Arkiv för december, 2009

Retrokriget

20 december, 2009
nyretrovinylspelare från target

nyretrovinylspelare från target

Jag tänkte dra lite tankar och funderinger kring en trend som har börjat göra sitt intåg detta år och kommer att stå stark för år 2010. Inom inredning har den alltid varit måttligt populär men det börjar nu spilla över i flera andra branscher såsom, spel, mode, data och sist men inte minst nu HiFi. Det är alltså ny-retro jag talar om. Vilket inte ska förväxlas med neo-retro, som är mer en mix av gammal och ny design, t.ex. de nya rörstegsprodukterna, en trend som jag dock gillar.

Ska jag vara helt ärlig så lämnar nyretro en bitter eftersmak för mig. Den känns som en enda stor motsägelse när det i alla fall handlar om något brukbar HiFi. De produkterna som finns i butik nu ser ut som att de ska falla ihop när som helst och genomsyras oftast av gimmicks (se vinylspelarbilden). Den dåliga kvalitén är således en faktor jag stör mig på.

Men allt är inte bara billigt skräp inom trenden. Det som också gör att den växer inom audio är att tillverkarna försöker erbjuda highend marknaden fler av dessa amalgamprodukter anpassade för dem.

Nyretro High-End från Yamaha

Nyretro High-End från Yamaha

Här ser ni ett exempel från Malmömässan på en CD och förstärkare från Yamaha.  Således kommer vi till det största kruxet.

”Många musikälskare tänker nostalgiskt tillbaka på ”stereotiden”, då förstärkarna hade 2 kanaler och att sätta på en ”platta” var en del av kvällsritualen precis som ett glas rödvin eller en god bok. A-S2000 ger dig tillbaka den känslan. Att bara titta och ta på produkterna ger dig härliga minnen” -Reference Audios hemsida

Citatet summerar för mig hela onödigheten med nyretro. Det är väl roligare att sitta med sin kvällsritual framför en äkta stereo från 70/80/90 tal som ger ett bra ljud? Och där hantverket har varit en del av hela historian. Vilket oftast också var av bättre kvalitét förr. För hur mycket man än försöker att kopiera de ”gamla” så kommer det ändå vara en replika i slutändan.

Det är alltid upp till konsumenterna i vad de vill ha. Men vi på rehifi.se kan i alla fall erbjuda äkta retro för ny som är sugna på en en kväll i nostalgins tecken.

//Max” The Rookie” Rehifi.se

Hur tillverkas en vinylskiva?

14 december, 2009

vinyl-cds_1Att göra en vinylskiva är minsann inget vem som helst kan göra och är ett precisionsjobb som tar sin tid. För att veta vad som är de stora skillnaderna mellan CD och vinyl kolla gärna vårat föregående inlägg. Titta gärna på filmerna nedan för att få en inblick i det hela. I korthet fungerar det så här:

Tillverkning tom masterskiva

Först behöver man ha en ”tom” masterskiva som är den skiva man egentligen kopierar alla andra skivor utifrån. Denna skiva gör ett tillverkningsföretag:

-        Man utgår från en aluminiumskiva som är lika stor som en vanlig  lp-skiva.

-        Sedan lägger man på en slags lack på denna skiva.

-        Man kontrollerar lackeringen, ungefär 50% av lackeringarna är för dåliga och skrotas, de övriga är godkända som en tom masterskiva.

Tillverkning  ”fylld” masterskiva.

Den tomma masterskivan går iväg till den studio som önskar producera en ”fylld” masterskiva för att kunna börja producera och sälja lp-skivor.

-        Man en drejskiva (http://sv.wikipedia.org/wiki/Drejskiva) för att producera själva spåret.

-        En ingenjör ställer in maskinen för att kunna göra skivan och sedan skär man in musiken i en kontinuerlig fåra. Hela processen monitoreras med en dator och ingenjören kontrollerar processen med ett mikroskåp.

Produktion av ”stämpelskiva”

Masterskivan används sedan för att göra en ”stämpelskiva” som användas för att pressa de slutliga lp-skivorna

-        Man lägger på ett lager silver på masterskivan.

-        Sedan galvaniserar(http://sv.wikipedia.org/wiki/F%C3%B6rzinkning) man på ett lager nickel som är en väldigt hård metall.

-        Man tar loss masterskivan och kvar blir en hård avbildning av skivan, en ”stämpelskiva”

-        ”Stämpelskivan” skärs till för att bli 32cm bred.

Produktion av den slutliga lp-skivan

-        Man använder sedan en maskin (så kallad extruder(http://sv.wikipedia.org/wiki/Extruder)) för att från svart polyvinylklorid (PVC) (http://sv.wikipedia.org/wiki/PVC) framställa en klump i storlek av en hockeypuck.

-        Sedan lägger man klumpen tillsammans med etiketterna i en press. Längst ner etiketten för undersidan, sedan “hockeypucken” och överst etiketten för ovansidan.

-        Sedan pressar man ihop skivan med två “stämpelskivor” en stämpelskiva för undersidan och en annan för översidan.

-        Stämpelskivorna är 197 grader varma för att göra klumpen mjuk och man pressar med ett tryck av 100ton. På så sätt tvingar man klumpen att forma sig utefter “stämpelskivorna”.

-        Man får lite spillmaterial som skärs bort och till sist och man får den färdiga vinylskivan vilket tar mindre än 30 sekunder att pressa.

Kort och gott kanske det inte är ett hobby projekt att börja göra sina vinylskivor, men det är alltid roligt med att vara insatt i det omfattande hantverket som ligger bakom. Titta gärna på filmerna för mer kött på benen. För schyssta plattor kan jag rekommendera webbutiken Vinylium och för skivspelare som verkligen kan leverera så hittar ni det naturligtvis på våran hemsida här (har fått in en hel del nu på sistone!).

// Max ”the Rookie” & VD Thomas Rehifi.se

Resursmart: det nya klimatsmart

7 december, 2009

Ingen har lyckats undgå FN:s COP 15 möte i Köpenhamn och i medierna har det jämnt och ständigt tjatats om hur du ska bli mer klimatsmarta. Listan över de smarta tipsen blir allt längre och komplex. Hur ska du hinna med allt? Och blir inte du inte lite väl mättade av all information? Är du verkligen tvungen att kasta om din livsstil så grovt? Allt detta kan leda till att du som konsument kan ställas inför svåra val i julruschen.

.

Bi fadder åt en julread QRS Neptunus nu!

Bi fadder åt en julread QRS Neptunus nu!

Rehifi har vi alltid varit ett miljötänkande företag i grunden, men har alltid haft enkla ideér på hur det ska genomföras. Vi tror mycket på att man kan kombinera miljötänk på ett effektivt och ekonomiskt sätt och därför startade vi med våran grundidé, att ta vara på befintlig HiFi i landet. Det är helt omotiverat att en massa fin och framförallt välljudande HiFi ska försvinna ur systemet eller i värsta fall hamna på en soptipp. De produkterna kan användas istället för att producera en ny. På så sätt slipper samhället skövla mer skog, slipper samhället låta skorstenarna bolma ut mer koldioxid och slipper samhället spränga mer hål i bergen. Således myntades vårat mantra ”resursmart”.

.

Det är därför vi har startat våran Julrea, som vi kommer att utöka varje vecka fram till jul. Nu kan du köpa något som inte bara är bra för plånboken utan även bra för miljön. En grönare och billig jul för alla audiofantaster helt enkelt!

//Max The Rookie Rehifi.se