Arkiv för ‘DVD-spelare’ kategori

Köpa HIFI smart– så här tappar prylar i pris.

11 juni, 2010

Att köpa nytt ger ofta en skön känsla av att man är den första som öppnar varan och får lov att använda den. Men köper du nytt tappar varorna mycket mer i värde än om de hade köpts begagnade. Här diskuterar vi detta och visar med en graf hur prisförändringen ser ut.

I princip alla varor som du köper nya tappar direkt i värde innan de säljs igen. Då har någon använt den och ny-känslan är borta. Till detta kommer risken  att en begagnad vara har dolda fel. Något du undviker om du köper från en firma som kan ge garanti.

Prisutveckling för HIFI produkter*

Som vi ser i grafen till vänster tillhör förstärkare de HIFI-produkter som bäst behåller sitt värde. De första 5 åren kan man räkna med att de tappar ungefär hälften av värdet, för att därefter tappa endast några procent till. Därför är det mycket klokare ur investeringssynpunkt att köpa förstärkaren efter ett par år än när den är ny.
Detta beror på att en förstärkare, precis som t.ex. en högtalare, har väldigt lite teknikutveckling och det stora värdet är hårdvaran. I princip är tekniken för en förstärkare eller högtalare samma idag som för 30 år sedan.

Medan ser man t.ex. på en cd-spelare eller dvd-spelare har de lite hårdvara du betalar för och där sker hela tiden förbättringar och förändringar.

En hemmabioreceiver utvecklas hela tiden. Men mycket av värdet i den består av hårdvara vilket är de komponenter som skapar ett kraftfullt och bra ljud. Därför tappar den inte riktigt lika snabbt i värde som t.ex. en dvd-spelare. Samtidigt kan man  på en del apparater billigt byta teknikinnehållet externt och fortsätta använda den värdefulla hårdvaran i apparaten. Dessa produkter behåller värdet bättre. Läs vårt inlägg HD-ljud på det billigare sättet – spara tusenlappar! om detta.

Du kan jämföra detta med t.ex. en dator och ett bilsläp. För datorer sker det hela tiden förbättringar, därför tappar de rejält i värde för varje år. Ett släp har däremot i princip bara hårdvara och ingen utveckling. Köper man en sådan begagnad och vårdar den väl kan den till och med gå upp i pris då nya släp blir dyrare i takt med inflationen.

Resonemanget håller lika bra för HiFi prylar som för andra. Är det en låg teknikutveckling kan du räkna med att spara mycket pengar om du köper begagnat istället! Dessutom gör du en god gärning för miljön genom att återanvända det som redan finns!

I korthet:

  • Alla nya varor tappar mycket i värde så fort man öppnar dem.
  • Varor där teknikutvecklingen är låg håller värdet mycket bra och lämpar sig väl för att köpas begagnade.
  • Förstärkare och högtalare utvecklas lite och har mycket hårdvaruinnehåll vilket gör att de håller värdet mycket bättre än t.ex. dvd- och cd-spelare.

Relaterat:

HD-ljud på det billigare sättet – spara tusenlappar!

Begagnade högtalare – Vad ska man tänka på när man köper?

Nypriset: Ibland 20 000kr ibland 14 000kr för samma produkt!

Slutsteg, varför ska man köpa det och vad är det?

Bra högtalare – vad utmärker dem?

//Thomas, VD REHIFI.SE

*Prisutvecklingen är en uppskattning för att visa en trend. Utvecklingen kan avvika för individuella objekt.

Vad är bäst, Cd-spelare eller skivspelare?

14 oktober, 2009

Det är många som funderar på vad du egentligen ska välja och det finns bra sidor med båda, nedan kommer en kort diskussion och längst ner kan du läsa teorin bakom.

Så här återges informationen

Så här återges informationen

En cd-spelare kan endast spela upp antingen ettor eller nollor. T.ex. kan cd-spelare ha värdet 16 bitar vilket innebär att den kan välja bland 65 536 (2^16) olika ”ljud” när den återproducerar musik. Många av dagens bättre cd-spelare har idag 24 bitar vilket innebär att de kan välja bland 16 777 216 olika ”ljud”. En skivspelare däremot är analog och har inte sådana begränsningar -  den har en möjlighet att spela upp ett oändligt antal olika ljud.

För det perfekta ljudet så bör du investera i en bra skivspelare och nål. Du får då vara noga med att hålla dina skivor i ett bra skick och se till så att alla delar är i bra skick, detta pysslande tycker många vinylentusiaster är kul.

Vill du däremot ha något som ger ganska bra information och är snabbt och lätt att använda så väljer du cd-spelaren.

Skillnaden ligger i hur du får din information.

En cd-spelare sparar alltså sin information digitalt med så kallade bits, antingen en etta eller en nolla. De kan finnas väldigt många bits efter varandra. Väljer vi att ha endast en bit så kan du alltså ha värdet 1 eller 0, totalt 2 stycken olika värden (1^2), väljer du två bits kan du få värdena 00, 01, 10, 11, alltså fyra stycken (2^2). Du låter sedan dessa värden representera information. T.ex. skulle vi kunna låta de representera längden på ett rep enligt följande:

00 = 0,00m

01 = 0,25m

10 = 0,50m

11 = 0,75m

Vill jag nu ha ett värde som är 0,125 så går det helt enkelt inte. Däremot om jag väljer att använda 3-bits istället, då kan jag låta värdena representera följande:

000 = 0,000m

001 = 0,125m

010 = 0,250m

011 = 0,375m

100 = 0,500m

101 = 0,675m

110 = 0,750m

111 = 0,875m

Nu representerar alltså 001 värdet 0,125m. Notera att jag alltså helt plötsligt fick 4 värden till att välja på, alltså bättre noggrannhet. Problemet är då om jag t.ex. vill ha värdet 0,000065093983, då kräver det helt plötsligt väldigt många bits.  Inte ens 16 bitar räcker till för det värdet, de två första värdena blir nämligen:

0000000000000000 = 0,0000000000m

0000000000000001 = 0,0000152588m

Värdet 0,0000065093983 ligger mellan dessa och då får jag helt enkelt använda det värde som ligger närmst. I detta fall är det då 0. Du får använda detta och får inte det resultat du önskar, du ”tappar” information. Detta löser du då genom att lägga till ännu fler bits, men detta kräver mer kapacitet och lagringsutrymme. Av denna anledning kan t.ex. en dvd-audio spela bättre än en cd-skiva. På en dvd skiva kan du lagra många gånger mer information vilket innebär att du kan ha fler bits och öka ”precisionen”.

En lp-skiva har däremot sin information lagrad analogt i form av urgröpningar i plattan. Beroende på hur djup urgröpningen är kan du få fram de olika nyanserna.

I det pedagogiska exemplet med ett rep skapar du nu längden du önskar genom att klippa repet där det passar. D.v.s. vill du ha 0,1m så klipper du den där, vill du ha 0,155m letar du upp detta ställe och klipper den där istället. Möjligheterna till vilken längd du låter repet få är alltså oändligheten. Du kan ju klippa den både till 0,33939321m och 03393923215m så länge du har nog precision i var du klipper repet (de som tillverkar vinylskivorna har en extrem precision).

Denna bil följer vägen väl

Denna bil följer vägen väl

För att sedan få en korrekt information om hur djupa urgröpningar är måste du ha ett precist instrument. I detta fall en nål och denna sliter på plattan vilket gör att informationen hela tiden blir sämre vart eftersom du använder vinylplattan (jämför t.ex. hur mönstret på däcken på din bil slits ner för att till sist bara bli helt platt). Som tur var så är lp-skivor gjort i ett mycket hårt material samtidigt som nålens påverkan är väldigt liten på plattan (Ofta har du ju ett tryck på bara några få gram mot plattan). 
Av denna anledning så har också nålen väldigt stor inverkan på hur bra ljudet är, kan inte den ”följa” med urgröpningar tillräckligt snabbt så kommer inte återgivningen blir lika bra. 
Nålen är mekanisk och måste därför i en väldigt snabb hastighet och väldigt precist kunna hoppa upp och ner (utan att skapa konstiga vibrationer). 
Jämför t.ex. hur väl en bil ligger an mot väg. Tänker du dig att det är en stum stötdämpning och det kommer ett hål så kommer hjulet inte gå ner i hålet utan flyga över och sedan slå i på kanten på andra sidan med en våldsam kraft vilket kommer få den att gå upp lite över marken. Har du istället en bil med bra stötdämpning så kommer hjulet följsamt gå ner i hela gropen, sedan gå upp och fortsätta följa längs med vägen.

Om det nu kommer damm eller annat i vinylskivans urgröpningar så kan det kraftigt inverka på hur återgivningen ges (Notera t.ex. hur du ibland ha knaster i skivan) vilket är anledningen till att det är viktigt att hålla skivorna rena och dammfria.

Så vad blir det då, cd-spelare eller skivspelare?