersom den kan sköta en viss del av förstärkningen. Det blir dock inte helt korrekt och därför kan jag inte rekommendera denna. Istället skall du använda ett försteg eller en förstärkare med phono-ingång. Då kopplar du vinylen till förstärkarens phono och sedan från denna använder du förstärkarens/förstegets-pre out in i datorns line in ingång.

Nästa steg är att använda ett bra inspelningsprogram, kriterierna för detta är ett  stabilt ständigt uppdaterat och med ett flertal equalizer möjligheter. Ett mycket kompetent program för detta är Audacity, det är dessutom gratis! På deras hemsida finner ni även en mycket bra guide för att använda programmet. Lite kort så ska man tänka på att justera ljudnivån på försteget/förstärkaren så att det inte börjar ”klippa” i VU mätarna på programmet.

Vill lägga in en varning angående USB-vinylspelare på marknaden. Vissa är bra men andra är av en aning mer tveksam kvalité. Det kan t.ex. innebära att dessa har en alldeles för dålig omvandlare av analog till digital signal. Något som ett ljudkort till datorn oftast överträffar.

Köpa skivspelare – Tänk på detta!

17 juni, 2010

Skivspelare har blivit rejält populära igen och det är många som undrar vad som egentligen skiljer olika vinylsvarvar åt.

Vad gör en skivspelare?

Marantz Model 6300

Den information som är lagrad i skivan är lagrad genom olika urgröpningar i spåret som nålen löper i. Ljudet reproduceras genom att dessa urgröpningar tas upp i nålen. Därför vill du att den ska följa urgröpningarna med så exakt noggrannhet som möjligt samt att detta görs med rätt hastighet.

Den information (urgröpningarna) som nålen plockar upp omvandlas sedan genom magnetism i Pickupen(MM eller MC) till en signal som skickas vidare till förstärkaren. Hos alla bättre skivspelare kan man alltid byta ut Pickupen och nålen till andra märken.

Ska låta nålen arbeta så bra som möjligt.

Så vad skivspelaren gör är att den skapar förutsättningar för nålen att ta upp informationen i skivan så bra som möjligt. Då är det viktigt att du har en lätt tonarm som rör sig snabbt i takt med att nålen rör på sig. Det är också viktigt att den är styv för annars kan man riskera oönskade resonanser som påverkar ljudet negativt. Vidare är det viktigt att spelaren inte tar upp vibrationer från t.ex. golvet när människor rör sig, eftersom detta då kommer att påverka ljudet. Därför är det inte sällan man ser väldigt tunga skivspelare eller skivspelare med stötdämpande upphängning som motverkar just detta.

Olika nålar och pickuper väger olika mycket och därför är det av högsta vikt att man kan ställa in vikten på armen. Har man för mycket tryck så minskar man nålens livslängd och ljudnyanserna kommer inte fram lika bra. Har man för lite tryck så förstör man inte nålen men även då  kommer inte ljudbilden  att bli den bästa. Du vill också gärna ha en anti-skating vilket innebär att man kan ställa in trycket i sidled så att även detta  kan förbättra återgivningen. Har man t.ex. en skiva med mycket hack kan det underlätta att öka på denna. Anti-skatingen kan vara en fjäder man spänner och ibland är det en vikt som hänger vid sidan av tonarmen.

Hålla rätt hastighet

En annan mycket viktig funktion är att skivspelaren håller rätt hastighet, att den har ett bra drivverk.
Det är inte en helt trivial uppgift och tittar man på riktigt billiga skivspelare kan man se att motorn egentligen hackar sig fram. Genom att du väljer en skivspelare med en riktigt tung tallrik säkerhetsställer du att den kommer att gå jämnt och fint. Vill man vara noggrann kan man köpa stroboskopplattor som man lägger på spelaren för att se att den håller helt rätt hastighet.

Relaterat:

Hur tillverkas en vinylskiva?

Vad är bäst, Cd-spelare eller skivspelare?

Retrokriget

Bukowskis 98 000kr, REHIFI.SE under 5 000kr

Team Rehifi on tour: Köpenhamnsmässan 2009 Part 1.0

//Thomas. VD REHIFI.SE

Hur tillverkas en vinylskiva?

14 december, 2009

vinyl-cds_1Att göra en vinylskiva är minsann inget vem som helst kan göra och är ett precisionsjobb som tar sin tid. För att veta vad som är de stora skillnaderna mellan CD och vinyl kolla gärna vårat föregående inlägg. Titta gärna på filmerna nedan för att få en inblick i det hela. I korthet fungerar det så här:

Tillverkning tom masterskiva

Först behöver man ha en ”tom” masterskiva som är den skiva man egentligen kopierar alla andra skivor utifrån. Denna skiva gör ett tillverkningsföretag:

-        Man utgår från en aluminiumskiva som är lika stor som en vanlig  lp-skiva.

-        Sedan lägger man på en slags lack på denna skiva.

-        Man kontrollerar lackeringen, ungefär 50% av lackeringarna är för dåliga och skrotas, de övriga är godkända som en tom masterskiva.

Tillverkning  ”fylld” masterskiva.

Den tomma masterskivan går iväg till den studio som önskar producera en ”fylld” masterskiva för att kunna börja producera och sälja lp-skivor.

-        Man en drejskiva (http://sv.wikipedia.org/wiki/Drejskiva) för att producera själva spåret.

-        En ingenjör ställer in maskinen för att kunna göra skivan och sedan skär man in musiken i en kontinuerlig fåra. Hela processen monitoreras med en dator och ingenjören kontrollerar processen med ett mikroskåp.

Produktion av ”stämpelskiva”

Masterskivan används sedan för att göra en ”stämpelskiva” som användas för att pressa de slutliga lp-skivorna

-        Man lägger på ett lager silver på masterskivan.

-        Sedan galvaniserar(http://sv.wikipedia.org/wiki/F%C3%B6rzinkning) man på ett lager nickel som är en väldigt hård metall.

-        Man tar loss masterskivan och kvar blir en hård avbildning av skivan, en ”stämpelskiva”

-        ”Stämpelskivan” skärs till för att bli 32cm bred.

Produktion av den slutliga lp-skivan

-        Man använder sedan en maskin (så kallad extruder(http://sv.wikipedia.org/wiki/Extruder)) för att från svart polyvinylklorid (PVC) (http://sv.wikipedia.org/wiki/PVC) framställa en klump i storlek av en hockeypuck.

-        Sedan lägger man klumpen tillsammans med etiketterna i en press. Längst ner etiketten för undersidan, sedan “hockeypucken” och överst etiketten för ovansidan.

-        Sedan pressar man ihop skivan med två “stämpelskivor” en stämpelskiva för undersidan och en annan för översidan.

-        Stämpelskivorna är 197 grader varma för att göra klumpen mjuk och man pressar med ett tryck av 100ton. På så sätt tvingar man klumpen att forma sig utefter “stämpelskivorna”.

-        Man får lite spillmaterial som skärs bort och till sist och man får den färdiga vinylskivan vilket tar mindre än 30 sekunder att pressa.

Kort och gott kanske det inte är ett hobby projekt att börja göra sina vinylskivor, men det är alltid roligt med att vara insatt i det omfattande hantverket som ligger bakom. Titta gärna på filmerna för mer kött på benen. För schyssta plattor kan jag rekommendera webbutiken Vinylium och för skivspelare som verkligen kan leverera så hittar ni det naturligtvis på våran hemsida här (har fått in en hel del nu på sistone!).

// Max ”the Rookie” & VD Thomas Rehifi.se

Team Rehifi on tour: Köpenhamnsmässan 2009 Part 1.0

19 november, 2009

Vi på Rehifi.se spetsade örona för Köpenhamns HiFi & Surround 2009. Humöret var på topp och vi var spända över vad Nordens största Hifi mässa kunde erbjuda. Vi kom hem nästan lika glada men med en del reservationer. Nedan tänkte jag dokumentera vad som föll oss i smaken och även det som skulle behöva förbättras.

Mässan var belägen i Scandic Hotel och var på tre plan. Första plan var uppdelad i stora konferenslokaler och de andra i hotellrum.

Zensati/Ortofon/Magnepans rum ”Zensati Ballroom:

Rehifi.se

Team Rehifi lyssnar noggrant på Michael Fremer. Obs. Magnepanerna i bakgrunden

Väldigt trevligt rum fyllt med schyssta skivspelare och någon gubbe som höll i ett seminarium. Men ja just det gubben var ju ingen vanlig en direkt. Utan självaste audiofilernas audiofil – Michael Fremer ”Stereophile Magazine”. Michael delade charmigt med sig av tips hur man själv kan reparera och fräscha upp sina vinylspelare. Väldigt matnyttigt men tyvärr så drog det ut lite väl mycket på tiden (en timme).

Däremot efteråt oj oj oj. Magnepan 20.1 (tillverkarnas bild, nytagen?) magnestathögtalare fick visa vad de gick för. Och det lät helt magiskt med sitt luftiga och öppna ljud. Det var som om de försvann in i rummet! Jag kanske är lite partisk eftersom musiken som valdes var från Vangelis: Soil Festivities LP (samma snubbe bakom Blade Runner soundtracket!). En otrolig befrielse att höra något annat än Celine Dion-esque musik som missbrukades flitigt i de andra rummen. Definitivt mässans stora överraskning.

Del 2 ”I ett glashus fullt med guld och förhoppningar – Perfect Eight” följer snarast…

//Max ”The Rookie” REHIFI.SE

Vad är bäst, Cd-spelare eller skivspelare?

14 oktober, 2009

Det är många som funderar på vad du egentligen ska välja och det finns bra sidor med båda, nedan kommer en kort diskussion och längst ner kan du läsa teorin bakom.

Så här återges informationen

Så här återges informationen

En cd-spelare kan endast spela upp antingen ettor eller nollor. T.ex. kan cd-spelare ha värdet 16 bitar vilket innebär att den kan välja bland 65 536 (2^16) olika ”ljud” när den återproducerar musik. Många av dagens bättre cd-spelare har idag 24 bitar vilket innebär att de kan välja bland 16 777 216 olika ”ljud”. En skivspelare däremot är analog och har inte sådana begränsningar -  den har en möjlighet att spela upp ett oändligt antal olika ljud.

För det perfekta ljudet så bör du investera i en bra skivspelare och nål. Du får då vara noga med att hålla dina skivor i ett bra skick och se till så att alla delar är i bra skick, detta pysslande tycker många vinylentusiaster är kul.

Vill du däremot ha något som ger ganska bra information och är snabbt och lätt att använda så väljer du cd-spelaren.

Skillnaden ligger i hur du får din information.

En cd-spelare sparar alltså sin information digitalt med så kallade bits, antingen en etta eller en nolla. De kan finnas väldigt många bits efter varandra. Väljer vi att ha endast en bit så kan du alltså ha värdet 1 eller 0, totalt 2 stycken olika värden (1^2), väljer du två bits kan du få värdena 00, 01, 10, 11, alltså fyra stycken (2^2). Du låter sedan dessa värden representera information. T.ex. skulle vi kunna låta de representera längden på ett rep enligt följande:

00 = 0,00m

01 = 0,25m

10 = 0,50m

11 = 0,75m

Vill jag nu ha ett värde som är 0,125 så går det helt enkelt inte. Däremot om jag väljer att använda 3-bits istället, då kan jag låta värdena representera följande:

000 = 0,000m

001 = 0,125m

010 = 0,250m

011 = 0,375m

100 = 0,500m

101 = 0,675m

110 = 0,750m

111 = 0,875m

Nu representerar alltså 001 värdet 0,125m. Notera att jag alltså helt plötsligt fick 4 värden till att välja på, alltså bättre noggrannhet. Problemet är då om jag t.ex. vill ha värdet 0,000065093983, då kräver det helt plötsligt väldigt många bits.  Inte ens 16 bitar räcker till för det värdet, de två första värdena blir nämligen:

0000000000000000 = 0,0000000000m

0000000000000001 = 0,0000152588m

Värdet 0,0000065093983 ligger mellan dessa och då får jag helt enkelt använda det värde som ligger närmst. I detta fall är det då 0. Du får använda detta och får inte det resultat du önskar, du ”tappar” information. Detta löser du då genom att lägga till ännu fler bits, men detta kräver mer kapacitet och lagringsutrymme. Av denna anledning kan t.ex. en dvd-audio spela bättre än en cd-skiva. På en dvd skiva kan du lagra många gånger mer information vilket innebär att du kan ha fler bits och öka ”precisionen”.

En lp-skiva har däremot sin information lagrad analogt i form av urgröpningar i plattan. Beroende på hur djup urgröpningen är kan du få fram de olika nyanserna.

I det pedagogiska exemplet med ett rep skapar du nu längden du önskar genom att klippa repet där det passar. D.v.s. vill du ha 0,1m så klipper du den där, vill du ha 0,155m letar du upp detta ställe och klipper den där istället. Möjligheterna till vilken längd du låter repet få är alltså oändligheten. Du kan ju klippa den både till 0,33939321m och 03393923215m så länge du har nog precision i var du klipper repet (de som tillverkar vinylskivorna har en extrem precision).

Denna bil följer vägen väl

Denna bil följer vägen väl

För att sedan få en korrekt information om hur djupa urgröpningar är måste du ha ett precist instrument. I detta fall en nål och denna sliter på plattan vilket gör att informationen hela tiden blir sämre vart eftersom du använder vinylplattan (jämför t.ex. hur mönstret på däcken på din bil slits ner för att till sist bara bli helt platt). Som tur var så är lp-skivor gjort i ett mycket hårt material samtidigt som nålens påverkan är väldigt liten på plattan (Ofta har du ju ett tryck på bara några få gram mot plattan). 
Av denna anledning så har också nålen väldigt stor inverkan på hur bra ljudet är, kan inte den ”följa” med urgröpningar tillräckligt snabbt så kommer inte återgivningen blir lika bra. 
Nålen är mekanisk och måste därför i en väldigt snabb hastighet och väldigt precist kunna hoppa upp och ner (utan att skapa konstiga vibrationer). 
Jämför t.ex. hur väl en bil ligger an mot väg. Tänker du dig att det är en stum stötdämpning och det kommer ett hål så kommer hjulet inte gå ner i hålet utan flyga över och sedan slå i på kanten på andra sidan med en våldsam kraft vilket kommer få den att gå upp lite över marken. Har du istället en bil med bra stötdämpning så kommer hjulet följsamt gå ner i hela gropen, sedan gå upp och fortsätta följa längs med vägen.

Om det nu kommer damm eller annat i vinylskivans urgröpningar så kan det kraftigt inverka på hur återgivningen ges (Notera t.ex. hur du ibland ha knaster i skivan) vilket är anledningen till att det är viktigt att hålla skivorna rena och dammfria.

Så vad blir det då, cd-spelare eller skivspelare?

Bukowskis 98 000kr, REHIFI.SE under 5 000kr

4 oktober, 2009

Ibland kan man förvånas hur konstobjekt kan springa iväg i pris. Fast där är ändå produkten unik, än konstigare kan jag tycka det är när det finns två identiska produkter och den ena kan gå för 10 tals gånger mer än den andra.

På Bukowskis auktion så gick Ingmar Bergmans gamla stereo för 98 000kr. Den består av ett par okända högtalare, en stycken Sony str-6055 samt en stycken JVC tt-71. Just str-6055 sålde vi förra gången för 650kr. JVC:n är nog lite ovanligare och den kan betinga runt 2 000kr. Utöver detta hade han alltså även ett par högtalare. Skulle tro att de höll samma klass som resten av anläggningen och då kanske de kan betinga runt 1 500kr. Så hade vi haft hans produkter hade vi kanske tagit totalt runt 5 000kr. Nu betalade alltså någon 98 000kr för just den anläggningen, ett överpris på drygt 90 000kr. Det säger något om hur stor Ingmar Bergman var!

Är det någon som vill ha en anläggning som påminner om den Ingmar Bergman hade kan jag varmt rekommendera:

Sony str-11L för 900kr

Techncis sl-1411 för 2 400kr samt

Mission 761 för 1 100kr.

Totalt 4 400kr. Till skillnad från Bukowskis får du då också 3 månaders garanti!