Arkiv för mars, 2010

Varför har vissa högtalare ingångar för två par kablar? Be-wire/Be-ampning

28 mars, 2010

I det här inlägget tänker jag förklara vad vitsen är med detta och hur det är en möjlighet för att uppgradera dina högtalare och få dem att låta bättre.

Notera blecken mellan minus och plus polerna

Notera blecken mellan minus och plus polerna

Varför?

Att man har ingångar för två par högtalarkablar (eller ibland till och med tre) är för att man ska kunna låta en kabel ta hand om basen och en ta hand om mellanregister och diskant. Genom att göra detta menar man att distorsionerna minskar då den starka signalen till basen inte längre kan störa signalen för mellanregister och diskant, dessutom ökar kabelarean vilket minskar på motståndet i förstärkaren.

Hur?

När man gör den här separationen utgår den alltid ifrån att man tar bort blecket(eller kabeln, se figuren till vänster) som finns mellan de båda plus och de båda minuspolerna. Skulle du då koppla in en kabel i endast ingången för diskant/mellanregister så kommer du att få en avsaknad av bas.

Kabel för bi-wire

Kabel för bi-wire

Endast en förstärkare, så kallad Bi-wire.

För Bi-wire gör man lättast genom att köpa en färdig bi-wire kabel som  har fyra trådar i ena sidan men endast två i den andra (se figur 2.). Den ändan som man kopplar i förstärkaren har två trådar och kopplas som vanligt till plus och minus. I den andra så använder man alla fyra, var noggrann med att koppla plus- och minuspolerna rätt! D.v.s. från en förstärkare(slutsteg) till två ingångar på högtalarna (både diskant/mellanregister och basingången).

Två slutsteg, så kallad Bi-amp.

När man kör bi-ampning så uppgraderar man anläggningen ytterligare en nivå till och använder sig istället av främst två stycken slutsteg, eller t.ex. en förstärkare och ett slutsteg. Väljer du den mest vanliga varianten använder du dig av ett försteg som då bör ha två stycken så kallade ”pre-out” utgångar. Dessa kopplar du sedan via RCA kablar till vardera slutsteget. Från det ena slutsteget kopplar du sedan en högtalarkabel till diskant/mellanregister ingången på högtalaren och från det andra slutsteget till basen på samma högtalare. På så sätt använder vi två slutsteg för att driva ett par högtalare. I fallet med bi-wire separerar man alltså endast kablarna medan man i fallet med bi-ampning även separerar slutstegen vilket gör att även dessa får bättre ljudegenskaper och betydligt mer kraft. Uppgraderingen till bi-ampningen ger väsentligt större förbättring än bi-wire.

Har man redan ett par högtalare man är nöjd med men vill få upp dem en nivå till är det varmt rekommenderat att testa på denna uppgradering.

Att utnyttja det bästa av två världar blir på detta sätt en möjlighet. Som vi skrev tidigare om t.ex. rörslutsteg har de framförallt sin starka sida för just diskant och mellanregister. Genom att använda bi-ampning kan man då använda ett mjukt och behagligt rörslutsteg till att driva just de övre registerna medan man låter ett kraftfullt transistorslutsteg driva själva basen. På detta sätt lyckas man utnyttja det bästa av båda transistor och rör!

Är inte att använda både A och B utgången från en förstärkare Bi-ampning?

Nej, oftast inte. Syftet med Bi-ampning är att utgå från två slutsteg(=två motorer), medan de flesta förstärkare i grund och botten endast har ett slutsteg. Att koppla från både A och B utgången på en förstärkare blir därmed i princip alltid Bi-wire.

Problem som kan uppstå med blecken:

Låter det inte i några av dina element beror det ibland på att man endast använt en kabel in(så kallad singel-wire) och att blecket antingen sitter löst eller saknas baktill på högtalarna.

Se då till att spänna dem och ev. ordna ett bleck eller kabel mellan både plus och minuspolerna.

Om det låter som om din diskant har distorsion i samband med kraftig bas, kan det mycket väl bero på att blecket baktill sitter löst och tappar lite kontakt just som basen skapar mycket vibrationer. Se då till att blecken är väl fastspända.

Så lycka till med uppgraderingen av dina högtalare och tänk på att även övrig utrustning så som kvalité på kablar, vilka slutsteg man väljer o.s.v. spelar in på vilket ljud man i slutändan får.

//Thomas, VD på REHIFI.SE

Läs på mer om slutsteg

Läs mer om rörslutsteg

Vågar man handlar från ett nätföretag?

21 mars, 2010
Kan man lita på denna firma?

Kan man lita på denna firma?

Att verifiera att en privatperson eller  ett företag är seriöst är alltid viktigt när man handlar, så att man kan vara trygg i att få sina varor. Det finns många källor som kan vara bra indikationer för att ett företag är trovärdigt att göra affärer med. Hittar man mer än en källa styrker det också trovärdigheten. Skulle du mot förmodan inte hitta någon källa alls eller hitta många foruminlägg där folk skrivit om sina besvikelser med företaget bör du dra öronen åt dig. Nedan är de källor vi brukar ange till folk som undrar om vår egen trovärdighet.

1: Vi har en butik på blocket. Blocket stänger av företag som inte är seriösa. Se:

http://www.blocket.se/rehifise?ca=23_10.

2: Vi har butik på prisjakt. Även prisjakt ser till så att butikerna man samarbetar med är seriösa. Här kan du även se våra omdömen från tidigare kunder.

http://www.prisjakt.nu/butiksinfo.php?ftgid=1955.

3: Du kan söka lite om oss på www.google.se för att läsa vad andra har skrivit om oss:

http://www.google.se/#hl=sv&source=hp&q=rehifi.se&btnG=Google-s%C3%B6kning&meta=&aq=f&oq=rehifi.se&fp=26eefad4f201844b

4: Känner du några tunga hifi kompisar har de antagligen någon kännedom om oss och de kan berätta vilka vi är, så du kan gärna fråga dem om oss.

5: Du kan läsa några av de reportage som har gjorts om oss. t.ex.

http://sydsvenskan.se/vetenskap/teknik/article423841/Nostalgitripp-i-full-stereo.html

http://www.euphonia-audioforum.se/forums/index.php?showtopic=6415

http://www.skd.se/article/20081229/NYHETER/773457703/1088/*/HJARUP/jakriborg-ny-bas-for-elektronikforsaljare

Till sist får man väga samman allting och lita på sin magkänsla, lycka till med din nästa affär!

//Thomas VD REHIFI.SE

Time for Mr XTZ! Mirage vs Dali

18 mars, 2010

Vi har börjat experimentera med olika tillvägagångssätt när vi provar olika intressanta High-End högtalare.  Hur ska man göra för att illustrera ett ljud, kan man visa ljud med bilder? Jag antar att vi kommer att trampa några audiofiler på tårna, men till vårt försvar så säger vi att detta absolut inte är någon definitiv dom på hur välljudande viss utrustning är. Men matnyttigt är det!

Jag har använt mig av en finurlig mackapär vid namn XTZ room controller. Den kan användas för högtalaruppställning men också för att mäta frekvenser på högtalare. Man använder sig av en dator, mic samt mjukvara och placerar allt detta i vårt bombastiska high-end rum i butiken.

Slutresultaten finner ni nedan. XTZ mäter från 20-20000Hz.

Mirage M3 fullspektrum. Klicka för större bild

Mirage M3 fullspektrum. Klicka för större bild

Dali Euphonia MS-4 fullspektrum. Klicka för större.

Dali Euphonia MS-4 fullspektrum. Klicka för större.

Mirage M3

Mirage M3

Dali Euphonia MS4

Dali Euphonia MS4

Naturligtvis provade vi våra favoriter Mirage M3 mot Dali Euphonia MS4. Jag överlåter till er att bedöma men, visst är det en skillnad mellan högtalarna. Vi kommer att köra fler tester flera gånger per produkt i framtiden för att eliminera småfel. Ge oss gärna feedback på vad vi kan berätta.

//Max REHIFI.SE

Sponsring

15 mars, 2010
En av våra fina gröna affischer!

En av våra fina gröna affischer!

På sistone har vi fått ett antal sponsringsförfrågningar. Det är verkligen jätteroligt att så många är intresserade av att använda oss som sponsorer, och kanske inte helt konstigt nu när vi börjar växa till oss.  Jag tänkte dock presentera er med en lathund i detta inlägg eftersom det underlättar betydligt för oss och framförallt för dig som är intresserad. Nedan sammanfattar jag några punkter som vi tycker är viktigt att tänka på!

  • Var väl förberedda. Ha gärna en budget redo för ert projekt och en estimerad siffra på hur många besökare ni antas få.
  • Tänk på att vi inte alltid kan ha tid med möten på plats. Därför är det bra att kunna bifoga bilder på exempelvis lokalen som gäller.
  • Tänk ut vad det är ni behöver av oss. Det vi erbjuder i nuläget är inte sponsringspengar utan endast utrustning vi köper in dvs HiFi för privatpersoner.
  • Våran utrustning lämpar sig inte för exempelvis nattklubbsverksamhet eller andra saker som krävs att man måste dra på.  Vi kan alltså inte erbjuda PA-utrustning.
  • Vi ger inte bort produkter utan kan leasa dem på en kontraktsperiod.
  • Vi kommer överens om diverse sponsorsmateriel vi får ge er. Maila oss så ger vi en lista på standardmått vi erbjuder.

Använd gärna detta som underlag och maila till max[a]rehifi.se. Vi tar gärna emot andra förslag , men ta detta som grundläggande riktlinjer. Vi på Rehifi.se ser fram emot ett givande samarbete!

//Max Rehifi.se

Ska man satsa på rör eller transistor?

9 mars, 2010

Rogue audio atlas

Rogue audio atlas

Skillnaden mellan rör och transistor kan vara ganska omfattande och dom flesta ljudintresserade har någon gång lyssnat på rörslutsteg eller rörförstärkare. Här kommer jag prata lite om skillnaderna och vad man bör tänka på.

Vad är annorlunda med rör?

Har du någonsin känt att det nästan är jobbigt att lyssna på viss musik med din vanliga transistorförstärkare? Då kan det vara väl värt att testa på rör istället. Audiofiler brukar prata om att rör uppfattas som mjukare och varmare i ljudet. Man nämner också att man får bättre dynamik och att t.ex. hårda och kalla röster blir mjukare och livfullare, givetvis finns där nackdelar också.

En är att rörprodukter är dyrare att tillverka. Rören i sig själv är dyrare och kostar för de billigare modellerna 2-300kr/stycket, samtidigt som de stora transformatorerna man behöver kostar mer.

På got och ont så blir rören väldigt varma. De inbitna brukar skämtsamt säga att den extra värmen är fin på vintern, men har man barn och inte kan ställa den så att barnen inte når dem så riskerar man att de bränner sig. Dessutom drar rörförstärkare mycket ström vilket adderar både till elräkningen och miljösamvetet. En annan utmaning med rörprodukter är att de är dåliga på att hantera låga laster (lite motstånd) och de är också dåliga på att ge ut mycket ström. Detta gör att man ofta kan uppfatta basen som mindre kraftig, inte lika djup och inte riktigt lika tight.

Så det finns både nackdelar och fördelar, inte minns att rörprodukter många gånger förutom dess goda ljudegenskaper kan se riktigt läckra ut. Känner du att du vill öka på mjukheten och få ett varmare ljud tycker jag starkt du ska provlyssna och varför inte låna hem en. Som vanligt påverkar all ens kringutrustning och sin egen akustik hur det i slutändan låter.

För och nackdelar med rör:

-Dyrare
-Drar med ström
-Svårare att leverera kraft
-Sämre basåtergivning
-Blir mycket varma

+Mjukare ljud
+Varmare ljud
+Bättre dynamik
+bättre röster

VD Thomas Rehifi.se