Arkiv för januari, 2010

Sagan om QUAD

28 januari, 2010

Mannen bakom QUAD - Peter Walker (H)

Mannen bakom QUAD - Peter Walker (H)

I denna del tänkte jag belysa vissa Hifi-pionjärer som ständigt har höjt ribban i hifi-världen.

Quad startade 1936 under namnet ”The Acoustical Manufacturing Company” och mannen bakom det hela hette Peter Walker. Det var en tuff tid bestående av mycket slitsamt arbete och inte mycket som man fick tillbaks. Uttrycket High-Fidelity var inte ens myntat, och det fanns ingen plats för högklassig audio än. Det gjorde inte saken bättre under 40-talet när kriget började slå till i hjärtat av London. Walker hade inte mycket övers till tur och en mörk dag hittade han sitt företag bokstavligt bombat till spillror. Men skam den som ger sig!

Quad började om på nytt. Och sakta men säkert byggde de upp det nya företaget i

Quads första förstärkare, även kallad "Spisen"

Quads första förstärkare, även kallad "Spisen"

Huntingdon, där det än idag ligger kvar. Deras mantra under dessa hårda tider var fortfarande att kunna skapa bättre ljudproduktion men att det skulle göras på ett ekonomiskt vis. Men i startsträckan av detta mycket ambitiösa projekt blev det totalt produktionsstopp i hela landet. Alla resurser skulle gå till det rådande kriget.

I slutet av 40-talet blev det dock tillåtet att dra igång fabrikerna igen. Kruxet var att man tilläts producera annat men bara av delar som hade blivit över från kriget. Designen var tvungen att bli en efterkonstruktion vilket förklarar den fyrkantiga och kanske inte så tilltalande resultatet. Men oj vad det lät bra! Produkter som QA12/P (förstärkare med försteg) användes innan till labb och studior men började nu säljas till vanligt folk. Folket började nu intressera sig för kvalitén i ljudet och inte bara att det ska låta. Denna

Quad ESL-57 - Den första Elektrostaten

Quad ESL-57 - Den första Elektrostaten

förstärkare med dens variabla högfrekvens filter (som är ett måste än idag!) blev en klar favorit bland de nya ”audiofilerna” under tidigt 50-tal

Efter deras framgång bytte de namn från det svåra ”The Acoustical Manufacturing Company” till QUAD och de började nu endast fokusera sin line-up på hi-fi för privatpersoner. De gjorde ett stort märke i hifi-världen när de i samarbete med Wharfedale anordnade konserter där de helt enkelt körde en live mot en inspelning på deras utrustning. Efter detta var det inget snack om saken att QUAD var här för att stanna.

Sent 50-tal till nuet har de haft flera produkter som ständigt har innoverat branshen och alltid hållt topp kvalité. Som deras ESL-57 elektrostat-högtalare sent 50-tal, deras banbrytande Quad 33 Control Unit och 303 Power Amplifier som var helt uppbyggd av transistorer under 60-talet och Quad 405 förstärkaren som innebar bättre kretsar utan att behöva använda sig av mer ömtåligt material under 70-talet. Just för 405:an vann de priset Queen’s Award for

Vårat exemplar av Quad 33 o 303s.

Vårat exemplar av Quad 33 o 303s.

Technological Achievement, de är det enda HiFi företaget i hela världen som har fått det. Många många fler produkter har de kammat hem andra pris för och fortsatt utmana ribban för välljudande audio.

Peter walker lämnade oss 2003. Han var en småkontroversiell figur men ett sant genie. Hans mantra har varit en grundpelare för hela audio-världen och det lever vidare än idag.Vi är tacksamma av att vi får ta del av den.

//Max Rehifi.se

Audiofilens extravaganta äventyr: Del 2

19 januari, 2010

Vi fortsätter våran del in i ogrundad forskning, science fiction och påståenden som rotar sig i något som nästan skulle likna magi. Det skulle kunna vara den senaste blaskromanen av J.K. Rowlings men tyvärr är det den mörka sidan av audiofili.

Härav följer vidare exempel på saker jag inte förstår att det kan finnas en marknad för:

200_blackbody2_MED

Blackbody- av lessloss Super Sci-fi. Det liknar ingenting annat och det den påstår är närmast rotad i något lika trovärdigt som Scientologi.  Budgeten här har nog gått till att hitta på referenser och plåta snygga bilder. Hör bara på detta.

The Blackbody utilizes particle/wave patterns to work, and therefore does not need to be wired to your gear. It needs only to be placed near your audio system, either on the gear itself, or on the floor or a nearby shelf. The device can be thought of as a sort of flashlight which shines at a 35 degree angle from its center.”

brilliantpebblesrocksandsand

Brilliant Pebbles – Briljant är ordet här. Och blind tro kryddat med en aning placebo. Fäst dina stenkulor vid dina kablars kontakter.

marigo-labs-signature-3d-mat-gold-large

3d mat – tredimensionellt! Ja varför inte. Klart den fungerar. Stoppa den på din SACD/CD skiva och den ”filtrerar” ut ett renare ljud. Men om jag droppar sarkasmen en aning så kan den teoretiskt fungera en aning om den reducer jittret.

AS_phase_corrector_2450dollarjpg

Acoustic System Phase Corrector Ta en bit av trä och en äggkopp i silver (syns tyvärr inte på bilden) och…ja just det, det är allt bakom denna cutting edge teknologi. Ställ den på vissa punkter i ditt rum så kommer den ta hand om dina ”Energy pockets” som din utrustning skickar ut. Rena kapet för 2000kr.

Så det var allt jag har stött på. Tipsa mig gärna om du även har stött på något. Något jag måste tillägga är att jag upptäckte mitt i mitt reportagé att ljudingenjören och geniet Dave Rat har varit inne på samma spår som det jag skriver om nu. Den mycket läsvärda bloggartikeln hittar ni här.

//Max Rehifi.se

Audiofilens extravaganta äventyr: Del 1

8 januari, 2010

audiofilex

Många av oss vet att jakten på det perfekta ljudet är ett äventyr mot det oändliga – precis som strävandet efter perfektion inom vilket område som helst.  Men när man börjar närma sig sitt mål blir det som sätter ”det där lilla extra” ett ännu mer svårdefinerat område. Aktörer inom branschen har lärt sig att detta är ett ypperligt tillfälle att utnyttja. I det här inlägget har jag valt ut speciella godbitar i hur långt det kan gå och vad för några skojare som finns för att erbjuda en vägen, eller kanske ska man kalla det genvägen till toppljudet.

Vem kan klara sig utan en Cable Elevator?

Vem kan klara sig utan en Cable Elevator?

Vi mjukstartar med en Cable Elevator Plus. Här påstår tillverkaren att du bara inte kan klara dig utan en speciellt framtagen makapär som ser till att dina audiokablar inte blir störda av marken. Man placerar alltså kablarna på toppen av produkten och detta ska alltså medföra ett bättre ljud.

‘The drat things do lower noise, increase dynamics, remove haze, and open up the top octaves. Once you listen to their effects, even a skeptic like me has to admit that it is hard to take them back out of the system. Music sounds more like music with the Cable Elevators in place. I recommend them strongly, especially given their price!’ — Jonathan Valin, The Absolute Sound



Bisopie Ear Candles

Bisopie Ear Candles - Tänd på bara!

Nu börjar det hetta till runt örona. Tusentals timmar av forskning har tagit fram Bisopie Ear Candles. Mening är att du ska sätta varde ljus i örona och tända på. Det ”akoustiska sprakandet” ska ge avhjälpa dig från störande ljud du har haft i din öron sen tidigare. Se bara till att inte ha det tänt för länge!

Ers pappersklädsnad

Ers pappersklädsnad - Snyggt

Sist för det här inlägget har vi ERS papper.  Japp det är en DAC som någon så lätt har slaktat och stoppat in det ”speciella” ERS pappret runt varje komponent för att minska störningar. Självklart påstår användaren att detta ger en markant skillnad på ljudet som man bara inte kan klara sig utan.

”I like to put ERS Paper everywhere I can, it gives a drier sound. It’s like it dries out the water from the mud and gives more sand in the music. It’s great for transients!” -från upphovsmakaren


Del Två följer snarast. Den delen då vi börjar tangera in i Science Fiction världen – förutom att det säljs just nu.

//Max ”The Rookie” Rehifi.se

Välkommen 2010 – Farväl Ljudvallen

4 januari, 2010

Med ny energi och en välmatad personal. Dyker vi oss in i år 2010 och gör ett kärt återbesök in i audiofilernas värld. Däremot är allt inte det samma, viss förnyelse är ett tvång.

Dags för förnyelse!

Dags för förnyelse!

Eftersom vi ökar takten med att få in en salig blandning av olika högst intressanta produkter så är vi illa tvungna att att ta bort vissa delar ur butiken. Det finns helt enkelt inte plats för mer! Ljudvallen – vårat koncept med lite billigare produkter kommer nu att avslutas och bana väg för annat. Det är just av den anledningen att vi nu rear ut denne, med minst 50%. Eftersom vi propagerar för ett resursmart miljötänk ber vi er – våra kära kunder att ta en funderare och passa på att förmedla ut produkterna i systemet. Vi vägra att slänga fullt fungerande audio!

//Max ”The Rookie” Rehifi.se