Arkiv för maj, 2010

HD-ljud på det billigare sättet – spara tusenlappar!

25 maj, 2010

Många väljer att helt i onödan slänga ut sin gamla receiver för att kunna uppleva riktig HD-kvalité i ljudet genom att köpa en ny receiver. Denna kan kosta 10 000 tals kronor när de lika gärna kunnat köpa en begagnad för en bråkdel av priset!

5.1 ingång på en riktigt fin receiver

Använd 7.1(6.1/5.1)utgången på din blu-ray spelare.

Det du behöver för att få ut hd-kvalité i ljudet är en enhet som kan läsa och omvandla hd-signalen på rätt sätt, en modern dekoder. Då kan du antingen köpa en ny receiver för dyra pengar som innehåller en sådan. Eller så är du smart och köper en blu-ray spelare med dekoder som också har analog utgång (t.ex. 7.1 utgång). Denna kopplar du till en receiver med analoga ingångar. På så sätt får du HD-kvalite genom att använda dekodern från Blu-ray spelaren. Har du redan en receiver med analoga ingångar kan du fortsätta använda den. Har du ingen receiver så kan du mycket väl få samma kvalité på detta sätt genom att köpa en begagnad receiver till en bråkdel av priset för en ny med de senaste dekodrarna.

Så här kopplar du:

Från blu-ray-spelaren kopplar du från den analoga utgången till den analoga ingången på receivern, det gör du med vanliga RCA signalkablar. På receivern väljer du analog ingång. (7.1 ch input, exexternal decoder input eller liknande). Sedan är det bara att spela på och för ett par tusenlappar för blu-rayspelaren med analoga utgångar har du omvandlat din stereo till riktigt hög kvalité.

5.1 utgång på blu-ray spelare

För oss på REHIFI.SE är det ungefär lika smart att köpa en dyr ny receiver med ny dekoder som att köpa en ny platt-tv bara för att den gamla saknade inbyggd box för digital tv mottagning. Lika givet som att jag då inte byter ut hela TV, utan köper en digital box är det att nu köpa rätt blu-ray box istället för att byta receivern.

Och du, förutom att du sparar massor med pengar genom att göra på detta sättet gör du också en aktiv insats för miljön genom att fortsätta använda det som redan finns istället för att skapa fler högar med elektronikskrot.

Relaterat:

Ska du satsa på hemmabio eller ren stereo?

Subwoofer – Passar det dig

Bra högtalare – vad utmärker dem?

Koppla stereon med din mp3-spelare, mobil eller dator.

//Thomas, VD REHIFI.SE

Koppla stereon med din mp3-spelare, mobil eller dator.

23 maj, 2010

Kabel från t.ex. mp3-spelare till stereon

Många undrar om det går att koppla sina teknikprylar till stereon och hur man gör. Tro det eller ej, men du kan koppla dina prylar till nästan alla stereoanläggningar, de få där detta inte går är av den riktigt billiga typen som saknar RCA ingångar.

Så här gör du för att koppla:
Det du behöver för att koppla din mp3-spelare, dator eller t.ex. mobilen är en 3.5mm-<2xRCA adaptersladd. Sen måste du ha en ledig ingång på din förstärkare. Alla ingångar förutom Phono fungerar bra. Det kan alltså vara tape 1, aux, cd-ingången eller varför inte VCR1. På din dator där du vanligtvis sätter i dina hörlurar sätter du istället i 3.5mm2 kontakten från adaptersladden. I den andra valda ingången på stereon sätter du i RCA kontakterna. Sedan är det bara att starta din teknikpryl och välja rätt källa på stereon för att köra igång. Tänk på att volymen från t.ex. en mp3-spelare oftast är lägre än från en cd-spelare så du kan behöva höja volymen mer än vad som är vanligt.

Relaterat:

Arkivera din musik

Watten på en förstärkare – Hur jämför man dem åt?

Ska du satsa på hemmabio eller ren stereo?

//Thomas, VD REHIF.SE

Begagnade högtalare – Vad ska man tänka på när man köper?

17 maj, 2010

Att köpa begagnade högtalare gör att man sparar mycket pengar och det finns mycket att välja på. Men vad ska man tänka på och se upp med när man köper begagnade högtalare?

 • Baselement med gummi som håller länge

  Priset – Du bör kolla så att priset verkligen är rimligt. Kolla t.ex. prisbilden på prisjakt.nu, pricerunner, Ebay eller gör en allmän Google sökning. Du kan också försöka hitta en högtalare som ligger i samma prisklass, utseende och ålder hos oss på www.rehifi.se och jämföra detta priset mot nypriset. Din högtalare bör sjunka på ett liknande sätt. Gör du inte din läxa är risken hög att du betalar för mycket eller inte får vad du förväntar dig.

 • Köp vad du gillar – Hittar du drömhögtalaren så får det kosta, att köpa något halvdåligt som du inte riktigt trivs med blir alltid en dålig affär i slutändan. Då är det bättre att kosta på dig och köpa vad du verkligen vill ha.
 • Skicket – Du bör kolla så att högtalarna är i det skick du förväntar dig. Ibland finns det tyvärr revor i tyget och repor i lådan. Är detta viktigt för dig kontrollera så att de verkligen är i det skick du minst kräver.
 • Skador: En högtalare kan ha en del olika skador, så här kontrollerar du de främst förekommande:
  • Baselement i skumgummi som håller ca 20 år.

   Gummit på elementen (oftast basen) kan gå sönder. Ungefär hälften av alla element som tillverkas görs av ”dåligt” skum-gummi. Detta gummi torkar sönder av åldern efter runt 15-20 år medan tyg-kanter eller gummit av bättre kvalité  håller mycket längre. Typiskt görs t.ex. Cerwin Vega med den karakteristiska röda kanten av skumgummi. Två stycken 10″ basar kostar t.ex. 1 200kr att renovera hos oss. Ett tips för att se att gummit är fräscht är att du ska trycka in gummit så att det buktar inåt istället för utåt utan att det blir spricker eller hål.

  • Ett element är tyst. Tyvärr spelas det ibland sönder element och det vanligaste är diskanten, det minsta elementet. Lättaste sättet att höra om den är hel är att koppla in båda högtalarna och lägga örat mot diskanterna och höra så att de låter lika högt och så att framförallt båda låter. Tänk på att inte spela högt när du testar.
  • Sönderspelat baselement – Inte sällan så kan baselementet vara sönder. Spela upp en skiva med mycket bas och kräma på rejält så att du kan se att baselementet rör på sig. Hör du skorrande eller andra missljud så vet du att basen är sönder. Detta medför en reparation som är ännu dyrare än att bara byta gummit.
  • Sen kan det finnas andra mer svårhittade fel som t.ex. att diskanten distar vid speciella toner, det kan finnas skador i delningsfiltret eller lösa detaljer som skapar oljud. För att vara helt säker bör du antingen låta ett proffs gå igenom högtalaren eller köpa den av ett företag med garanti så att du kan känna dig trygg på att allt fungerar som det ska.

Lycka till med ditt köp!

Relaterat

Så fungerar en högtalare

Så här fungerar ett element i en högtalare.

Bra högtalare – vad utmärker dem?

subwoofer + stativare eller golvhogtalare -  receivern avgör

ska du satsa på hemmabio eller ren stereo

Varför har vissa högtalare ingångar för två par kablar? Be-wire/Be-ampning

Hedlundhorn – Högtalaren med låg WAF-faktor men hög känslighet

//Thomas, VD på REHIFI.SE

Försteg eller preamp – varför ska man köpa det och vad är det?

7 maj, 2010

Vad är det?

Titta in på försteg hos REHIFI.Se

Snyggt rörförsteg av hög klass.

Ett försteg är en enhet som tar emot alla signalkällor(tv/dvd/radio m.fl.) och väljer vilken av dem man ska spela upp, men har inget slutsteg (”motor”) som ger kraft. Om du jämför med ett plan så är cockpiten försteget där alla beslut och val görs, medan de båda jetmotorerna är slutstegen som ser till så att kraften levereras. Sätter du ett försteg och ett slutsteg i samma låda får man det du kallar för förstärkare.

Varför ska du köpa ett försteg tillsammans med separat slutsteg?

Till stereon: Genom att separera försteg och slutsteg så undviker du att de stör varandra(elektriska fält) vilket ger möjligheter till ett bättre ljud med mindre distorsion. Du har vidare mycket bättre möjligheter att hitta precis de egenskaper du önskar för varje del. T.ex. ett rör-försteg tillsammans med ett riktigt kraftigt transistorslutsteg som verkligen orkar driva ut. Du kan också t.ex. placera försteget på lämplig  plats för att styra ljudet, medan du kan placera ett slutsteg i närheten av högtalarna så att du får lägre förluster i högtalarkablarna.

Till hemmabion: Här finns förutom ovan nämnda fördelar en mycket stor ekonomisk fördel. En hemmabioreceiver och ett hemmabioförsteg tappar inte sällan 60-80% av värdet på  5 år på grund av den tekniska utvecklingen. Ett två kanals-slutsteg däremot tappar i många fall bara 30-50% då det inte sker någon utveckling på slutsteg. Vill du därför uppgradera efter 5 år för att få det tekniskt senaste sparar du mycket pengar på att köpa separata delar.

Räkneexempel.

1: Hemmabioreceiver för -30 000kr. Säljs efter 5 år till 30% i värde för +9 000kr. Ny receiver köps efter fem år för-30 000 kr. Total kostnad 51 000kr (-30+9-30)

2: Försteg+tre slutsteg för –7500kr och –22 500kr. Försteget säljs för 30%, +2 250kr. Nytt försteg köps för -7 500kr efter 5 år och slutstegen behålls. Total kostnad 35 250kr. Besparing = 18 750kr!

3: Försteg +tre begagnade och 5 år gamla slutsteg för –7500kr och –8900(40% av 22 500kr). Efter 5 år säljs försteget för 30%, +2 250kr. Nytt köps för –7500kr och slutstegen behålls. Total kostnad: 21 650kr. Besparing 29 350kr mot alternativ ett och 13 600kr mot alternativ två och ändå har du fått precis samma ljudkvalité.

I sammandrag.

+Köper man begagnade slutsteg tillsammans med försteg får man den senaste tekniken men sparar massor av pengar.
+Högre ljudkvalité än en integrerad förstärkare
+Bättre möjlighet att kombinera olika tillverkare med olika egenskaper på sina produkter
-Köper du både försteg och slutsteg nytt kostar det oftast mer än motsvarande förstärkare

Relaterat

Slutsteg, varför ska man köpa det och vad är det?

Ska man satsa på rör eller transistor?

Varför har vissa högtalare ingångar för två par kablar? be-wire/Be-ampning

Ska du satsa på hemmabio eller ren stereo?

//Thomas, VD REHIFI.SE

Bra högtalare – vad utmärker dem?

3 maj, 2010
High-end högtalare

Nypris ca 400 000kr: 77kg/st, infällda element, bra finish

Hur vet du egentligen om en högtalare är bra eller dålig? Finns det något speciellt som utmärker en bra högtalare? Vet du att en bra högtalare kan vara dålig just för dig!

Så vet du att det är en bra högtalare – genom att lyssna på dem!

Är du en van lyssnade med bra gehör kan du antagligen ta reda på om det du lyssnar på är bra på bara 10 sekunder. Låter det bra är det en bra högtalare oavsett vilken elektronik som används eftersom det är den svagaste länken som man hör. Däremot om det inte låter bra behöver det inte vara fel på högtalarna, det kan också vara elektroniken som inte är tillräckligt bra.

Du som är en mindre van lyssnare har antagligen svårare för att på studs höra om det du lyssnar på är bra eller inte, än svårare för att få en uppfattning om hur bra ljudet är. Det du bör lyssna på är ett flertal detaljer: Svarar du ja på flertalet av frågorna nedan har du antagligen en mycket bra högtalare framför dig!

*Om du blundar och lyssnar på en röst upplever du att artisten står framför dig?
*Är basen luftig och behaglig till skillnad från mullrig och svår att uppfatta?
*Om du skruvar upp så att det låter högt, låter det fortfarande rent och bra utan att det känns obehagligt, eller vill du sänka igen?
*Om du skruvar upp, låter basen fortfarande lika luftig och bra eller verkar den tappar ork och förvränger sin ljudåtergivning.
*Om du lyssnar på t.ex. en gitarr hör du tydligt hur artisten drar med fingrarna över strängarna?
*Kan du på ett enkelt sätt urskilja de olika instrumenten och rösterna från varandra? En bra högtalare grötar inte ihop olika
detaljer.
*Kan du enkelt urskilja de små detaljerna i låten  som snabba pling, dämpade instrument och bakgrundsröster som ska finnas där?

Så vet du om det är en bra högtalare – utan att lyssna på den!

Nypris ca 2 000kr: 17kg/st, plastiga detaljer

Det är svårt för ögat att se skillnad på olika element (De membran som rör sig, t.ex. bas- och diskant-element), däremot kan man ganska snabbt få en känsla av om det är en påkostad högtalare eller inte. Första kännetecknet av en bra högtalare är att den är stum och väger mycket. När man knackar lätt på en högtalare ska den inte låta ihålig. Gör den detta innebär detta risk för sämre resonans invändigt vilket resulterar i sämre musikalisk återgivning. Att göra en högtalare stum går att göra genom att bygga den i bra och kraftigt trä och ev. även staga upp högtalaren. Det gör att högtalare med bättre ljudegenskaper nästan alltid väger mer. En fingervisning kan också vara att titta på detaljer så som finish, terminaler/kontakter, om elementen bara är satta direkt på baffeln (framsidan av högtalaren) eller om man har gjort t.ex. en infräsning för dem.

En bra högtalare behöver inte vara bra för dig!

Att köpa världens godaste jordgubbsyoghurt när man egentligen gillar blåbär är ingen höjdare och detsamma gäller för högtalare. Du behöver ta reda på vad det är med en högtalare du gillar. Vill du ha ljus återgivning med mycket detaljer, eller vill du ha ett mjukt ljud? Vill du ha tight fin bas eller vill du ha en dominerande bas som håller grannarna vid liv? Vill du ha ett ljud som sprider sig bra i hela rummet eller vill du ha ett fokuserat ljud som låter perfekt precis vid lyssningspunkten där du har satt din favoritfåtölj? Därför är det viktigt att du är kritisk till dina vänners rekommendationer och själv lyssnar och gör dig en uppfattning om vad du tycker om. Bara för att någon säger att surströmming är det absolut bästa de vet betyder de inte att du kommer att tycka om det!

Läs mer:

Så fungerar en högtalare

Så här fungerar ett element i en högtalare.

Subwoofer – Passar det dig

subwoofer + stativare eller golvhogtalare -  receivern avgör

ska du satsa på hemmabio eller ren stereo

Varför har vissa högtalare ingångar för två par kablar? Be-wire/Be-ampning

Hedlundhorn – Högtalaren med låg WAF-faktor men hög känslighet

//Thomas, VD REHIFI.SE