Arkiv för ‘Tips och trix’ kategori

HIFI-prylar över? Sälj dem så fort det går!

6 oktober, 2011
Bättre skivspelare

Vi tackar kunden som valt att låta oss sälja denna vidare!

Då och då byter man ut delar av anläggningen och får gamla HIFI prylar över. Tyvärr är det många människor som istället för att sälja dem och få pengar låter dem stå och förfalla i källaren. 20 år senare kommer de in till oss med dem och när man ställer frågan om de fungerar blir svaret inte sällan: ”Jadå, sist när jag använde dem för 20 år sedan var de helt felfria.” Tyvärr är det ingen garanti. Komponenter oxiderar när de ej får ström igenom sig, gummin åldras och inte minst brukar det komma in damm när man har produkterna undanställda.

Dessutom så tappar ju varorna hela tiden i värde från det att du ställt undan dem. Så för att spara så mycket pengar som möjligt och göra någon annan lycklig rekommenderar vi istället att sälja dina produkter så snart möjligheten ges.

Därför ska man sälja sina produkter istället för att ställa undan dem:

  • Du får mer betalt desto yngre varorna är
  • HIFI produkterna riskerar att gå sönder om de bara står undanställda
  • Du gör någon annan medmänniska lycklig när han får ta över HIFI produkterna
  • Du gör en insats för miljön genom att återanvända!

UPPDATERING: Vill du sälja så är det smidigaste sättet att skicka ett mail till info [a] rehifi.se med fullständigt namn på dina produkter. Ange även vilka tillbehör som medföljer och i vilket skick de är i.

Relaterat

Sälja dina HIFI produkter – Snabbt och Enkelt

Köpa HIFI smart– så här tappar prylar i pris.

Sälja HIFI på kommission – Få bättre betalt!

REHIFI.SE Ryter till mot återvinningsstationerna och Kommunen

Köpa förstärkare eller receiver begagnad – Vad ska du tänka på?

HIFI-anläggning kopplad till din nya Platt-TV

30 september, 2011

Att koppla en platt TV till din HIFI-anläggning är ingen större utmaning, men allting beror på vad dina enheter är utrustade med. För att kunna ha en större frihet är det bra om din TV förutom optiskt utgång även har RCA och eller hörlursutgång. (3.5mm2 kontakt.)

HIFI anläggning kopplad till TV med endast optiskt utgång.

Prisvärd receiver med optisk ingång

Prisvärd receiver med optisk ingång

Optisk utgång är nästan standard på alla TV apparater idag och har du en hemmabioreceiver kan du koppla den direkt på den optiska ingången. Värre är det om du har en vanlig två kanals förstärkare som oftast saknar detta. Då måste du köpa en DAC (D/A omvandlare) som omvandlar det digitala ljudet till analogt så att förstärkaren kan ta emot det, en DAC kan dock kosta både ett och två tusen kronor.
Vill du endast spela med två högtalare, ha digital ingång men inte betala de pengar en ny hemmabioreceivers kostar är det ypperligt att köpa en begagnad, äldre hemmabioreceiver. De är i många fall till och med billigare än vad motsvarande förstärkare hade kostat!

HIFI anläggning kopplad till TV med hörlursutgång eller RCA utgång.

En del TV apparater är utrustade med just detta och det medför att du kan koppla in den både till vanliga HIFI förstärkare och hemmabioreceivers. Är det en hörlursutgång måste du dock ha en speciell kabel, en så kallad 3.5mm2 → 2xRCA kabel. Vad som är extra fiffigt med att koppla genom hörlursutgången är att du då också kan kontrollera volymen via tevens fjärrkontroll. Det är till och med så bra så att även om du har en riktigt gammal förstärkare med 5 pols din kontakt så går det att köpa en adapter och koppla även denna till din moderna platt TV.

//Thomas, REHIFI.SE

Relaterat.

HDMI – vilket format skall HIFI entusiasten sikta in sig på?

Ska du satsa på hemmabio eller ren stereo?

Köpa HIFI smart– så här tappar prylar i pris.

Naim HIFI – strul med kablar?

15 augusti, 2011

Naim är ett märke som står sig starkt på HIFI-marknaden och lika så på den begagnade. Ofta synonymt med god konstruktion, välljud och med en aning ”riv”. Men när det gäller  kablaget har Naim valt att oftast använda sig av sina egna konstruktioner, och de har många olika typer beroende på Naim produkt. Just kablarna är något som brukar lida i andrahandshandeln – de försvinner oftast på vägen.

Naim CD5X

Vi fick en notis från en hjälpande kund som hade uppmärksammat problemet och tipsade oss om de olika så kallade ”interconnect” (signalkablar) varianterna. Infon är ifrån Naims nordiska distributör Ljudtema:

Så här skriver Generalagenten (Ljudtema) på sin hemsida:

Naim kablar

Interconnect-kabel

Naims gråa signalkabel finns i två utföranden;

5 pin DIN - överför signalen från en Naim-källa

till ett försteg eller integrerad förstärkare.

4 till 5 pin DIN - används för att överföra signalen

från RIAA-steg till försteg eller integrerad förstärkare.

Snaic

Naims svarta kabel finns i två utföranden;

Snaic 4 - bär signal och ström mellan försteg och

slutsteg, eller endast signal från en nätdel till slutsteg.

Snaic 5 - bär både ström och signal mellan en

nätdel och ett försteg eller ett RIAA-steg. Eftersom

det handlar om likström störs inte musiksignalen
//Max Rehifi.se

Solen skiner i HIFI-butiken. Utreade fynd.

17 juni, 2011

Tänkte bara tipsa om vår sommarrea i butiken och webshopen. Det kanske känns som reklam men du som kund avgör om det finns chans att fynda. Vi har förmodligen aldrig innan haft ett såpass stort utbud och med rabatter ända till 80%! Över 200 produkter är utreade för tillfället och det under ordinarie köpevillkor.

Cabasse, Denon, Audiostatic, Sony, NAD, Marantz, HK -och många fler märken finns det en chans att fynda på. Är du HIFI-intresserad så kan vi nog ordna något som passar dig.

Max REHIFI.SE

Equalizern – Bortglömd, och förlöjligad

14 april, 2011

Equalizern var under 80-talet en populär produkt. En utbyggnad av förstärkarens tonkontroller. Men när hifin blir en allt mer special hobby och radiohandlaren börjar sälja dammsugare och tvättmaskiner försvinner dem nästan ifrån marknaden. Överhuvudtaget kom tonkontroller att representera något fult. Vissa apparater blev helt avskalade ifrån dessa reglage. Det kan jämföras med ett 70-tal då skillnaden på två försteg hos Marantz kunde vara antalet justerbara frekvenser.

Trots det så vet vi t.ex. en sådan sak som att örat har olika känslighet för olika frekvenser beroende på ljudvolymen. Med andra ord så är en rak frekvenskurva inte längre rak när den har upptagits av dina öron om den spelas upp vid för låg eller hög volym. Förr fanns ofta en knapp/funktion kallad loudness som skulle kompensera för detta. Jag ska vara ärlig och berätta att hemma hos mig används aldrig loudness eller tonkontrollerna, och skulle det någon gång hända spelar jag elektronisk musik på en fest.

Men nu har det tro det eller ej kommit in en equalizer i anläggningen där hemma. Från början då det var en ”cool” apparat, men sakta men säkert kom idéerna om det inte gick att kanske kompensera lite för den allra lägsta basen där mina Magnepan inte riktigt kan leverera. Jag höjde nivån med ett par dB och resultatet blev häpnadsväckande bra. Visst det går lite extra effekt åt att kompensera för den dåliga känsligheten i djupbasen men oftast använder jag inte i närheten av de 300 watt som min förstärkare levererar.

En fin grafisk-equalizer ifrån Sansui.

Ett billigt tips är helt enkelt, var inte rädd att använda tonkontrollerna, loudnessknappen eller varför inte pröva en enkel Equalizer. Vi har oftast ett gäng inne till rena struntsummorna.
Eller för ännu bättre precision köp en parametrisk-equalizer.

Dynamiskt komprimerad musik – ett problem i Hifi-anläggningen
Hifi – Ett nördigt apparatintresse, eller en musikälskares längtan att komma nära musiken.

HIFI Kenneth utvärderar de mytomspunna AMR

7 april, 2011

AMR AM 77 - Vi har den inne. 35000kr

AMR AM 77 – lever på laster

En förstärkare som vaknar till när det behövs som mest. En våt dröm för alla som svurit över tungdrivna högtalare, och aldrig fått det att lossna med era Infinity Kappa eller B&W 802or.

På papperet kan vissa fakta och siffror verka förföriska men det är inte alltid det funkar som det var tänkt. Här kan det nästan sägas vara tvärtom. Det här med motkoppling för att minska distorsion är en på papperet jättebra grej, medan det i praktiken blir som en hund som jagar sin egen svans. Löser vissa problem men skapar andra. Ja smart att låta signalen gå runt och komma tillbaka för analys, men det sker med fördröjning så kompensationen som skickas ut kommer till rätt plats fast vid fel tidpunkt. Tidsfelet är uppfunnet. För att minska det kan man göra ”testbanorna” kortare och därmed komma mer i fas. Ett annat sätt som AMR valt är att helt enkelt strunta i motkopplingen och få bättre timing. Det kräver då att förstärkaren får jobba med lite mer effekt och det anser man på företaget vara bättre rent ljudmässigt.
En annan lite speciell egenskap är att man valt att göra en ”hybridförstärkare”. Iden är att ta det bästa från transistortekniken och para ihop med rörens fördelar. Kortfattat – bättre bas och varmare mellanregister/diskant.

Att detta dessutom är en mångsidig musikmaskin är ett stort plus. Använd den som den är som en integrerad förstärkare eller som försteg. Eller varför inte brygga den och få ut 400 watt? Fast då behöver du ju två för att kunna spela stereo. Men du kan fortfarande använda försteget, så det behöver du ju inte skaffa något. En ovanligt genomtänkt konstauktion att växa i.

Allt detta har man byggt in i en låda som närmast påminner om ett stridsvagnshinder i sin framtoning. Den är oerhört kompakt, tungt och välbyggt – som allt annat från AMR. Man kan misstänka att design och utvecklingsavdelningen befolkas av stridsvagnsfetischister.

Detta var ovanligt mycket tekniksnack för att komma från mig, men jag kände att det var motiverat i det här fallet.

När man ska lyssna första gången efter att ha släpat upp 35 kg förstärkare på sin hifibänk blir man först besviken. I manualen står det att den behöver mellan 24-48 timmar i standby läget innan den börjar låta ”stabilt”. Det stämmer, så låt det ta den tid som behövs, det är värt det.
När man sedan börja lyssna (efter uppvärmningen) blir man rikligen belönad.  Musiken flödar fram och man rycks med i rytmen. Det är inte på något vis analytiskt ljud, eller ansträngande bara väldigt medryckande.
Det vore kul att testa med två stycken förstärkare ställda i monoläge och se vad de kan göra med ett par B&W Nautilus 802.


UPPDATERING
:
Jag var tvungen att prova hur AMR klarade sig som ren förstärkare med mitt försteg från Kora. Det blev en rejäl överraskning, nu klaffade allt helt perfekt och det absolut bästa från två världar blandades i en aptitlig mix. Med mitt triodförsteg och hybridtekniken i slutsteget fanns all kraft jag kunde drömma om – parad med finliret hos rören släppte musiken loss ordentligt med alla nyanser tydligt framträdande. Jag har verkligen fått något nytt att tänka på för detta är en vinnande kombination.

Omdöme
Plus

·    Mångsidig
·    Medryckande
·    Välbyggd

Minus

·    Kräver sin last, passar inte med alla högtalare

Försteg     Kora Crescendo
Högtalare    Cadence Amaya
Kablar     Bertramaudio signal och högtalarkabel, Jorma digitalkabel

Kenneth @ROCKSOLIDAUDIO

Hur det är att samarbeta med REHIFI.SE som student

7 april, 2011

Projekt på REHIFI.SE – så här tyckte studenterna.

REHIFI.SE intervjuar Erik som tillsammans med, Cecilia, Emil, Martin och Sebastian gjorde ett CSR arbete för REHIFI.SE. Tillsammans besitter de en väldigt gedigen kunskap, då de läser vitt skilda program så som Ekonomi kandidat, Politices kandidat och lärarutbildning.

Erik, hur kom det sig att ni valde REHIFI.SE?
Jo, allt började vid en gästföreläsning 2007. När Thomas (REHIFI.SE:s VD) höll en presentation av det dåvarande Repsam som senare blev REHIFI.SE. Mycket intressant företag tänkte jag för mig själv. Sedan dess har jag följt REHIFI.SE:s spännande tillväxtutveckling. Av skolan fick vi i uppgift att göra en konsultrapport. REHIFI.SE kom som ”top-of-mind”. Thomas Jönsson nappade snabbt på idén och vi började så smått med en ”brainstorming” av idéer av vad vi kunde arbeta med. Efter en lång utläggning över en lunch, på kniv och gaffel på Caroli i Malmö som REHIFI.SE bjöd på, kom vi fram till att jobba med CSR (Corporate social responsibillity). Eftersom Thomas, som själv en gång varit student i Lund, har stor erfarenhet av studentprojekt visste han att vi skulle lära oss mer om vi arbetade praktiskt istället för teoretiskt. Det praktiska arbetet resulterade i en kundundersökning som gick med ut i det senaste
nyhetsbrevet.

Vad resulterade detta i för REHIFI.SE?
Jo, bland annat så kommer det att ändras på hemsidan för att kunderna lättare ska kunna få reda på allt som REHIFI.SE faktiskt gör för miljön. Ett annat exempel är detta blogginlägg. Mer förslag är på gång som vi hoppas kunna presentera snart. Dessutom fick REHIFI.SE mycket bättre kännedom om sina kunder och deras önskemål genom undersökningen. Förhoppningen är att REHIFI.SE lyckats genomföra de flesta av dessa förbättringar under året!

Något som detta lät 2000ggr bättre enligt Erik

Vad lärde du dig Erik?
Att det är stor skillnad mellan ljud och ljud, REHIFI.SE:s provanläggning var ungefär 2 000 gånger bättre än vad vi själva och andra studenter jag känner har råd med. Att arbeta praktiskt och verkligen jobba proffsigt med agendor och tidsbestämda möten för att passa Thomas hårda schema har också varigt lärorikt. Vi lärde oss även att utforma enkäter och utvärdera alla dess komponenter. Sist men inte minst så har vår generella kunskap om CSR och hur företag praktiskt arbetar kring det ökat markant. I vår utbildning ligger CSR delen på det teoretiska planet och det var en utmaning för oss att plocka ner teorin till ett praktiskt handlande.

Skulle du rekommendera andra studentgrupper att arbete med REHIFI.SE?
Absolut! Att jobba tillsammans med Thomas var mycket intressant. Enligt mig så handlar det mycket om ”access”, hade man som student arbetat med ett storföretag i en hård konkurrens så blir just tillgången till nyckelpersoners tid och material svårt. Thomas hanterade allt perfekt då han nästan alltid var tillgänglig via mail och SMS när man hade någon fråga eller bara ”bolla med material” (som tex. utformningen av enkäten).
Vi i studentgruppen tackar Thomas och REHIFI.SE för deras generositet och samarbete! Nu väntar vi spänt på hans reaktion på vår konsultrapport angående CSR.

REHIFI.SE tackar det ödmjukaste för studenternas insats och tyckte det var jätteroligt att få äran att jobba med dem!

Thomas Jönsson & Max Jönsson

Wilson Audio Sophia II – HiFi Kenneth tar sig an kungen

17 mars, 2011

Wilson Audio Sofia ll – en flottbas.

Flottbas, i meningen motsats till smörtenor – för bas är en paradgren här. Djupbas från en kyrkorgel återges på ett underbart sätt, man sitter och njuter av musiken samtidigt som man får en basmassage i soffan. Härligt.

Ja, jag vet att jag verkar närmast lyrisk och det är jag med. Men visst finns det något litet aber i den här solskenshistorien. Det är inte helt lätt att få högtalarna att prestera sitt bästa, och när jag först lyssnade var det inte direkt kärlek vid första tonen.

Wilson Audio har gjort sig kända för en metod att placera högtalare genom att två personer tillsammans testar akustiken i rummet, ett omständligt förfarande tycker jag. Eftersom jag var själv tog jag till den gamla metoden att testa och lyssna. Utrustad med tumstock och tålamod fick jag slutligen till placeringen. Men det var inte slut med det. För att få det där lilla extra var jag tvungen att gå in och ändra utgångsimpedansen i mina slutsteg. Dessutom spelar de till skillnad mot de flesta andra högtalare bättre med tygfronterna på.

Wilson Audio Sophia 2

Som ni redan sett är jag positiv till högtalarna och satt länge och njöt. För man ska inte glömma bort musiken, det är ju liksom lite av grejen – och spelar musik, det gör de. Inte bara orgel och klassisk musik utan även mer finstämd akustisk musik återges med subtil känsla. Jazz svänger som om man vore där i den där rökiga trånga källaren i The Village. Men alla ni med hårdrock i skivhyllan kommer också att bli hänförda, för under silkesvanten finns en rejäl näve av stål som passar till alla med sina rötter i rock.

En annan positiv sak är att när högtalarna kommer på plats hemma smälter de in ganska väl, trots sin ganska indiskreta färg. Tygfronterna dämpar intrycket och när man sitter ner är högtalaren faktiskt rätt snygg, men det är ju en synnerligen personlig uppfattning.

Omdöme

Plus

  • Basen
  • Subtil
  • Klarar all musik
  • Välbyggda som ingen annan

Minus

  • Kräver noggrann placering
  • Tunga att ta hem

Lyssningsanläggning i övrigt

Försteg          Kora Crescendo

Slutsteg         Kora Titan

Högtalare      Cadence Amaya och Wilson Audio Sophia 2

Kablar           Bertram audio, HiDiamond och Oyaide

Kennet Rocksolidaudio

Hifi – Ett nördigt apparatintresse, eller en musikälskares längtan att komma nära musiken.

10 mars, 2011

Hifi ett intresse som nästan uteslutande utövas av män, ofta lite nördigt och tacksamt att driva med. Men är det så enkelt, är hifi bara ett sätt att spendera pengar på vräkig elektronik och fula (eller snygga) högtalare. Eller finns det bland dem flesta av oss hifi-entusiaster en sann kärlek till musiken och en naturlig strävan att komma den så nära som möjligt.

Här avnjuter jag min musik.

För mig har hifin i grund och botten alltid varit en naturlig utveckling av ett stort musikintresse. Det känns fullständigt självklart att musikupplevelsen blir bättre och större om den också återges på ett behagligt och inte sällan gripande sett. Ändå verkar världen bestå av massor av musikälskare men en försvinnande liten del hifientusiaster, inte sällan finns inte ens en dedikerad musikförmedlare hemma hos musikälskaren. Pengarna tror jag inte är problemet, en hyfsad stereo behöver inte kosta mer än ett par tusenlappar, särskilt inte om du köper den begagnad.

Jag skulle tro att musikintresset är lika stort hos män och kvinnor generellt sett men ända är det en jättestor skillnad mellan utövarna av ett hifi-intresse mellan könen. Hur kommer det sig? Jag har inget säkert svar på frågan, har du som läsare funderingar och tankar kring det eller något annat jag tar upp i artikeln, kommentera eller maila in till oss på Rehifi. Kanske får jag skäl att återkomma med en uppföljare.

Dynamiskt komprimerad musik – ett problem i Hifi-anläggningen

Hur tillverkas en vinylskiva?

Audio Research CD7 – HiFi Kenneth utvärderar

1 mars, 2011

Rehifi.se välkomnar vår första gästskribent Kenneth från Rocksolidaudio! (red. anmärkning)

Denna har Rehifi.se just nu i lager

Sällan ser man väl en så välbyggd CD-spelare som denna – som ett kassaskåp åt NATO!
Den är inte så (över) designad som många andra apparater och det kan väl ses som en
befriande fördel. Den liknar mer en militär sändare av något obskyrt slag.
När man tittar på baksidan ser man kontakter av hög standard, både XLR och RCA.
Utgångarna för RCA kunde man i mitt tycke hoppa över, då det inte ger spelaren rättvisa.
Det finns en tydlig skillnad mellan att koppla upp den balanserat med XLR och att köra med
RCA.

Tittar man sedan vidare så syns det att Audio Research inte lägger merparten av
utvecklingsbudgeten på onödiga finesser, utan mer på att förfina innanmätet med rör i
analogdelen för ett mjukare och varmare ljud.
Det tycks verkligen vara en apparat som man kan njuta av – länge.

Då kommer vi in på det viktiga – hur låter den då?
Först och främst måste jag säga att jag blev besviken då jag först bara hade möjlighet
att koppla upp den med RCA kabel (Nordost Valhalla). Ljudbilden var lite långt tillbaka och en smula platt.
Klangkaraktäten var ändå mycket musikalisk. Efter att ha kontaktat en kompis fick jag låna
ett par XLR kablar (Jorma Origo) så det gick att köra den balanserat. Vilket lyft det blev. Plötsligt öppnades
en scen framför mig och alla instrument kom fram mycket tydligare. Klangen var oförändrad
och väldigt behaglig. Balanseringen ger tydligen en hel del fördelar i denna konstruktion.
Det sköna med den här spelaren är att den inte bara fokuserar på detaljer utan plockar fram
musiken på ett behagligt sätt. Men missförstå mig rätt, visst finns detaljerna där men de
pockar inte på hela din uppmärksamhet.

Sätt dig i soffan och ha lite tilltugg framme, för när du väl börjar lyssna stannar du kvar.

Omdöme
Plus
• Fantastisk byggkvalité
• Klang
• Detaljer
• Ljudbild
• Musikalitet

Minus
• RCA anslutningen överflödig

Lyssningsanläggning i övrigt
Försteg
Kora Crescendo
Slutsteg
Kora Titan
Högtalare Cadence Amaya
Kablar
Blandat, men Acoustic revive, HiDiamond och Jorma

Kenneth Ekelöv
Rocksolidaudio

Relaterat

James B Lansing – En av hifi historiens giganter

Accuphase Japans främsta high-end tillverkare

Begagnade högtalare – vad ska man tänka på när man köper?