Arkiv för ‘Bli en bättre lyssnare’ kategori

HIFI och avlyssning – mellanregistret (4/10)

8 oktober, 2010

Mellanregistret är de ljud du hör som ligger någonstans mellan 120hz till 5 000hz och är det område som vårt öra är mest känsligt för. Detta beror troligen på att det är här du hör de flesta ljuden i vanliga livet. Exempel är den mänskliga rösten, prassel från löv, ljud från djur samt porlande vatten.

Mellanregistret är det viktigaste området

Infinity rs-4.5 med fyra mellanregister

Infinity rs-4.5 med fyra mellanregister

Eftersom vi människor är lärda att lägga mest uppmärksamhet vid just mellanregistret och det är just här rösterna finns är detta den viktigaste delen av högtalaren. Därför bör du aldrig köpa en högtalare som har kompromissat med detta. Gör du det  riskerar du att bli besviken och uppfatta ljudet som tråkigt, burkigt, frånvarande eller kanske filtrerat.

Ett bra mellanregister

När du har ett bra mellanregister framkommer rösterna på ett naturtroget och bra sätt. Du hör att det finns mycket energi, ljudet framkommer tydligt utan att på något sätt dominera intrycket. Stereoperspektivet är bra och det är en härlig njutning att lyssna. När du sluter ögonen så ska det känns som om artisten står där framför dig!

Så här kan du uppfatta ett dåligt mellanregister

Dali 15 med mellanregister som buktar utåt

Dali 15 med mellanregister som buktar utåt

  • Röster blir för påträngande. I vissa högtalare blir mellanregistret för dominerande och du känner hur de tar överhanden av upplevelsen.
  • Burkigt ljud. Det låter som om ljudet är förvrängt ungefär som om det framställs genom en burk.
  • Instängt. Rösterna är dova och låga och kommer inte fram på något sätt, du upplever det ungefär som om du har händerna framför munnen när du pratar.
  • Kornigt mellanregister innebär att du inte upplever mjukheten utan istället en kornighet.
  • Utstickande toner. På grund av dålig konstruktion kan du ibland ha mellanregister där speciella toner förstärks extra mycket vilket för en audiofil kan upplevas som väldigt irriterande.
  • Färgade röster innebär att du inte upplever rösterna alls som naturliga utan att de har blivit filtrerade och framkommer med en annan nyans än vad du kan förvänta sig.

Relaterat:

HIFI och Avlyssning – diskanten (3/10)

HIFI och avlyssning – konsten att beskriva vad man hör (2/10)

HIFI och avlyssning – Bli bättre på att lyssna 1/10

Så här fungerar ett element i en högtalare.

Så fungerar en högtalare

//Thomas, VD REHIFI.SE

HIFI och Avlyssning – diskanten (3/10)

13 juli, 2010
Final 0.4 finns hos oss

Final 0.4 med en elektrostatdiskant som har den bästa linjära återgivningen. Det stora membranet gör att närvarokänslan blir påtaglig

Emit K sitter bl.a. i våra Infinity RS-6000

Världsberömda Emit diskanten med hög detaljrikedom

Diskanten är den del av högtalaren som spelar de högsta tonerna. Oftast sitter den överst i en högtalare och är inte mer än 2-3 cm bred. Dess svängningar är väldigt snabba och behöver inte innehålla så mycket energi, därför kan diskanten vara tämligen liten. Den spelar oftast någonstans från 3 000hz upp till där det mänskliga örat slutar höra, 20 000hz, men vissa högtalare kan spela ända upp till både 50- och 60 000hz.

Är diskanten viktig?

Diskanten är väldigt viktig för att få ett bra ljud då den bidrar till helheten, men det är inte helt lätt att göra den riktigt bra. Det kan finnas dyra högtalare som är bra på alla andra aspekter, men som lyckas dåligt med diskantåtergivningen. Ett litet knep man som tillverkare gör ibland är att när diskanten inte blir riktigt bra försöker man tona ner den och göra den mindre dominerande så att de övriga bättre aspekterna av högtalaren framträder mer.

Vad är den korrekta diskanten?

Som nämnts tidigare är smak personligt, men ska man gå in på vad som är den mest korrekta diskanten är det givetvis den som liknar det riktiga musikstycket mest. Den ska återge med mycket energi. Den ska finnas där och vara lätt att ta ut och lyssna separat på när man så önskar, men samtidigt smälta in och kännas som en självklar del av helhet när man lyssnar på all den rikedom som finns i stycket. En bra diskant benämner man bl.a. som mjuk, behaglig, upplöst, detaljerad, tydlig.

Dessa återgivningar vill man normalt sätt undvika.

Detta element sitter i våra Walsh Ohm F

Ett bredbandselement som spelar alla frekvenserna

  • Ljus diskant. Ljud mellan 3 000-6 000 hz , och uttrycket innebär att diskanten framträder för mycket i detta intervallet. T.ex. cymbaler som känns väl påträngande eller ”S” och ”che” ljud som framkommer alldeles för mycket.
  • Framåt. Detta är väldigt likt en ljus diskant, men upplevs också som torr, att den saknar rymd.
  • Vitt eller blekt ljud. Ett ljud som upplevs som lite tunt och frånvarande och man får anstränga sig för att urskilja de delar som borde vara självklara.
  • Hård, analytiskt eller metallisk. Här har vi ett ljud som påminner om när metall gnids mot metall. Ljudet upplevs icke följsamt och som vassa toppar istället för mjuka dalar.

Relaterat:

HIFI och avlyssning – konsten att beskriva vad man hör (2/10)

HIFI och avlyssning – Bli bättre på att lyssna 1/10

Så här fungerar ett element i en högtalare.

Så fungerar en högtalare

HIFI och Stereo till Festen? Tänk på följande

//Thomas, VD REHIFI.SE

HIFI och avlyssning – konsten att beskriva vad man hör (2/10)

5 juli, 2010

För att bli bra på kritiskt lyssnande måste man också vara duktig på att förstå och kunna beskriva det man hör. Vi kommer här att ta upp hur olika man uppfattar ljudet , olika frekvensområden samt om helhetsintrycket för det man lyssnar på.

Vad är det du hör?

JBL LX-60

Spelar ljust och detaljrikt

Den svåraste aspekten av lyssnande är att kunna beskriva vad man egentligen hör. Precis som med ett vin eller en Whisky så behöver man bygga upp ett ordförråd som beskriver de olika nyanserna. Här kommer vi återigen in på träningen där man för varje gång man lyssnar och försöker sätta ord på de olika nyanserna man hört blir bättre på det. Du bör göra detta i kombination med att läsa expertutlåtande eller ännu bättre, ha en audiofil bredvid dig du kan prata med. Likt barnet som första gången lär sig ”gul anka” är risken annars att du precis som barnet pekar på en gul boll och säger ”gul anka”. Genom att då blir rättad och förstå att, ja den är gul, men det är ingen anka utan en boll, tränar man sig och kommer att utveckla sitt ordförråd.

Man har olika smak

Alla lyssnare uppfattar ljudet olika och har olika smak samt preferens. Detta är inte konstigare än att vissa gillar surströmming, andra gör det inte. Så medan någon kan tycka att det är extremt viktigt med ett ljust detaljrikt ljud, kan någon annan föredra ett mörkare och mjukare ljud. Om man då spelar på en högtalare i världsklass kommer de  inte att uppskatta den lika mycket.

Olika frekvenser

Luxman MQ-360

Rör spelar mjukt och varmt

Ett mänskligt öra kan uppfatta frekvenser mellan 20-20 000hz. Basen är de låga frekvenserna ner mot 20hz medan diskanten ligger mycket högre, upp mot 20 000hz. Det är de höga frekvenserna man har svårare att uppfatta på äldre dagar. En av de tydligare sakerna att förklara är just om vilken frekvens man pratar om:


20-40hz, Djupbas
40-80hz, mellanbas
80-160hz, övre bas
160-320hz, lägre mellanregistret
320-640hz, mellanregistret
640-1 280hz, övre mellanregistret
1 280-2 560hz, lägre diskanten
2 560-5 120hz, diskanten
5 120-10 240hz, övre diskanten
10 240-20 480hz, Översta registret

Helhetsintryck

En av de viktigaste aspekterna för ljudåtergivningen är helhetsintrycket. Hur bra balanserade  är egentligen högtalarna? Upplever du att t.ex. basen är överväldigande och låter mycket mer än vad den borde? Då pratar man om en basrik högtalare. Är det omvänt att man tycker att det är lite bas och att det känns som om det saknas något så pratar man om att ljudet upplevs som tunt. Känner du att diskanten är lite väl påträngande, kanske så pass att när du spelar så högt att du hör tillräckligt mycket av övriga register får du nästan ont i öronen av diskanten? Då pratar man om en väldigt ljus eller detaljerad högtalare. Kanske tycker du istället att rösterna verkar svåra att uppfatta och försvinner bort, då pratar man istället om att ljudet låter instängt. Ibland kan du uppleva att ljudet är väldigt närvarande, att det nästan känns som om artisten har tagit några steg närmare dig. Då brukar man prata om att högtalaren är väldigt närvarande och intensiv. Motsatsen, med en högtalare där man upplever att artisten och musiken försvunnit längre bort, så pratar man om att det låter frånvarande och distanserat. Du kan redan nu jämföra hur ett stycke låter på t.ex. din vanliga stereo med TV:n eller t.ex. bilstereon. Det är viktigt att lyssna analytiskt och försöka sätta ord på skillnaderna du upplever. Upplever du inte skillnader omedelbart, fortsätt lyssna för desto mer du lyssnar desto bättre kommer du att bli på att höra skillnaderna.

Relaterat

HIFI och avlyssning – Bli bättre på att lyssna 1/10

Så fungerar en högtalare

Ska man satsa på rör eller transistor?

Så här fungerar ett element i en högtalare.

Decibel – Snabbinformation

Slutsteg, varför ska man köpa det och vad är det?

//Thomas, VD REHIFI.SE

HIFI och avlyssning – Bli bättre på att lyssna 1/10

26 juni, 2010

En viktig aspekt för att ta reda vad som är en bra HIFI anläggning är att veta vad du ska lyssna efter och att göra detta på ett kritiskt sätt, till skillnad från att bara avnjuta musiken. I en serie på tio inlägg kommer vi att gå igenom olika delar av kritiskt lyssnande i syfte att göra dig till en bättre lyssnare. Detta kommer också leda till att ditt HIFI köp blir ännu bättre nästa gång!

Örat lyssnar av bättre än ett laboratorium

149 000kr hos REHIFI.Se

400 000kr ny. Skulle du kunna uppskatta ljudet?

En del personer menar att maskiner är mycket bättre på att avgöra om musiken är bra eller dålig, men det håller vi och många med oss inte med om. En maskin kan ta fram grafer och tekniska data om ljudet och är mycket bra på att fokusera på en viss egenskap. Men musiken är mycket mer än en viss del som ska optimeras. Snarare är det ett smörgårdsbord av härligheter som tillsammans skapar helheten. Alla som spelat singstar vet vad jag pratar om. Där kan man vinna genom att nynna igenom hela spelet då spelet inte tar hänsyn till vad som sägs utan bara hur det sägs.

Eller som Robert Harley Technical editor stereophile, säger: ”Min erfarenhet säger mig att vi lär oss mycket mer om kvalitén på en Hifi produkt i lyssningsrummet än vad vi gör i ett laboratorium.”, fritt översatt.

Skilja på bra och dåligt ljud är inte helt lätt

Skulle du här och nu kunna rangordna dina tio närmaste bekantas stereoanläggningar efter hur bra de låter? Trodde inte det heller. Att jämföra anläggningar av liknande klass är inte helt lätt, medan de flesta snabbt märker skillnad på riktigt bra och riktigt dåligt ljud. Att höra skillnader kräver massor av lyssnande och jämförande och till sist är uppfattningen om vad som är bäst högst personlig. Jag är övertygad att om du tar 3-4 experter och låter dem rangordna 10 anläggningar av liknande klass kommer de att leverera olika rangordningar. Jag är också övertygad om att de kommer att finna någon anläggning som i allas listor ligger i topp tre och en annan som ligger bland de tre sämsta. Utdelningen som du får av att bli en kritisk lyssnare är dels just detta, att trots snarlika anläggningar kommer du att få en mycket bra möjlighet att sortera ut det bättre från det sämre och framförallt om där är stora skillnader dem emellan. För det andra så kommer du lära dig vilka delar av en bra anläggning som du själv uppskattar

6 400kr hos REHIFI.SE

Bättre "Dunka-Dunka högtalare" - inget för audiofilen

Har du att göra med en audiofil eller en HIFI-entusiast?

En audiofil lyssna på detaljerna, rösterna, dynamiken, helheten, pondusen hos sångaren o.s.v. Han avnjuter alla delar av musikstycket, gör det intensivt och fokuserat och njuter av varje sekund. En HiFi-entusiast skryter snarare med mycket bas, högt ljud eller någon annan specifik del. När du blir inbjuden till lyssning och någon drar på rejält och du lyssnar en knapp minut då är det troligen en HiFi-entusiast. När du istället blir bjuden på en kopp kaffe, får sjunka ner i en fåtölj och avlyssna 10-20 minuter av riktigt välljud på human volym, då är det en Audiofil du har stött på.

Hur tänker en audiofil?

För en audiofil är avlyssnandet av musik en mycket viktig njutning i livet. Han eller hon tar till sig hela musikstycket och vet när det låter bra. Vissa anläggningar kan förvränga eller ta bort små detaljer så som att eftertonerna av cymbalen försvinner alldeles för tidigt. Ofta kan man undermedvetet kompensera detta så att man ganska väl kan avnjuta musiken ändå. Värre är det med de anläggningar som lägger till felaktiga detaljer i stycket, då kan du förvänta dig att en audiofil kommer att reagera ganska omgående. Om däremot anläggningen bidrar t.ex. till att artisten får ännu bättre pondus eller om anläggningen lyckas frambringa instrumenten som mer av separata delar kan du räkna med att den anläggningen kommer att vara mycket eftertraktad.

För många audiofiler är nyfikenheten på mer detaljer och bättre ljudupplevelse så stor att de likt ölälskaren som måste testa tusentals ölsorter också vill lyssna på många olika anläggningar. Inte sällan hittar de många favoritanläggningar som var och en är bäst på att ta fram vissa specifika detaljer. I audiofilens drömvärld hade det därför funnits ett antal olika anläggningar hemma att välja bland beroende på vilket musikstycke som valts samt vilka egenskaper som är viktiga att lyfta fram just nu.

Bli en bättre lyssnare

Vi kommer framöver att gå in på de olika delarna av att lyssna på musik i syfte att göra dig till en bättre lyssnare och kunna uppskatta musiken bättre. I nästa del kommer vi att prata om vad du faktiskt hör och hur man kan beskriva det. Vi kommer att gå igenom bl.a. diskant, mellanregister, basen samt andra aspekter så som dynamiken och detaljer. Vi hoppas att det kommer bli trevlig läsning och att du kommer uppskatta HIFI bättre efter att du läst dessa inläggen. Till sist vill vi dock uppmana om att inte låta strävan efter det perfekta ljudet hindra dig från att även avlyssna och ta del av musik som återges från sämre hårdvara. Att ta del av ljudet från bilstereon, köksstereon eller till och med bergssprängaren(som har begränsad akustik!) på stranden skapar en behaglig känsla och där uppmanar vi dig att koppla bort det kritiska lyssnandet och istället försöka ta del av tempot och stämningen som musiken skapar.

Relaterat

Bra högtalare – vad utmärker dem?

Bästa högtalaren – Så hittar du din drömhögtalare!

Subwoofer – Passar det dig

Ska du satsa på hemmabio eller ren stereo?

Ska man satsa på rör eller transistor?

Så fungerar en högtalare

//Thomas, VD REHIFI.SE