Arkiv för ‘Uncategorized’ kategori

Stig Carlsson – Sveriges mest berömda högtalarkonstruktör

25 oktober, 2011

Stig Carlsson är förmodligen Sveriges mest berömda högtalarkonstruktör, kanske till och med hifi-personlighet. Till dig som inte känner till Stig Carlsson och alla hans fina prestationer kommer här en genomgång.

Stig Carlsson var utbildad civilingenjör på KTH. Hans första högtalare kom till redan 1953 med den mytomspunna ”Kolboxen” eller som den egentligen hette Lund Ortho Acoustical Systems 1001.

Det var en aktivhögtalare som var bestyckad med en 10 tums bas i botten a

v den avlånga cylindriska kabinetten en 8 tums bas/mellanregister i toppen omgärdad av 4 stycken diskanter. Högtalaren var även utrustad med ett 10-12 watts rörslutsteg.

1966 började dom verkliga framgångarna i och med bildandet av företaget Sonab och folkhemshögtalaren Sonab OA-5. Namnet OA-5 betydde att det var en ortoakustisk högtalare med 5 stycken högtalarelement. Det är ofta en missuppfattning att ortoakustisk stod för rundstrålande eller liknande men egentligen betyder det snarast ”riktigtljud”. Namnet skulle dessutom följa med alla Sonab och Carlssons högtalare trots att högtalarna hela tiden blev allt mer direktstrålande.

Sonab OA-5

Sonab OA-5

Det finurliga i Stig Carlssons konstruktioner var att han insåg att det var smartare att inräkna rummetsväggar i konstruktionen och ta nytta av dessa i stället för att enbart se dom som något av ondo. Det ljud som reflekterades av bakomvarande vägg var noga uträknat vad gäller riktning och fas. Tack vare detta kunde också högtalaren stå mot väggen. Väggen användes också som basstöd vilket ger den karakteristiska djupbas som Sonab och Carlsson högtalarna klarar av att leverera trots små lådor och element.

Efter över 100 000 exemplar av Sonab OA-5 typ II hade sålts var det dags för nästa serie den så kallade 70-tals serien. Det var högtalare som på många sätt till det yttre påminde om dom tidigare OA-5 och OA-6. Skillnaderna låg framförallt i att högtalarna i 70-tals serien inte längre var rundstrålande utan till en högre grad använde sig av direkt och reflekterat ljud.

Sonab OA-12

Den minsta högtalaren i 70-talsserien var den lilla kuben OD-11. Men dom verkligt klassiska modellerna hittade du i OA-serien med OA-12,OA-14, OA-116 och bjässen OA-2212. Här beskriver siffrorna också elementen men specificerat i deras roll 2212 betyder t.ex. att det är en högtalare med 2 basar, 2 mellanregister och hela 12 diskanter.

1978 lades det statsägda företaget Sonab ner efter ekonomiskaproblem till följd av en felsatsning att försöka sälja mobiltelefoner till en obefintlig marknad. Högtalare med namnet Sonab efter 1978 har ingenting med Stig Carlsson att göra och var till 99% billiga högtalare som försökte utnytja det välrespekterade varumärket.

På 80-talet började Stig Carlsson återigen tillverka högtalare denna gången under varumärket Carlsson tillsammans med bland annat John Larsen (som idag fortsätter tillverka högtalare enligt Carlssons ideér under varumärket Larsen) i småländska Skillingaryd. Den nya serien var ytterliggare ett steg emot direkt ljud men fortfarande i samverkan med bakomvarande väggs reflektioner. Första högtalaren i serien var OA-51 en högtalare som till formen inte liknar något annat men som även prisades för just sin design. Detta är på många sätt den mest eftertraktade av Stig Carlssons högtalare och kanske också den mest välljudande, särskilt i någon av dom många uppgraderingar som släppt av Carlsson och SSC själva eller Larsens LE.

Carlsson OA-52.3

Ytterligare två högtalare släpptes under 80-talet OA-50 och toppmodellen OA-52. Detta var relativt nätta golvstående högtalare den senare med en form som påminner om en liten fåtölj.

Stig Carlsson dog den 8 mars 1997. Efter hans död släpptes ytterliggare en högtalare under Carlsson varumärket OA-58. OA-58 är konsturerad av Ingvar Öhman och såldes under ett par år in på 2000-talet jämsides med OA-52.3.

/ Carl

Michael Green design

Mcintosh – blåttljus, svartglas och bra HIFIljud

En första uppgradering av hemsidan gjord!

22 juli, 2011

Nu har vår hemsida fått ett första lyft, hoppas att ni uppskattar detta! Fungerar det inte att komma åt den, testa istället https://jetshop.rehifi.se/, alternativt t.ex. https://www.repsam.se/. Vid den senare kan du få en uppmaning om att detta inte är rätt hemsida och ev. att det är en attack vilket det ej är. Informationen beror på att vi ändrar adresser och byter hemsida och är inget farligt eller konstigt så du kan acceptera och bekräfta ett undantag och lugnt besöka vår sida!

//Thomas, REHIFI.SE

HIFI KLIPP – Let’s deal på REHIFI.SE

11 juli, 2011

Bloggen har tyvärr varit nere p.g.a. av regnvädret i Danmark. De stackars serverhallarna fick ta sig ett ”sommardopp”. Nu är det i alla fall igång igen!

Och som en morot tänkte jag tipsa om vår rådande Let’s Deal kampanj. Köper du ett rabattkort för 298kr får du ett tillgodokort att fynda lös i butiken för 599kr. Vi har dessutom prissänkt ett flertal produkter till 599kr här och även detta går att kombinera med kampanjen. En bra deal med andra ord och det ska bli oerhört spännande för oss att se om det blir genomslag.

MVH

Max REHIFI.SE

Michael Green Design

23 juni, 2011

Michael Green Audio är ett amerikanskt företag som framförallt specialiserat sig på akustik. Man har mer eller mindre skapat helt nya teorier för hur ett rum ska vara utformat akustiskt för att uppnå högsta ljudkvalité. Istället för att bara dämpa eller diffusera reflexer vilket är dom vanliga teknikerna har man istället olika produkter som arbetar med rummet som en helhet, och att det är rummets trycksättning som är intressant.

Så här ser våra Chameleon ut. Kanske inte den vackraste högtalaren vi har inne, men utan tvekan en av dom mest välljudande.

Men Michael Green har också tillverkat högtalare där man använt sig av samma tankar och idéer. Den mest kända är kanske golvhögtalaren Chameleon.

Chameleon tillverkades i 50 exemplar och byggdes för hand. Varje högtalarkabinett utvärderades noggrant efter att dom var klara och enbart 4 av 10 godkändes. Frekvensomfånget är specificerat till 40- 20 000 Hz inom +-3dB. En impedans på 8 ohm och känslighet på 87dB gör att i stort sett alla förstärkare klarar av att hantera dem (givetvis finns det skillnader).

Här på Rehifi.se har vi länge haft ett par Chameleon till salu, tyvärr har ingen gett dom chansen kanske på grund av det lite udda och i mina ögon mindre vackra utseendet. Men visst är det synd, för ljudmässigt är det en riktig toppen högtalare i high-end klass. Inte minst akustiska inspelningar återges mycket naturtroget.

Nu vänder jag mig till dig som värderar välljud och prisvärdhet före utseende. Kom in och gör ett klipp. För pris gå in på vår webshop REHIFI.SEeller titta förbi i butiken så ska vi i personalen gärna demonstrera dem för dig.

Vad gömmer sig bakom LO-D, Autenthic och Trio

Mcintosh – blåttljus, svartglas och bra HIFIljud

Radford STA 25 Mk4/Series 4 – En sann HIFI raritet

/Carl

HDMI – vilket format skall HIFI entusiasten sikta in sig på?

9 juni, 2011

High-Definition Multimedia Interface (HDMI) standarden startades 2002 av ett konsortium av de tyngsta aktörerna i HIFI industrin. Bakgrunden var att man ville skapa en gemensam digital standard som inkluderade både bild och ljud. Något som inte hade funnits tidigare. Dessutom skulle själva kontakten vara liten för konsumenten. Även var det ett krav att det skulle finnas ett kopieringsskydd – HDCP.

Denna artikelns syfte är att belysa de olika versionerna som finns ute på marknaden och vad detta främst innebär för oss som är ljudentusiaster.

En HDMI version 1.3 kabel från Real cable 199kr i butiken.

Version 1.0 till 1.2:

Den första standarden kom ut 2003. Färgdjupet var  inte speciellt högt för dessa. Bandbredden låg på 3.96Gbit/s med en maximal bildupplösning på 1920×1200p60. HDMI 1.1. introducerade kompatibilitet för DVD-AUDIO. Och 1.2 lade till SA-CD.

Version 1.3 a/b/c:

Här började det hända grejer. År 2006 kom den första standarden ut för denna. Färgdjupet nästan dubblerades och upplösningen nådde  2560×1600p75. Även synken blev bättre mellan bild och ljud. Men den största nyheten  för ljudet är  introduktionen av surroundformaten Dolby True HD och DTS-HD Master Audio.  HDMI 1.3a skedde det inte  några jätteuppgraderingar förutom att SA-CD kunde skickas i sitt naturliga format. HMDI 1.3b och c introducerade en mini-kontakt och en teststandard, alltså är det ingen förändring mot föregående version.

Version 1.4:

Den nyaste standarden är från år 2009. Upplösningen gick upp avsevärt till 4096×2160p24. Standarden är 3D-kompatibel (den stereoskopiska varianten). Dataöverföringen kunde nu också samköras som en vanlig nätverkskabel  upp till 100Mb/s. Och så kom det ut en micro-variant av kontakten.

Förutom detta har alla kablar de gemensamt att de inte går att tillverka över 15 m. Och skall de vara så långa måste de vara byggda av god kvalité. Måste man ha en ännu längre kabel får man skaffa en aktiv variant, d.v.s. en kabel  med strömförsörjning.

Så var ska man som surround och ljudentusiast lägga sig? Min rekommendation är att man nöjer sig med minst HDMI 1.3. Motiveringen för detta är att kabeln stödjer de nya surround-formaten, SA-CD, och DVD-Audio.  Ljudet har alltså ingen skillnad mellan 1.3 och 1.4. På bild-sidan får du fråga dig själv om du behöver stereoskopisk 3D och en stor projektor för att kunna vissa skillnader mellan den högre upplösningen (bio-standarden). Märk även att det är otroligt svårt att hitta material för konsumenten i denna upplösning i nuläget.

Ytterligare en viktig punkt är att det finns HDMI 1.3 kategori 2 kablar. Dessa har högre hastighet och skiljer sig inte ifrån HDMI 1.4, men kan vara svåra att hitta.

Max REHIFI.SE

VIP-Kväll på REHIFI.SE

7 juni, 2011

Den 31/5 firade REHIFI.SE att företaget nu har dubblat sin omsättning. Därför drog vi på stort med en Vip-kväll för alla våra kunder. Vi bjöd på en superrea, demningar, ekologiska snittar, tävlingar och bubbel. Och folk kom i massor för att delta i evenemanget.

Demo av JBL4435 med Antique Soundlabs Leyla

Carl skötte demon av mastodonterna JBL 4435 med rörförstärkare. Det hade  även kopplats upp två st stativ-högtalarpar för jämförelse mellan moderna högtalare mot en äldre modell.

Hans Kucher ställde ut med Solar Sound

Jimmy på Real Cable passade också på att ställa ut

Dessutom hade vi utställare från både Real Cable och Solar Sound. Solar Sound passade även på att hålla sin egen tävling för våra kunder.

Mycket nöjd kund som slog till direkt på Super-REAN

Vår rea bestod av 20% rabatt på HELA begagnade lagret. 30% på samtliga golvhögtalare och 50% på utvalda modeller. Bl.a. kunde man fynda PS-Audio HCA-2 för 4500kr och då har nypriset legat runt 16-20tkr. Det fanns alltså chans till att göra rejäla klipp!

Lars-Erik på nomono.dk kammade hem första pris!

Vi lade även upp en mycket lyckad tipsrunda där man kunde kombinera nytta med nöje. Fokuset låg på att utbilda våra kunder men på ett roligt vis.

Thomas Jönsson VD REHIFI.SE har precis avslutat ett av sina välkomsttal

Ett axplock av gästerna som förgyllde kvällen

Kort och gott drog vi närmare 150 besökare . Och kvällen höll  på ända till kl 22. Det enda som var beklagligt var tågkaoset som skedde samma kväll, vilket gjorde att många tyvärr uteblev p.g.a pendeltrafiken.

Max REHIFI.SE

Sälja HIFI på kommission – Få bättre betalt!

25 maj, 2011

Att sälja en hifi produkt på kommission hos oss innebär att vi säljer varan åt dig i vår butik och med våra marknadsföringskanaler. Du äger produkten tills den är såld vilket innebär att du står för risken att produkten faller i värde eller inte går att sälja, men får i gengäld ett bättre pris på din vara när den blir såld. Du får pengarna senast 40 efter försäljningen. Vi hanterar betalning, testning, försäkring och garantiåtaganden samt riskerna associerade med detta.

Under en period har vi testat marknaden för denna typ av försäljning. Resultat är mycket lovande och responsen har skapat många nöjda kunder. Den stora skillnaden på rent inköp och kommission är att du får pengarna utbetalat till dig vid försäljningstillfället och får då dessutom mer pengar än vid rent inköp!

När du lämnar in en produkt på kommission kommer vi att aktivt sälja denna via våra marknadsföringskanaler. Detta inkluderar bl.a. webbutiken, Blocket, Beg, Prisjakt, Tradera, visningar genom våra sociala medier (blogg/twitter/fb/nyhetsbrev) och inte minst demonstrationer i butiken. Via vår marknadsföring exponerar vi vårt varumärke 10 tals miljoner gånger för våra potentiella kunder varje år. Totalt har vi idag över 50 000 besökare per månad.

Att sälja hifi på kommission innebär att:

  • Vi säljer varan åt dig, bara lämna den i vår butik eller skicka den till oss.
  • Du får betalt inom 40 dagar efter att varan är såld. (Bytesrätten ska ha gått ut+10 dagar administration för överföringen.)

Fördelarna med att sälja hifi på kommission:

  • Du får bättre betalt för din vara
  • Du når ut till miljontals potentiella kunder världen över
  • Du spar tid – vi gör allt arbete.
  • Vi tar riskerna
  • Vi säljer varan med 3 månaders garanti, 10 dagars öppet köp och 30 dagars bytesrätt!

Våra marknadsföringskanaler inkluderar bl.a. webbutiken, Blocket, Beg, Prisjakt, Tradera, visningar genom våra sociala medier (blogg/twitter/fb/nyhetsbrev) och inte minst demonstrationer i butiken.  Bara på vår hemsida har vi över 60 000 besökare per månad och inkluderar vi våra samarbetspartners exponeras vi för potentiella kunder över 1 miljon gånger per månad! Detta gör oss till en den bäst lämpade butiken i Sverige för att sälja hifi på kommission!

Läs mer om vad som gäller för inköp och försäljning hos REHIFI.SE här!

Mcintosh – blåttljus, svartglas och bra HIFIljud

12 maj, 2011

Mcintosh är en av de där tillverkarna som alltid finns någonstans i bakhuvudet, du vet att en Mcintosh förstärkare kommer att vara bra redan innan du har prövat den. Och det är klart att efter alla dessa år med fantastiska produkter så är det på goda grunder. Därmed inte sagt att Mcintosh är för alla, precis som med det mesta inom Hifins värld så handlar det om tycke och smak.

Mcintosh MC275 i den femte utgåvan.

För mig så är blåa stora VU-mätare i en svart glasfront något som verkligen representerar Mcintosh, och det är så jag vill att de ska se ut.

Mcintosh Labratory bildades 1949 av Frank Mcintosh i Binghampton New York och bara 7 år senare flyttade man in i samma lokaler som man använder än idag. Under 50 och 60 talet tillverkade Mcintosh bland annat rörförstärkare en av dem var MC250 som senare blev MC275, ett 75 Watts stereoslutsteg som tillverkas än idag.

Ovanifrån ser du Mcintosh MR-78, C26 och MC2300. Produkterna hade Rehifi inne för ett par år sedan.

Under Woodstock festivalen 1969 var det Mcintosh förstärkare som försedde PA-högtalarna med ljud. Och i samma veva kom det klassiska rockbandet Grateful Dead att bygga upp sin legendariska PA-rigg ”The Wall of sound”. I ”The Wall of sound” ingick bland annat 48 stycken Mcintosh MC2300 (2×300 watt transistorslutsteg) och 3 stycken MC3500 (350 watt rörmonoblock), totalt över 30 000 hifiwatt!

Under 90-talet såldes Mcintosh till Japanska Clarion. Clarion gjorde dock klart att några stora förändringar av företaget skulle inte ske. 2003 blev Mcintosh åter uppköpta av ett Japanskt bolag och denna gången D&M holdings (en koncern bestående av i huvudsak Denon och Marantz).

Det moderna Försteget C-46 kopplat till 80-tals besten MC2500.

Just nu har vi en av Mcintosh mest legendariska förstärkare inne, slutsteget MC2500. MC2500 är en vidareutveckling av MC2300 men precis som namnet anger med 2×500 watt i stället för 2z300 watt. Kom gärna in och lyssna medan vi har kvar det. Du vet aldrig när du ser fler av dessa rariteter i Sverige.

/Carl – REHIFI.SE

Dynaudio, JBL, Mcintosh – Fint besök på REHIFI.SE Del 2

Fint besök på REHIFI.SE

Accuphase Japans främsta high end tillverkare

Juletid: Många High-End klappar från ReHifi

14 december, 2010

Nu med Arktiska vintrar, kaosartad pendeltrafik och allmän julstress hoppas vi på Rehifi.se att vi kan bidra med några ljusa punkter i den allt mer mörka perioden. Därför har vi som sedvanligt dragit igång vår populära Julrea. Här finns mycket att hämta såväl mid-end som high end. Ett trettiotal produkter är rabatterade till och med den 24:e dec! Du hittar allt ifrån förstärkare, ovanliga försteg, vintage receivers och till och med projektor-dukar.

Men och detta är ett stort men! Så har vi också kört igång ett rykande färskt koncept där vi kommer att lägga ut en High-End produkt till ett kraftig nedsatt pris just under 24h. Här finns det otroliga fyndmöjligheter. Vi har redan hunnit med produkter från bl.a. Krell, Integra Research, Bladelius, Meridian och Opus. Vi hoppas att du uppskattar detta!

Motstånd för HIFI högtalare och förstärkare

8 september, 2010

Hur ska du tänka när du ska matcha ihop din förstärkare med dina högtalare vad gäller motståndet, ohm, och hur det fungerar!

Vad är motstånd, ohm?

Motståndet på en högtalare begränsar flödet av elektricitet som kommer från förstärkaren. Man kan jämföra det med att skicka vatten genom trädgårdsslangen. Om du skulle trycka ihop slangen (öka motståndet) kommer mindre vatten(ström) att passera, detta går dock att kompensera genom att vrida ännu mer på kranen, varvid trycket istället ökar(=Volten ökar). En högtalare har ofta 4,6,8 eller 16 ohm motstånd.

Slutsteg som klarar 2 ohm

Slutsteg som klarar 2 ohm

Högre motstånd på högtalarna är ok för transistorförstärkare

De flesta förstärkare är transistorförstärkare och då är regeln att du bör ha samma eller mer motstånd på högtalarna än vad förstärkaren klarar. Har du mindre motstånd kommer det att bli ”för lätt” för förstärkaren att skicka ut sin ström, vilket gör att den riskerar att överhettas och ta skada. Något som bara händer om du använder en väldigt stor del av den kraft som finns i förstärkaren, d.v.s. spelar väldigt högt. Så spelar du lågt på din förstärkare behöver du inte oroa dig även om dina högtalare har lägre Ohm än vad som är rekommenderat på förstärkaren. Spelar du högt och är orolig bör du känna hur varm förstärkaren är, den får aldrig vara så varm så att du bränner dig, då är det hög tid att sänka volymen.

Lägre motstånd på högtalarna är ok på rörförstärkare

Har du däremot rörförstärkare är det tvärtom som gäller. Hellre för lågt motstånd än för högt, annars riskerar man att skada rören eller transformatorn.

Högtalare på 8 ohm som är bland det vanligare

Högtalare på 8 ohm som är bland det vanligare

Koppla flera högtalare

Tänk på att om du kopplar fler högtalare på förstärkaren så ändrar du motståndet (gäller stereoförstärkare). Om du kopplar parallellt, vilket är samma som att använda både A och B utgången (eller 1 och 2) så halverar du motståndet. Ungefär som att du istället för en vattenslang använder två. Så kopplar du fyra stycken fyra ohms högtalare är detta samma som att koppla två stycken två ohms högtalare, vilket väldigt få förstärkare mår bra av.

Kan jag spela högre med 4 ohms högtalare än 8 ohms?

Då du minskar på motståndet kommer detta att innebära att förstärkaren lämnar mer effekt. Som nämnts ovan så bör din förstärkare då vara anpassad för att klara av 4 ohm(iaf om du spelar högt) eftersom du kan annars skadar din anläggning. Klarar din förstärkare däremot av 4 ohm kommer sådana högtalare göra att du kan spela högre än om du valt 8 ohms högtalare.

I korthet

*Spelar du högt bör du ha samma eller högre motstånd på högtalarna än vad förstärkaren klarar av.
*Använder du en rörförstärkare ska du ha samma eller lägre motstånd på högtalarna.
*Fyra högtalare kopplad på en stereoförstärkare får hälften så mycket motstånd som om man bara använt två av dem.

Relaterat

Watten på en förstärkare – Hur jämför man dem åt?

Så fungerar en högtalare

Ska man satsa på rör eller transistor?

Varför har vissa högtalare ingångar för två par kablar? Be-wire/Be-ampning

//Thomas, VD REHIFI.SE