Arkiv för ‘Kablage’ kategori

Varför har vissa högtalare ingångar för två par kablar? Be-wire/Be-ampning

28 mars, 2010

I det här inlägget tänker jag förklara vad vitsen är med detta och hur det är en möjlighet för att uppgradera dina högtalare och få dem att låta bättre.

Notera blecken mellan minus och plus polerna

Notera blecken mellan minus och plus polerna

Varför?

Att man har ingångar för två par högtalarkablar (eller ibland till och med tre) är för att man ska kunna låta en kabel ta hand om basen och en ta hand om mellanregister och diskant. Genom att göra detta menar man att distorsionerna minskar då den starka signalen till basen inte längre kan störa signalen för mellanregister och diskant, dessutom ökar kabelarean vilket minskar på motståndet i förstärkaren.

Hur?

När man gör den här separationen utgår den alltid ifrån att man tar bort blecket(eller kabeln, se figuren till vänster) som finns mellan de båda plus och de båda minuspolerna. Skulle du då koppla in en kabel i endast ingången för diskant/mellanregister så kommer du att få en avsaknad av bas.

Kabel för bi-wire

Kabel för bi-wire

Endast en förstärkare, så kallad Bi-wire.

För Bi-wire gör man lättast genom att köpa en färdig bi-wire kabel som  har fyra trådar i ena sidan men endast två i den andra (se figur 2.). Den ändan som man kopplar i förstärkaren har två trådar och kopplas som vanligt till plus och minus. I den andra så använder man alla fyra, var noggrann med att koppla plus- och minuspolerna rätt! D.v.s. från en förstärkare(slutsteg) till två ingångar på högtalarna (både diskant/mellanregister och basingången).

Två slutsteg, så kallad Bi-amp.

När man kör bi-ampning så uppgraderar man anläggningen ytterligare en nivå till och använder sig istället av främst två stycken slutsteg, eller t.ex. en förstärkare och ett slutsteg. Väljer du den mest vanliga varianten använder du dig av ett försteg som då bör ha två stycken så kallade ”pre-out” utgångar. Dessa kopplar du sedan via RCA kablar till vardera slutsteget. Från det ena slutsteget kopplar du sedan en högtalarkabel till diskant/mellanregister ingången på högtalaren och från det andra slutsteget till basen på samma högtalare. På så sätt använder vi två slutsteg för att driva ett par högtalare. I fallet med bi-wire separerar man alltså endast kablarna medan man i fallet med bi-ampning även separerar slutstegen vilket gör att även dessa får bättre ljudegenskaper och betydligt mer kraft. Uppgraderingen till bi-ampningen ger väsentligt större förbättring än bi-wire.

Har man redan ett par högtalare man är nöjd med men vill få upp dem en nivå till är det varmt rekommenderat att testa på denna uppgradering.

Att utnyttja det bästa av två världar blir på detta sätt en möjlighet. Som vi skrev tidigare om t.ex. rörslutsteg har de framförallt sin starka sida för just diskant och mellanregister. Genom att använda bi-ampning kan man då använda ett mjukt och behagligt rörslutsteg till att driva just de övre registerna medan man låter ett kraftfullt transistorslutsteg driva själva basen. På detta sätt lyckas man utnyttja det bästa av båda transistor och rör!

Är inte att använda både A och B utgången från en förstärkare Bi-ampning?

Nej, oftast inte. Syftet med Bi-ampning är att utgå från två slutsteg(=två motorer), medan de flesta förstärkare i grund och botten endast har ett slutsteg. Att koppla från både A och B utgången på en förstärkare blir därmed i princip alltid Bi-wire.

Problem som kan uppstå med blecken:

Låter det inte i några av dina element beror det ibland på att man endast använt en kabel in(så kallad singel-wire) och att blecket antingen sitter löst eller saknas baktill på högtalarna.

Se då till att spänna dem och ev. ordna ett bleck eller kabel mellan både plus och minuspolerna.

Om det låter som om din diskant har distorsion i samband med kraftig bas, kan det mycket väl bero på att blecket baktill sitter löst och tappar lite kontakt just som basen skapar mycket vibrationer. Se då till att blecken är väl fastspända.

Så lycka till med uppgraderingen av dina högtalare och tänk på att även övrig utrustning så som kvalité på kablar, vilka slutsteg man väljer o.s.v. spelar in på vilket ljud man i slutändan får.

//Thomas, VD på REHIFI.SE

Läs på mer om slutsteg

Läs mer om rörslutsteg

Spelar kablarna någon roll? (Praktiskt synvinkel)

9 oktober, 2009
Är dyrare kablar bättre?

Är dyrare kablar bättre?

Frågan huruvida en dyrare kabel är så mycket bättre än en inte så dyr kabel, och i så fall hur mycket bättre, har diskuterats ofta och är alltid ett aktuellt ämne.

Några grundläggande regler gällande kablar tycks både de som förespråkar billigare och de som förespråkar dyrare vara överens om:

1: En grövre kabel är bättre än en tunnare. (eftersom den har mindre resistans (motstånd))
2: En analog signalkabel bör vara skärmad för att undvika störningar. Du har säkert hört hur en mobiltelefon som är nära anläggningen skapar störningar -ja då förstår du vad en bättre isolering kan göra.)
3: Går man upp från de billigaste nivåerna får man bättre kontakter och konstruktion vilket gör att man får en kabel som håller betydligt längre.
4: Desto kortare kabel desto bättre. (Eftersom resistansen blir mindre och kabelns egenskaper som ”mottagande antenn” av störningar minskar.)
(Därmed inte sagt att t.ex. högtalarkablarna får vara olika långa, har man t.ex. 3+4 m till högtalarna tvistar man huruvida 3+4 eller 4+4 m är det bästa).  Däremot är man alltså överens om att något av de valen är bättre än t.ex. ”onödiga” 5+5 m)

Men vad säger kunderna då?
Vi själva säljer t.ex. högtalarkablar som kostar många 1 000kr per meter . Vi har alltid bytesrätt och 10 dagars öppet köp vilket gör att vi kan anta att om kunderna som köper en kabel för många tusenlappar faktiskt returnerar den om han eller hon skulle vara missnöjd.
Detta är inte sällan fallet och vi har vi många som berättar om sina upplevelser kring kablar och hur nöjda de är med sina uppgraderingar av dem.
Självklart finns det ett antal som returnerar kablarna, men vår upplevelse är att det i så fall främst inte beror på att den var för dålig i sig utan för att den helt enkelt hade fel ”smak”. T.ex. hör vi folk säga ungefär så här:

”Kabeln lyfte upp basen till helt nya nivåer och ljudet kändes betydligt rappare än tidigare. Tyvärr var den väldigt ljus (smaken) och det blev för mycket detaljer för att passa mig i smaken.”

Vi upplever också, utifrån vad våra kunder säger, att det finns kablar som är betydligt bättre än andra. T.ex. har var och varannan kund som köpt vår kabel JPS Labs Ultraconductor 2 gett den mycket bra omdöme, medan många kunder som köper andra kablar förvisso behåller dem men mer sällan kontaktar oss för att berätta om sin upplevelse. Att just så stor andel kunder som köpt just JPS kabel återkommer med sin positiva feedback tycker åtminstone vi är anmärkningsvärt och ett bevis på att olika kablar återger ljud på olika sätt.
Finns där en placeboeffekt?
Placeboeffekten (upplevelsen att något som är precis identiskt med något annat har annorlunda egenskap för att någon påstår det) tror vi har en viss inverkan på hur bra man upplever ljudet.
Tänk att man tar två kablar som man vet låter exakt likadant och låter människor lyssna på dem. Är den ena då dubbelt så dyr och dessutom av en sådan design att man rent visuellt kan betrakta den som dyrare och bättre är det en väldigt stor sannolikhet att människorna som jämför dem åt kommer uppleva den dyrare som just bättre.
Tänk att man efter ett sådant experiment skulle ge bort kablarna. Då är det mycket troligt att de människor som får den kabel de betraktade som bättre och som var dyrare upplever en mycket större förbättring av sin ljudanläggning än de som får den andra(den billigare).
Om nu så är fallet, att man upplever den dyrare och mer designade kabeln som bättre och blir mer nöjd med en sådan kabel, då borde man också kunna argumentera att det är värt att lägga några extra kronor för att köpa en sådan kabel. Detta trots att vi vet att den är precis lika bra som den andra kabeln!

Diskussionen kan jämföras med mat där de allra flesta har accepterat och är beredda att betala lite mer pengar för att få mat som är snyggt upplagd för att man anser att det helt enkelt smakar bättre, läs t.ex. här om detta.
Slutsats?
Förutom de generellt viktiga egenskaperna ovan för en kabel, som både de som förespråkar en billigare och de som förespråkar en dyrare är överens om, så tvistar de lärda kraftigt om huruvida en dyrare är bättre än en inte så dyr kabel. Man ska kanske dock ta en funderare över placeboeffekten och tror man på den kan den effekten ensam vara skäl nog till att lägga lite extra pengar på kabeln. För den som vill läsa en mer teoretiskt utredning kan man läsa här.