Arkiv för ‘FAQ’ kategori

HIFI-prylar över? Sälj dem så fort det går!

6 oktober, 2011
Bättre skivspelare

Vi tackar kunden som valt att låta oss sälja denna vidare!

Då och då byter man ut delar av anläggningen och får gamla HIFI prylar över. Tyvärr är det många människor som istället för att sälja dem och få pengar låter dem stå och förfalla i källaren. 20 år senare kommer de in till oss med dem och när man ställer frågan om de fungerar blir svaret inte sällan: ”Jadå, sist när jag använde dem för 20 år sedan var de helt felfria.” Tyvärr är det ingen garanti. Komponenter oxiderar när de ej får ström igenom sig, gummin åldras och inte minst brukar det komma in damm när man har produkterna undanställda.

Dessutom så tappar ju varorna hela tiden i värde från det att du ställt undan dem. Så för att spara så mycket pengar som möjligt och göra någon annan lycklig rekommenderar vi istället att sälja dina produkter så snart möjligheten ges.

Därför ska man sälja sina produkter istället för att ställa undan dem:

  • Du får mer betalt desto yngre varorna är
  • HIFI produkterna riskerar att gå sönder om de bara står undanställda
  • Du gör någon annan medmänniska lycklig när han får ta över HIFI produkterna
  • Du gör en insats för miljön genom att återanvända!

UPPDATERING: Vill du sälja så är det smidigaste sättet att skicka ett mail till info [a] rehifi.se med fullständigt namn på dina produkter. Ange även vilka tillbehör som medföljer och i vilket skick de är i.

Relaterat

Sälja dina HIFI produkter – Snabbt och Enkelt

Köpa HIFI smart– så här tappar prylar i pris.

Sälja HIFI på kommission – Få bättre betalt!

REHIFI.SE Ryter till mot återvinningsstationerna och Kommunen

Köpa förstärkare eller receiver begagnad – Vad ska du tänka på?

Naim HIFI – strul med kablar?

15 augusti, 2011

Naim är ett märke som står sig starkt på HIFI-marknaden och lika så på den begagnade. Ofta synonymt med god konstruktion, välljud och med en aning ”riv”. Men när det gäller  kablaget har Naim valt att oftast använda sig av sina egna konstruktioner, och de har många olika typer beroende på Naim produkt. Just kablarna är något som brukar lida i andrahandshandeln – de försvinner oftast på vägen.

Naim CD5X

Vi fick en notis från en hjälpande kund som hade uppmärksammat problemet och tipsade oss om de olika så kallade ”interconnect” (signalkablar) varianterna. Infon är ifrån Naims nordiska distributör Ljudtema:

Så här skriver Generalagenten (Ljudtema) på sin hemsida:

Naim kablar

Interconnect-kabel

Naims gråa signalkabel finns i två utföranden;

5 pin DIN - överför signalen från en Naim-källa

till ett försteg eller integrerad förstärkare.

4 till 5 pin DIN - används för att överföra signalen

från RIAA-steg till försteg eller integrerad förstärkare.

Snaic

Naims svarta kabel finns i två utföranden;

Snaic 4 - bär signal och ström mellan försteg och

slutsteg, eller endast signal från en nätdel till slutsteg.

Snaic 5 - bär både ström och signal mellan en

nätdel och ett försteg eller ett RIAA-steg. Eftersom

det handlar om likström störs inte musiksignalen
//Max Rehifi.se

Vad gömmer sig bakom LO-D, Autenthic och Trio

21 juni, 2011

Ett intressant fenomen är de många namn som några av dem japanska tillverkarna gömmer sig bakom. Idag tänkte jag genomföra en kort ”guide” om några av dem.

I Japan heter inte en Kenwood Kenwood utan istället Trio och ibland letar sig t.o.m Trio emblemet in på den svenska marknaden. För ett par år sedan hade Rehifi inne en Kenwood Supreme 600 men som istället var märkt med Trio.

Trio 600, hette i Sverige Kenwood 600. Kanske Kenwoods bästa förstärkare någonsin.

Toshiba heter i Japan ibland för Aurex och Hitachi heter LO-D. NEC är ytterligare en tillverkare som kan hittas under annat namn nämligen Autenthic.

Ett annat fenomen är Marantz som under 70-talet även såldes under varumärkena Superscope och svenska Expert (precis som Olle Mirsch högtalare).

Ibland har företaget ett annat namn än varumärket på deras produkter till exempel är Denon en avknoppning på skivbolaget Columbia, företaget heter därför också Nippon Columbia. Luxman hette ursprungligen enbart Lux corporation men blev så pass förknippat med Luxman att man bytte företagsnamn.

Mcintosh – blåttljus, svartglas och bra HIFIljud

Radford STA 25 Mk4/Series 4 – En sann HIFI raritet

Fint besök på REHIFI.SE

Carl – REHIFI.SE

Vetenskap och vetskap: HIFI kablage

19 maj, 2011


Utvecklingen står inte still, det bara verkar så. Därför ska man inte fästa så stor vikt vid mätningar och tester som inte bygger på egna upplevelser i HIFImusikens underbara värld.

Med risk att få ordentligt med stryk, vill jag ändå komma med ett antal iakttagelser.

Det finns en tendens att gamla sanningar blir permanentade av ren bekvämlighet för ingen orkar ifrågasätta det som redan en gång blivit etablerat som just sanning. Om vi ska hårdra det resonemanget skulle vi kanske på sin höjd lyssna på stenkakor i stugorna och leva i tron att jorden är platt. Jag tänker på bland annat ljudtekniska sällskapets kabeltester i början på 80-talet. Det absolut bästa som fanns enligt mätningar och tester då var vanlig lampsladd. Visst, det fanns inte ett särskilt stort utbud av kablar då. Vetskap och vetenskap är inte samma sak och sedan dess har tiderna förändrats en hel del!

7500kr för en balanserad signalkabel. Är det värt sitt pris?

Missuppfattning 1 Anpassning av kablar.

Matchning är en fråga om var i kedjan man stoppar in en kabel, inte att vissa kablar lirar ihop med vissa apparater.  Om vi börjar från en CD i din anläggning och kallar det början och högtalarna representerar slutet har vi fastställt en ordning att utgå ifrån. Om man då börjar från början som verkar logiskt får man en hel rad problem på halsen. En bättre kabel släpper igenom mer information än en sämre kabel, det tror jag att alla kan vara överens om. Så vad händer då? Jo man får en ”informationsinfarkt” i ett senare skede i musikkedjan. Nästa kabel som vi förutsätter är en ”sämre” kabel klarar inte av att återge och transportera all information den får ta emot. Resultatet är att informationen inte kommer fram och det kan låta sämre istället för att bli den musikaliska höjdpunkt man hoppades på. Men, testa att sätta den nya kabeln mellan för och slutsteg så kanske du får ett helt annat resultat!

Med detta i åtanke bör man börja från högtalarkabeln och arbeta sig framåt, då uppstår inga problem.

Fortsättning följer..

Kenneth @ Rocksolidaudio

Kenneth är ej verksam inom REHIFI.SE. Hans åsikter är hans egna och behöver ej överensstämma med våra (Red. anm.).

Hifi – Ett nördigt apparatintresse, eller en musikälskares längtan att komma nära musiken.

10 mars, 2011

Hifi ett intresse som nästan uteslutande utövas av män, ofta lite nördigt och tacksamt att driva med. Men är det så enkelt, är hifi bara ett sätt att spendera pengar på vräkig elektronik och fula (eller snygga) högtalare. Eller finns det bland dem flesta av oss hifi-entusiaster en sann kärlek till musiken och en naturlig strävan att komma den så nära som möjligt.

Här avnjuter jag min musik.

För mig har hifin i grund och botten alltid varit en naturlig utveckling av ett stort musikintresse. Det känns fullständigt självklart att musikupplevelsen blir bättre och större om den också återges på ett behagligt och inte sällan gripande sett. Ändå verkar världen bestå av massor av musikälskare men en försvinnande liten del hifientusiaster, inte sällan finns inte ens en dedikerad musikförmedlare hemma hos musikälskaren. Pengarna tror jag inte är problemet, en hyfsad stereo behöver inte kosta mer än ett par tusenlappar, särskilt inte om du köper den begagnad.

Jag skulle tro att musikintresset är lika stort hos män och kvinnor generellt sett men ända är det en jättestor skillnad mellan utövarna av ett hifi-intresse mellan könen. Hur kommer det sig? Jag har inget säkert svar på frågan, har du som läsare funderingar och tankar kring det eller något annat jag tar upp i artikeln, kommentera eller maila in till oss på Rehifi. Kanske får jag skäl att återkomma med en uppföljare.

Dynamiskt komprimerad musik – ett problem i Hifi-anläggningen

Hur tillverkas en vinylskiva?

James B Lansing – En av hifi historiens giganter

22 februari, 2011

En av hifi-historiens kanske viktigaste personer James B Lansing föddes 1902 i Greenridge Illinois. James började redan i tidig ålder bygga och konstruera elektronik, bland annat ska han ha byggt en radiosändare som störde amerikanska militärens arbete, vilket gjorde att dem sökte upp honom och beslagtog radiosändaren.

Innan James gav sig in i hifi-branschen jobbade han som bilmekaniker.  James första möte med Hifi-branschen var som anställd på företaget Baldwin loudspeaker company i staden Salt Lake City, det var vid denna tid han mötte den framtida medarbetaren Ken Decker.

James och Ken Decker startade vad som skulle bli Altec Lansing 1927, men företaget fick ekonomiska problem efter det att Ken Decker dött i en flygolycka 1939. Lansing Manufacturing köptes upp 1941 av företaget Altec Service Corporation och fick till slut det välkända namnet Altec Lansing. I köpekontraktet ingick att James skulle fortsätta leda företaget i ytterligare 5 år.

JBL 240 ti var den näst största högtalaren i ti-serien som anses vara en av JBL höjdpunkter.

Direkt efter det att kontraktet gått ut 1946 slutade James för att istället starta upp ett nytt företag ”James B. Lansing Sound Incorporated” som senare blev känt som JBL.

Tyvärr kom resterande del av 40 talet innebära både ekonomiska och personliga problem som James fick brottas med. Till slut blev det för mycket och James  tog sitt liv den 24 september 1949.

Företaget JBL kom däremot att leva vidare och är idag ett av de absolut tyngsta namnen i branschen. Företaget är berömda bland annat för sina studiomonitorer och horn.

Några av höjdpunkterna från JBL är Everest, K2 och Ti-serierna.

/Carl
Infinity 40 år av välljud

Accuphase Japans främsta high-end tillverkare

Begagnade högtalare – vad ska man tänka på när man köper?

Dynamiskt komprimerad musik – ett problem i Hifi-anläggningen

15 februari, 2011

Exempel på dynamisikkomprimering

Ett av dagens kanske största problem och framförallt vad det gäller digitalavspelning av musik är den dynamiska kompression som hela tiden blir allt mer populär. 24 bitar och 192 KHz i alla ära men om musiken redan förstörs i studion och av dess personal så hjälper inte all högupplöst teknik i världen. Vad innebär dynamisk kompression? Jo kortfattat kan man säga att det är ett sätt att höja medelnivån på musiken genom att öka ljudet på de tystare partierna och sänka på de starka dynamiska utbrotten. Varför använder man sig av dynamisk kompression? Anledningen till detta är framförallt att musiken vid en första avlyssning låter starkare och fångar din uppmärksamhet, samt att dagens allt för dåligt påkostade anläggningar i form av t.ex. laptopens inbyggda högtalare inte skulle klara av att återge de starkare partierna, om medelnivån skulle vara på samma volym som den komprimerade musiken. Det saknas helt enkelt så kallat ”headroom”.

En skivspelare ger en tillgång till enorma mängder musik fri ifrån dynamisk kompression.

Ett typiskt exempel på komprimerat ljud är TV-reklamen eller reklamradion (som är mer komprimerad än SR). När den komprimerade musiken sedan spelas upp i en riktig hifi-anläggning uppstår istället problem. Musiken upplevs som platt och ansträngd och riktiga utbrott t.ex. ett trumanslag dränks i det andra ljudet. Musiken kan i värsta fall bli olyssningsbar. Vi på Rehifi stöder kampen mot dynamisk kompression och anser att musiken ska produceras så bra och naturtroget som möjligt, inte för att passa kommersiell radio  eller enbart dåliga datorhögtalare. Det finns ingen anledning att musik ska låta sämre på 2010-talet än under 50-60-talet men tyvärr är det fallet allt för ofta. Relaterat: Spotify mp3 skillnader på ljudkvalitet

Oxid hifin och välljudets fiende

10 februari, 2011

Ett av dem vanligaste felen och problemen med elektronik och framförallt förstärkare är oxidering av olika kontaktytor, och framförallt dem vi hittar i potentiometrar och omkopplare.

En potentiometer kan sägas vara ett variabelt motstånd, precis som kranen i badrummet bestämmer den vad som ska släppas igenom och vad som inte ska det. En vanlig volymkontroll (med två slut lägen d.v.s. inte en digital) är ett utmärkt exempel på en potentiometer.

Oxid är en beläggning som bildas när metall reagerar med syret i luften, oxiden leder strömmen mycket sämre än det ursprungliga materialet (koppar).

Det vanligaste symptomet vid oxid i potentiometrar är sprakande vid användning samt eventuell obalans och ljud som släcks ut vid vissa lägen.

En av våra äldre förstärkare. Vi rensar alltid våra apparater på oxid när det behövs.

Oxid bildas över tid vilket innebär att det främst är i äldre apparater som oxidering är ett problem.

Oxiden går att få bort med olika oxidlösande medel, vill du inte ge dig på att göra det på egen hand erbjuder vi på Rehifi tjänsten att gå igenom din apparat och rensa den på oxid för 600 kronor, något som jag personligen anser ger ett lyft som t.ex. en kabel aldrig kan komma i närheten av och till och med kan rädda en apparat som man redan dömt ut som trasig.

Accuphase Japans främsta high end tillverkare

18 januari, 2011

Accuphase är en av hifi-världens mest klassiska tillverkare och frågar du en entusiast får han ofta något alldeles särskilt i blicken när Accuphase kommer på tal. Men trots det så bildades Accuphase eller som det då hette Kensonic Labratories så sent som 1972, vid det laget hade Marantz, Mcintosh, Quad m.fl. tillverkat hifi i flera decennier.

Bolaget bildas av Jiro Kasuga, en före detta Kenwood konstruktör som tyckte att Kenwood fokuserade på fel saker efter att Supreme-serien lagts ner. Han samlar ihop ett team bestående av duktiga konstruktörer ifrån Kenwood men även bland annat Marantz och Luxman.

Inte bara de tre första bokstäverna utan även vissa delar och komponenter delas till en början med Kenwood, som också hade ett aktieinnehav i Kensonic/Accuphase till så sent som mitten av 90-talet.

De första produkterna att komma ut på marknaden 1973 är för/slutsteget C200/P300 samt FM/AM-tunern T-100. Under de första åren stod det inte Accuphase på produktern utan Kensonic, efter några år byter man namnet till Accuphase. Accuphase som är en sammansättning av orden Accurate (korrekt) och phase (fas).

En av de fina Accuphase produkterna i vårt sortiment

En av de anmärkningsvärda produkterna var C200 ett försteg av hög kvalité som bland annat var utrustat med separata tonkontroller för höger och vänster kanal. P300 var ett slutsteg på som namnet antyder totalt 300 watt dvs. 150 watt per kanal i 8 ohm. T100 var en tuner som direkt gick in på marknaden och konkurrerade som en av marknadens absolut bästa, en tradition som Accuphase hållit ända till idag med varje tuner de lanserat.

Det som utmärker Accuphase är den fantastiska byggkvalité som produkterna har. En Accuphase är lika vacker innanför skalet som utanpå och man förstår att det är produkter som kommer att spela ljuv musik under årtionden. Helt enkelt ett utmärkt begagnatköp.

//Carl

Arkivera dina LP-skivor!

12 oktober, 2010

Det händer att vi får en del frågor om hur man arkiverar sina lp-skivor på datorn. Det kan ju vara så att man ibland inte litar på att  skivorna håller fullt så länge som man vill. Därför tänkte jag i detta avsnitt  kort berätta om vilken metod som fungerar bäst, plus att det inte behöver vara så svårt för dig heller.

Eftersom de flesta LP-spelarna inte har en egen RIAA d.v.s.  en  förstärkning på sin ljudutgång så går det inte speciellt bra att koppla den till datorns linje in ingång. Om man är jättedesperat finns det en snabb fix och det är att man istället kopplar lp:n till mic-ingången i datorn, eftersom den kan sköta en viss del av förstärkningen. Det blir dock inte helt korrekt och därför kan jag inte rekommendera denna. Istället skall du använda ett försteg eller en förstärkare med phono-ingång. Då kopplar du vinylen till förstärkarens phono och sedan från denna använder du förstärkarens/förstegets-pre out in i datorns line in ingång.

Nästa steg är att använda ett bra inspelningsprogram, kriterierna för detta är ett  stabilt ständigt uppdaterat och med ett flertal equalizer möjligheter. Ett mycket kompetent program för detta är Audacity, det är dessutom gratis! På deras hemsida finner ni även en mycket bra guide för att använda programmet. Lite kort så ska man tänka på att justera ljudnivån på försteget/förstärkaren så att det inte börjar ”klippa” i VU mätarna på programmet.

Vill lägga in en varning angående USB-vinylspelare på marknaden. Vissa är bra men andra är av en aning mer tveksam kvalité. Det kan t.ex. innebära att dessa har en alldeles för dålig omvandlare av analog till digital signal. Något som ett ljudkort till datorn oftast överträffar.