Arkiv för ‘Annorlunda produkter’ kategori

Fint besök i butiken

22 augusti, 2011

Idag var det festligheter i  Jakriborgsområdet. Och mitt i allt tumult fick REHIFI.SE besök av några nyfikna ”audiofiler”…

MVH

Max ”Cirkus” REHIFI.SE

Michael Green Design

23 juni, 2011

Michael Green Audio är ett amerikanskt företag som framförallt specialiserat sig på akustik. Man har mer eller mindre skapat helt nya teorier för hur ett rum ska vara utformat akustiskt för att uppnå högsta ljudkvalité. Istället för att bara dämpa eller diffusera reflexer vilket är dom vanliga teknikerna har man istället olika produkter som arbetar med rummet som en helhet, och att det är rummets trycksättning som är intressant.

Så här ser våra Chameleon ut. Kanske inte den vackraste högtalaren vi har inne, men utan tvekan en av dom mest välljudande.

Men Michael Green har också tillverkat högtalare där man använt sig av samma tankar och idéer. Den mest kända är kanske golvhögtalaren Chameleon.

Chameleon tillverkades i 50 exemplar och byggdes för hand. Varje högtalarkabinett utvärderades noggrant efter att dom var klara och enbart 4 av 10 godkändes. Frekvensomfånget är specificerat till 40- 20 000 Hz inom +-3dB. En impedans på 8 ohm och känslighet på 87dB gör att i stort sett alla förstärkare klarar av att hantera dem (givetvis finns det skillnader).

Här på Rehifi.se har vi länge haft ett par Chameleon till salu, tyvärr har ingen gett dom chansen kanske på grund av det lite udda och i mina ögon mindre vackra utseendet. Men visst är det synd, för ljudmässigt är det en riktig toppen högtalare i high-end klass. Inte minst akustiska inspelningar återges mycket naturtroget.

Nu vänder jag mig till dig som värderar välljud och prisvärdhet före utseende. Kom in och gör ett klipp. För pris gå in på vår webshop REHIFI.SEeller titta förbi i butiken så ska vi i personalen gärna demonstrera dem för dig.

Vad gömmer sig bakom LO-D, Autenthic och Trio

Mcintosh – blåttljus, svartglas och bra HIFIljud

Radford STA 25 Mk4/Series 4 – En sann HIFI raritet

/Carl

Radford STA 25 Mk4/Series 4 – En sann HIFI raritet

10 maj, 2011

Radford STA25 Series 4 tillverkades av Woodside Electronics efter det att Arthur Radford gått i pension 1989 och avvecklat Radford Electronics, ett litet företag med ca 160 anställda. Woodside Electronics bildades av en lärling till Artur, Jonh Widgery och Mike Davis som drev Woodside Electronics ytterligare några år efter Arthur Radfords Död 1993.

Vårt exemplar ligger för tillfället på aktion genom tyska Ebay

Denna förstärkare tillverkades medan Arthur Radford levde och Woodside Electronics fick därför använda hans signatur som ett kvitto på att den var konstruerad och byggd efter Radfords originalritningar och principer. Den har serienummer 090 av 100 byggda.

Återigen så är detta en mycket kompetent förstärkare med en underbar ljudbild som definitivt kan tävla med dom bästa än idag och som dessutom bär på en spännande historia från två små London baserade företag. Företag som drevs av passion för ljud och vars konstruktioner står sig utmärkt än idag.

UPPDATERING:

Vi testar alltså markerna nu på Ebay. Men vi på REHIFI.SE är även intresserade av att köpa därifrån. Hjälp oss och skicka tips! Premier utlovas för bästa bud!

Carl (författare) & Max (redigerare) REHIFI.SE

dCS Verdi La Scala och dCS Delius – HIFI Teknik i kulturens tjänst

23 mars, 2011

En Cd spelare och DAC för över 200 000 kronor kan väl kanske inte direkt vara prisvärda. Fast jag tror jag måste ompröva det påståendet. Allt hamnar i ett helt annat läge nu när grejerna är begagnade och kostar en fjärdedel.

En del saker vill man på förhand antingen tycka om eller ogilla. Varumärken har en stark inverkan på ens omdöme. Första gången jag körde en Ferrari ville jag inte tycka om den av princip, men redan efter ett par hundra meter gick det liksom inte att låta bli. Samma sak här, det var bara att acceptera att bli hänförd och förförd av ljudet som flödade ut ur anläggningen.

Installationen kräver lite tid, och jag rekommenderar att man tar sig den tiden. Normalt anser jag att en manual finns bara för att de som tillverkat en produkt misslyckats med att göra den begriplig för användaren. Men här är den på sin plats, för man kan ställa in om inte allt så bra nära. I snabb set-up bladet rekommenderas att man låter de olika delarna kalibreras till fabriksintällningen. Klokt val, den funkar dessutom som en ”panikknapp” om man går bort sig i det djungellika menysystemet.

Utseende är kanske inte allt men ändå lite viktigt för hemfriden. Det här är en teknikpryl av rang och ser ut som en sådan, fast snygg ändå på något tidlöst sätt. Den tar en del plats i hyllan, det är visuellt tre olika chassilådor, fast egentligen är det bara två.

Jag levde länge i uppfattningen att dCs tillverkade ren och prydlig hifi med fokus på detaljer och att musiken kom i andra hand. Så fel jag hade, inte så att det saknas detaljer. Det finns nästan ett överflöd av detaljer men musiken håller dem i ett stadigt grepp. Aldrig tidigare har det varit så lätt att följa en melodislinga eller en körstämma som nu. Basgångarna presenteras med klarhet och precision, liksom att allt annat lika självklart bara finns där.

Plötsligt fick jag en hel hylla med nya skivor att njuta av. Nåja, njuta av på ett nytt sätt kanske man ska säga. Så kommer vi åter till det där med prisvärt. Vad kostar en ny skivsamling idag? Inget, man får den på köpet!

Omdöme

Plus

  • Musikalitet
  • Återgivning av detaljer
  • Renhet och klarhet

Minus

  • Jag vet faktiskt inte något mer än möjligen att det finns för många inställningar

Lyssningsanläggning i övrigt:

Försteg          Kora Crescendo

Slutsteg         Kora Titan

Högtalare      Cadence Amaya Kablar

Bertram audio, HiDiamond och Oyaide

Kenneth Rocksolidaudio

Tung HIFI som passar electro-genren

29 oktober, 2010

AMR LS-77

Det är alldeles utomordentliga tider på Rehifi. Vi har lyssnat på mycket under vår tid här i butiken och tyvärr är det så att ju mer man lyssnar på, ju mer sällan får man den där ”wow” upplevelsen. Jag själv är en stor fantast av electro-genren inom musik och det finns en förutfattad mening att man  då bara behöver ”dunka dunka”-högtalare kompletterat med ett PA-steg. Icke! Det är min mening att vid goda inspelningar fullkomligt dödar man all dynamik i låtarna och slutsatsen blir ett tråkigt och överkomprimerat ljud.

Då till det gällande. Nämligen högprestigemärket Abbingdon Music Research (AMR) . Vi fick precis in en uppsättning bestående av LS-77 (stativare), AM-77 (förstärkare), CD 77 (CD-spelare). Och än en gång kan man konstatera att man har fått sin kick! Stativarna producerar en makalös upplösning och transparens. Det blir nästan en övergång  från det noggranna HiFi till ren njutning. För när man sitter och ska utvärdera en högtalare, är alltid det bästa betyget när hjärnan slutar att recensera och bara ställer in sig på att njuta.

Och så till electron med AMR. Vi spelade en rad olika låtar bl.a. en remix av Röyksopp (feat björk) då visade det sig snabbt varför man kan lägga ut nästan 100000kr på en sådan utrustning. När sångaren gör sitt hör man att upplösningen är total, alla beståndsdelar bas, mellanregister och diskant samarbetar – utan att någon i det minsta lilla blir stört av varandra. Det är då, mina vänner som man sitter och drar på smilbanden i ren eufori.

Titta gärna på specifikationerna här för LS-77  (kolla hur djupt den går i basen!) :

Sensitivity (2.83V/1m in room):

• 87 dB

Long Term Power Handling (AES/RMS):

• 150 watt

Peak Program Power Handling :

• 600 watt

Impedance, nominal:

• 8 ohm

Impedance, minimal:

• 6 ohm

Frequency Response (in IEC Standard Room):

• 26Hz – 40kHz (+/-3dB)

Directivity Index (DI) 500-10KHz :

• 6dB (+/-3dB)

Low Frequency Driver:

• 24.3cm/10in diameter, 10cm/4in diameter voice coil

High Frequency Driver:

• 12cm/5in long isoplanar ribbon

Crossover:

• AMR OptiSlope® design (60 dB/octave)

Bass Enclosure Principle:

• Transmission Line Port ®

Colour:

• Champagne or Titanium

Dimensions (each of a pair):

• D by 25cm W by 49cm H by 31cm D

Luxman M-6000 High-End Raritet

5 oktober, 2010

Luxman är ett japanskt märke som öppnade upp portarna 1925. Många av oss kanske redan känner till dem, och om inte så är det hög tid att bekanta sig med supermärket som är ett av de äldsta Hifi märkena. För att göra en liknelse,  de är ganska lika Mcintosh fast i en annan region.

Luxman M-6000. Tack till Vintage-Audio

Det som gjorde Luxman speciella var att de ansåg att b.la. komponenterna då för tiden var alltför dyra. Företaget bestämde sig  för att istället för att köpa in färdiga komponenter så kunde de göra dem bättre och billigare själva.  Det visade sig vara ett vinnande koncept eftersom de samtidigt noggrant värnade om att kunna leverera ett öppet, dynamiskt och varmt ljud.

När Luxman skulle fira 50 års jubileum  bestämde de sig för sitt riktigt seriösa intåg på HiFi markanden.  År 1975 fick en ingenjör uppdraget av Luxman att skapa det absolut bästa slutsteget utan några kompromisser. Namnet på honom var Tim de Paravinci – ägare av E.A.R (Esoteric Audio Research). Slutresultatet blev en 55 kg:s bastant pjäs på hela 2*300watt!  Luxman M-6000 var här.

M-6000 är nu idag en extrem raritet att hitta på marknaden. Det talas om att endast 15 exemplar såldes av denna i England.  Kritikerkåren är blandad över vad den kan leverera i ljud, många snackar Luxmans mantra med öppenheten, dynamiken och värmen. Andra späder på att detta kanske är det slutsteget som är varmast av alla – utan att använda sig av rör, m.a.o. passar de perfekt till vassa högtalare,  Och för att göra lite shameless product placement så har vi ett exemplar inne. Men vi reserverar oss för att göra ett utlåtande så länge. Det kommer efter att vi har lyssnat på den i lugn och ro och med rätt elektronik.

Specifikationer Luxman M-6000:

- Uteffekt 300 watt minsta kontinuerlig per kanal, i 8Ω laster, från 20Hz till 20kHz, på högst 0,05%
- Totalt hamonic förvrängning (8Ω 300W, 60Hz: 7kHz = 4:1) inte mer än 0,05%
- Frekvensomfång 5Hz-60.000Hz (± 1 dB)
- Signal-brus-förhållande (IHF, A-vägd, ingång kortsluten) bättre än 100dB
- Ingångskänslighet 1,25 V
- Dämpfaktor (8Ω) 100
- Energiförbrukning 150VA (vid ingen signal), 1.3KVA (vid 8Ω laster maximal uteffekt)

Mått 570 mm (B) x 425mm (D) x 220mm (H)
Vikt Net 52kgs

Äntligen har vi fått in den!

HIFI Monstrenas tid

1 oktober, 2010

I detta avsnitt tänkte jag ta mig tid och skriva lite om receivrar. Och för att vara specifik epoken som skulle omdefiniera vårt hifi-arv. En  tid då mantrat ”bigger is better” verkligen fick bevisa sin innebörd.

Året var 1979. I high end sfären var amerikanarna och européerna regenter på marknaden, Men japanerna hade legat på lur och nu var tiden inne för att avslöja deras ess i rockärmen. Det var då Pioneer SX-1060 – världens första ”100 wattare” gjorde sitt intåg på marknaden och rätt som det var, var det nu Japanerna som styrde för audiofilerna.

Ett enkelt och tydligt koncept introducerades. Större, tyngre, påkostat, lyxigt och framförallt av alles mer kraft! Konkurrenterna stod med byxorna nere men fattade snabbt vinken för att överleva. Monsternas krig var här.

Dessa monsterreceivers hörde till flaggskeppen i tillverkarnas serier. Tanken var från tillverkaren att introducerade man en sådan anmärkningsvärd maskin skulle detta lyfta samtliga modeller ur serien.

en mycket nöjd man med sin stacke monsterreceivers

Anmärkningsvärda ”milestones” ur denna epok  är när 1979 Matshusitha släppte Technics SA-1000 som låg på hela 330RMS/ch och det ryktas även att Hitachi till och med överglänste detta prestigevärde,  med deras Hitachi SR-2004 som låg på hela 400RMS/ch.  Storleksmässigt var det Rotel RX-1603 som stal scenen.

Eftersom komponentvalet var noggrant gjort och att man inte snålade på något var dessa receivrar enormt fina i sitt ljud – vilket ej är en överdrift.

En av våra maskiner ur eran

Monsternas tid var över ca. 1984. Nuförtiden är det tyvärr så att att man ser mindre av dessa receivrar på marknaden. Saken är ju den att ju äldre de blir och framförallt ju mer fraktade, så börjar detta hifi-arv försvinna. Men ack så värdefulla!

Info och bild är hämtat från hifi-museum.com

/Max Rehifi.se

Digitalt + Gammalt = WIN!

22 februari, 2010

Logitech's Squeezebox Duet

Logitech's Squeezebox Duet

Förhoppningsvis har många av oss vid det här laget lärt sig att att gammal HiFi utrustning fortfarande står sig än idag. Dock ska man inte vara helt naiv för den nya tekniken som står runt hörnet. I bästa fall är det en win – win situation alltså konsten att kunna kombinera det gamla med det nya som ofta kan leda till en oslagbar kombination – även för den kräsne audiofilen.

Det vi brukar använda oss av i butiken för kunder när de vill provlyssna något är att vi rekommenderar att de tar med sig sin egen CD-skiva som referens. Annars får de välja bland vår relativt stora kollektion av cd-skivor eller just från vårt omfattande digitala bibliotek – som går genom vårt logitech squeezebox duet system. En liten box som transporterar ljudet från din dator digitalt genom trådlöst nätverk till slutligen din

Våran Denon DCD SA1

Våran Denon DCD SA1

stereoanläggning. Jag ställde mig lätt skeptiskt till en början eftersom squeezeboxen är en ganska liten sak om man mäter den emot en av våra high-end cd-spelare. Men faktum är att vi har provlyssnat den gentemot våra dyraste cd-spelare och ljudskillnaden är marginell. CD-spelaren är fortfarande kung, men äntligen har man en bra lösning för oss som gillar att lagra sin musik på datorn.

Lägg märke till att ditt digitala musikbibliotek måste vara lagrat i ett bra format såsom flac. Och man måste vara uppmärksam precis som CD-spelare att inspelningen måste vara på topp.

//Max Rehifi.se

Audiofilens extravaganta äventyr: Del 2

19 januari, 2010

Vi fortsätter våran del in i ogrundad forskning, science fiction och påståenden som rotar sig i något som nästan skulle likna magi. Det skulle kunna vara den senaste blaskromanen av J.K. Rowlings men tyvärr är det den mörka sidan av audiofili.

Härav följer vidare exempel på saker jag inte förstår att det kan finnas en marknad för:

200_blackbody2_MED

Blackbody- av lessloss Super Sci-fi. Det liknar ingenting annat och det den påstår är närmast rotad i något lika trovärdigt som Scientologi.  Budgeten här har nog gått till att hitta på referenser och plåta snygga bilder. Hör bara på detta.

The Blackbody utilizes particle/wave patterns to work, and therefore does not need to be wired to your gear. It needs only to be placed near your audio system, either on the gear itself, or on the floor or a nearby shelf. The device can be thought of as a sort of flashlight which shines at a 35 degree angle from its center.”

brilliantpebblesrocksandsand

Brilliant Pebbles – Briljant är ordet här. Och blind tro kryddat med en aning placebo. Fäst dina stenkulor vid dina kablars kontakter.

marigo-labs-signature-3d-mat-gold-large

3d mat – tredimensionellt! Ja varför inte. Klart den fungerar. Stoppa den på din SACD/CD skiva och den ”filtrerar” ut ett renare ljud. Men om jag droppar sarkasmen en aning så kan den teoretiskt fungera en aning om den reducer jittret.

AS_phase_corrector_2450dollarjpg

Acoustic System Phase Corrector Ta en bit av trä och en äggkopp i silver (syns tyvärr inte på bilden) och…ja just det, det är allt bakom denna cutting edge teknologi. Ställ den på vissa punkter i ditt rum så kommer den ta hand om dina ”Energy pockets” som din utrustning skickar ut. Rena kapet för 2000kr.

Så det var allt jag har stött på. Tipsa mig gärna om du även har stött på något. Något jag måste tillägga är att jag upptäckte mitt i mitt reportagé att ljudingenjören och geniet Dave Rat har varit inne på samma spår som det jag skriver om nu. Den mycket läsvärda bloggartikeln hittar ni här.

//Max Rehifi.se

Välkommen 2010 – Farväl Ljudvallen

4 januari, 2010

Med ny energi och en välmatad personal. Dyker vi oss in i år 2010 och gör ett kärt återbesök in i audiofilernas värld. Däremot är allt inte det samma, viss förnyelse är ett tvång.

Dags för förnyelse!

Dags för förnyelse!

Eftersom vi ökar takten med att få in en salig blandning av olika högst intressanta produkter så är vi illa tvungna att att ta bort vissa delar ur butiken. Det finns helt enkelt inte plats för mer! Ljudvallen – vårat koncept med lite billigare produkter kommer nu att avslutas och bana väg för annat. Det är just av den anledningen att vi nu rear ut denne, med minst 50%. Eftersom vi propagerar för ett resursmart miljötänk ber vi er – våra kära kunder att ta en funderare och passa på att förmedla ut produkterna i systemet. Vi vägra att slänga fullt fungerande audio!

//Max ”The Rookie” Rehifi.se