Arkiv för juni, 2010

REHIFI.SE Ryter till mot återvinningsstationerna och Kommunen

29 juni, 2010
Vi köper begagnad HIFI

Vi köper begagnad HIFI

Vi har den senaste veckan haft mycket kontakt med både kommunen och Återvinningscentralen i ett försök att fånga upp all fungerande HIFI innan den hamnar på tippen. Vår idé är att det är bättre att ägaren av varan får en slant, att köparen sedan sparar pengar mot att köpa nytt och att vi tillsammans bidrar till en bättre miljö. Tyvärr tycks dessa organ inte vara så lättjobbade trots att man t.ex. på Sysavs hemsida kan läsa att ”Miljöarbetet är alltid i fokus för allt vi gör.” Har ni tips och idéer på hur vi lyckas komma åt dessa varor får ni gärna ringa 0702-975132 eller mejla thomas@rehifi.se

HIFI och avlyssning – Bli bättre på att lyssna 1/10

26 juni, 2010

En viktig aspekt för att ta reda vad som är en bra HIFI anläggning är att veta vad du ska lyssna efter och att göra detta på ett kritiskt sätt, till skillnad från att bara avnjuta musiken. I en serie på tio inlägg kommer vi att gå igenom olika delar av kritiskt lyssnande i syfte att göra dig till en bättre lyssnare. Detta kommer också leda till att ditt HIFI köp blir ännu bättre nästa gång!

Örat lyssnar av bättre än ett laboratorium

149 000kr hos REHIFI.Se

400 000kr ny. Skulle du kunna uppskatta ljudet?

En del personer menar att maskiner är mycket bättre på att avgöra om musiken är bra eller dålig, men det håller vi och många med oss inte med om. En maskin kan ta fram grafer och tekniska data om ljudet och är mycket bra på att fokusera på en viss egenskap. Men musiken är mycket mer än en viss del som ska optimeras. Snarare är det ett smörgårdsbord av härligheter som tillsammans skapar helheten. Alla som spelat singstar vet vad jag pratar om. Där kan man vinna genom att nynna igenom hela spelet då spelet inte tar hänsyn till vad som sägs utan bara hur det sägs.

Eller som Robert Harley Technical editor stereophile, säger: ”Min erfarenhet säger mig att vi lär oss mycket mer om kvalitén på en Hifi produkt i lyssningsrummet än vad vi gör i ett laboratorium.”, fritt översatt.

Skilja på bra och dåligt ljud är inte helt lätt

Skulle du här och nu kunna rangordna dina tio närmaste bekantas stereoanläggningar efter hur bra de låter? Trodde inte det heller. Att jämföra anläggningar av liknande klass är inte helt lätt, medan de flesta snabbt märker skillnad på riktigt bra och riktigt dåligt ljud. Att höra skillnader kräver massor av lyssnande och jämförande och till sist är uppfattningen om vad som är bäst högst personlig. Jag är övertygad att om du tar 3-4 experter och låter dem rangordna 10 anläggningar av liknande klass kommer de att leverera olika rangordningar. Jag är också övertygad om att de kommer att finna någon anläggning som i allas listor ligger i topp tre och en annan som ligger bland de tre sämsta. Utdelningen som du får av att bli en kritisk lyssnare är dels just detta, att trots snarlika anläggningar kommer du att få en mycket bra möjlighet att sortera ut det bättre från det sämre och framförallt om där är stora skillnader dem emellan. För det andra så kommer du lära dig vilka delar av en bra anläggning som du själv uppskattar

6 400kr hos REHIFI.SE

Bättre "Dunka-Dunka högtalare" - inget för audiofilen

Har du att göra med en audiofil eller en HIFI-entusiast?

En audiofil lyssna på detaljerna, rösterna, dynamiken, helheten, pondusen hos sångaren o.s.v. Han avnjuter alla delar av musikstycket, gör det intensivt och fokuserat och njuter av varje sekund. En HiFi-entusiast skryter snarare med mycket bas, högt ljud eller någon annan specifik del. När du blir inbjuden till lyssning och någon drar på rejält och du lyssnar en knapp minut då är det troligen en HiFi-entusiast. När du istället blir bjuden på en kopp kaffe, får sjunka ner i en fåtölj och avlyssna 10-20 minuter av riktigt välljud på human volym, då är det en Audiofil du har stött på.

Hur tänker en audiofil?

För en audiofil är avlyssnandet av musik en mycket viktig njutning i livet. Han eller hon tar till sig hela musikstycket och vet när det låter bra. Vissa anläggningar kan förvränga eller ta bort små detaljer så som att eftertonerna av cymbalen försvinner alldeles för tidigt. Ofta kan man undermedvetet kompensera detta så att man ganska väl kan avnjuta musiken ändå. Värre är det med de anläggningar som lägger till felaktiga detaljer i stycket, då kan du förvänta dig att en audiofil kommer att reagera ganska omgående. Om däremot anläggningen bidrar t.ex. till att artisten får ännu bättre pondus eller om anläggningen lyckas frambringa instrumenten som mer av separata delar kan du räkna med att den anläggningen kommer att vara mycket eftertraktad.

För många audiofiler är nyfikenheten på mer detaljer och bättre ljudupplevelse så stor att de likt ölälskaren som måste testa tusentals ölsorter också vill lyssna på många olika anläggningar. Inte sällan hittar de många favoritanläggningar som var och en är bäst på att ta fram vissa specifika detaljer. I audiofilens drömvärld hade det därför funnits ett antal olika anläggningar hemma att välja bland beroende på vilket musikstycke som valts samt vilka egenskaper som är viktiga att lyfta fram just nu.

Bli en bättre lyssnare

Vi kommer framöver att gå in på de olika delarna av att lyssna på musik i syfte att göra dig till en bättre lyssnare och kunna uppskatta musiken bättre. I nästa del kommer vi att prata om vad du faktiskt hör och hur man kan beskriva det. Vi kommer att gå igenom bl.a. diskant, mellanregister, basen samt andra aspekter så som dynamiken och detaljer. Vi hoppas att det kommer bli trevlig läsning och att du kommer uppskatta HIFI bättre efter att du läst dessa inläggen. Till sist vill vi dock uppmana om att inte låta strävan efter det perfekta ljudet hindra dig från att även avlyssna och ta del av musik som återges från sämre hårdvara. Att ta del av ljudet från bilstereon, köksstereon eller till och med bergssprängaren(som har begränsad akustik!) på stranden skapar en behaglig känsla och där uppmanar vi dig att koppla bort det kritiska lyssnandet och istället försöka ta del av tempot och stämningen som musiken skapar.

Relaterat

Bra högtalare – vad utmärker dem?

Bästa högtalaren – Så hittar du din drömhögtalare!

Subwoofer – Passar det dig

Ska du satsa på hemmabio eller ren stereo?

Ska man satsa på rör eller transistor?

Så fungerar en högtalare

//Thomas, VD REHIFI.SE

Stäng av allt med endast en av fjärrkontrollerna

24 juni, 2010

En del av oss vill helst inte behöva gå upp för att stänga av anläggningen, vilket kan vara svårt när en del av enheterna inte har fjärrkontroll. Men det går att lösa och det utan att du behöver skaffa ännu fler fjärrkontroller.

Champion energispra grendosa

Champion energispra grendosa

Champion energisparande grendosa fungerar genom att den har ett master-uttag samt 7 stycken slav-uttag. När apparaten som är kopplad till huvuduttaget drar under en viss mängd ström. (ställs in mellan 8-80W) så stänger dosan av strömmen till övriga uttag. Genom att man har ett reglerbart tröskelvärde kan man i princip använda vilken apparat som helst. Ett smart sätt att använda detta på är t.ex. om du har en cd-spelare med fjärrkontroll men förstärkaren, slutsteget eller försteget inte har det. Då kan du koppla in cd-spelaren i master-uttaget och övriga apparater inklusive förstärkaren i slav-uttagen. Sen kan du på bekvämt avstånd stänga av cd-spelaren med fjärrkontrollen och då kommer även övriga produkter att stängas av.

Ett annat lämpligt användningsområde är t.ex. för datorn och alla kringprodukter som lampor, skrivare och scanner som ska stängas. Du stänger av datorn, vilket tar en liten stund, men så fort den stänger, stängs även övriga kringprodukter som du inte längre använder.

Genom att använda en sådan här dosa sparar man inte bara el på att apparaterna stängs av, man spar också pengar på att de inte går i standby utan blir helt avstängda. Dessutom har just vårt exemplar även t.ex. överspänningsskydd så att produkterna inte tar skada om t.ex. åskan skulle skapa störningar i nätet.

Men om man har en anläggning utan fjärrkontroll då?

Har man en anläggning helt utan fjärrkontroll kan man istället köpa en fjärrströmbrytare, men då får man vänja sig med ytterligare en fjärrkontroll. Då kopplar man varje enhet i en separat strömbrytare som man sedan kan stänga med hjälp av en fjärrkontroll.

Harman kardon avr-507

Harman Kardon avr-507

Vissa förstärkare har en liknande funktion inbyggd

En del förstärkare har en liknande funktion inbyggd. Nämligen ett eller två eluttag på baksidan. Dessa kan du använda på liknande sätt och koppla in ytterligare en eller ibland två enheter som sedan stängs när du stänger huvudenheten. En nackdel med dessa är att de nästan alltid är ojordade, har en kraftig begränsning i hur mycket watt de kan ge och dessutom får du inget överspänningsskydd.

Tips för att öka volymen på den fjärrlösa förstärkaren på avstånd

Ett annat tips vad gäller att styra anläggningen med fjärrkontroll är för dem som vill kunna ändra volymen på en förstärkare som saknar  fjärrkontroll. Då finns det faktiskt cd-spelare där du kan ändra volymen på deras fjärrkontroll. Hör med oss om du är intresserad så kan vi berätta vilka produkter vi har inne med denna egenskap.

Relaterat

HD-ljud på det billigare sättet – spara tusenlappar!

Begagnade högtalare – Vad ska man tänka på när man köper?

Vad är bäst, Cd-spelare eller skivspelare?

Koppla stereon med din mp3-spelare, mobil eller dator.

//Thomas, VD REHIFI.SE

Köpa förstärkare eller receiver begagnad – Vad ska du tänka på?

22 juni, 2010
Accuphase E-205

Accuphase E-205

Många av våra kunder köper sina förstärkare begagnade då de vet hur mycket mer man får för pengarna. En del köper direkt från privatpersoner och då man inte får garantier är det en hel del som kan hända och här berättar vi lite om  de här felen, hur man hittar dem och vad man kan göra åt dem.

Oxid i potentiometrarna som ger sprak och knaster

Potentiometrarna används ofta till t.ex. Volym, bas, diskant och balans och består av kolbanor. Liksom ett koppartak blir grönt med åren riskerar potentiometrarna att få beläggningar vilket gör att det knastrar och sprakar när man vrider på dessa.

Testa så här: Det är enkelt att testa för oxid, bara koppla in förstärkaren och vrid på alla knappar och reglage du kan hitta och lyssna efter sprak och knaster.

Lösning: För att få förstärkaren att låta bra igen kan det i de flesta fall räcka med en rengöring som hos REHIFI.SE kostar 4-500kr, medan man i svårare fall behöver byta ut hela potentiometern och då kan det kosta betydligt mer.

Luxman R-341

Luxman R-341

Missljud eller att en kanal är tyst

Det händer då och då att förstärkarna lämnar missljud i en kanal(utan att man vrider på några reglage) eller att en kanal är tyst. Då är det oftast någon komponent som har gått sönder eller om man har tur så kan det t.ex. vara någon lödning som har släppt.

Testa så här: Koppla in förstärkaren och lyssna så att allt är okej utan att röra några reglage. För att se om där verkar finnas glappkontakt, om t.ex. en kanal inte hörs, kan du dra upp och ner i kablar och kontakter för att se om ljudet kommer tillbaka.

Lösning: Att byta komponenter kan bli dyrt och ibland är det många man behöver byta, inte sällan kostar det över tusenlappen. Har man däremot tur och det är en lödning går det oftast ganska snabbt att hitta felet, det man behöver göra då är att löda om den del där glappkontakten finns.

Aurora tc-720

Aurora tc-720, riaa steg

Riaa steg (Phono igången) är sönder

Ibland händer det att denna är sönder och då kan man höra missljud eller ingenting alls.

Testa så här: Koppla till en skivspelare på phonoingången och lyssna så att allt verkar ok.

Lösning: Vi har aldrig lagat söndriga Riaa steg utan istället kan man köpa ett extern för 299kr och koppla in det på t.ex. aux ingången.

Den digitala volymkontrollen ändrar inte volymen rätt

En digital volymkontroll (En sådan du kan snurra hur många varv du vill på och snurrar du på den när receivern är avstängd påverkar det inte volymen när du startar igen) tycks vara mindre pålitliga än de analoga. Vad som händer när man skruvar är att den antingen ändrar ljudet för lite, sänker istället för höjer, eller inte alls ändrar volymen.

Testa så här: Koppla upp receivern och ändra ljudet snabbt och sedan långsamt och se om volymändringen verkar stämma överens med ljudförändringen.

Lösning: Det enklaste är att använda en fjärrkontroll om det finns, och saknas det se om det inte går att köpa en universalfjärrkontroll. I sällsynta fall går det också att på ett billigt sätt reparera en fjärrkontroll.

Det brummar i högtalarna

Ibland brummar det i högtalarna vilket kan bero på väldigt många faktorer. Skadade komponenter eller t.ex. att transformatorns isolering inte är hel.

Testa så här: Koppla upp förstärkaren till högtalarna, pausa källan och lyssna om det verkar komma något brum ur högtalarna.

Lösning: Kräver ofta omfattande felsökning och brukar kosta över 1 000kr att laga.

Till sist är det många som säljer sina förstärkare väldigt nöjda med att den är i nyskick och i princip aldrig använd då den stått paketerad i förrådet de senaste 15 åren. Dessa tror inte helt sällan att förstärkaren fortfarande fungerar perfekt, men sanningen är tyvärr en annan. De förstärkare som mår bäst är de som frekvent används och inte stått undanstoppade till att oxidera och klabba igen. Därför rekommenderar vi alltid att sälja sina produkter när man slutar att använda dem. Då får du direkt en slant, du slipper värdeminskningen och du riskerar inte att produkten går sönder fram till den dag du väljer att sälja den!

Relaterat

Köpa skivspelare – Tänk på detta!

Köpa HIFI smart– så här tappar prylar i pris.

Bästa högtalaren – Så hittar du din drömhögtalare!

HD-ljud på det billigare sättet – spara tusenlappar!

Begagnade högtalare – Vad ska man tänka på när man köper?

Försteg eller preamp – varför ska man köpa det och vad är det?

Slutsteg, varför ska man köpa det och vad är det?

//Thomas, VD REHIFI.SE

Köpa skivspelare – Tänk på detta!

17 juni, 2010

Skivspelare har blivit rejält populära igen och det är många som undrar vad som egentligen skiljer olika vinylsvarvar åt.

Vad gör en skivspelare?

Marantz Model 6300

Den information som är lagrad i skivan är lagrad genom olika urgröpningar i spåret som nålen löper i. Ljudet reproduceras genom att dessa urgröpningar tas upp i nålen. Därför vill du att den ska följa urgröpningarna med så exakt noggrannhet som möjligt samt att detta görs med rätt hastighet.

Den information (urgröpningarna) som nålen plockar upp omvandlas sedan genom magnetism i Pickupen(MM eller MC) till en signal som skickas vidare till förstärkaren. Hos alla bättre skivspelare kan man alltid byta ut Pickupen och nålen till andra märken.

Ska låta nålen arbeta så bra som möjligt.

Så vad skivspelaren gör är att den skapar förutsättningar för nålen att ta upp informationen i skivan så bra som möjligt. Då är det viktigt att du har en lätt tonarm som rör sig snabbt i takt med att nålen rör på sig. Det är också viktigt att den är styv för annars kan man riskera oönskade resonanser som påverkar ljudet negativt. Vidare är det viktigt att spelaren inte tar upp vibrationer från t.ex. golvet när människor rör sig, eftersom detta då kommer att påverka ljudet. Därför är det inte sällan man ser väldigt tunga skivspelare eller skivspelare med stötdämpande upphängning som motverkar just detta.

Olika nålar och pickuper väger olika mycket och därför är det av högsta vikt att man kan ställa in vikten på armen. Har man för mycket tryck så minskar man nålens livslängd och ljudnyanserna kommer inte fram lika bra. Har man för lite tryck så förstör man inte nålen men även då  kommer inte ljudbilden  att bli den bästa. Du vill också gärna ha en anti-skating vilket innebär att man kan ställa in trycket i sidled så att även detta  kan förbättra återgivningen. Har man t.ex. en skiva med mycket hack kan det underlätta att öka på denna. Anti-skatingen kan vara en fjäder man spänner och ibland är det en vikt som hänger vid sidan av tonarmen.

Hålla rätt hastighet

En annan mycket viktig funktion är att skivspelaren håller rätt hastighet, att den har ett bra drivverk.
Det är inte en helt trivial uppgift och tittar man på riktigt billiga skivspelare kan man se att motorn egentligen hackar sig fram. Genom att du väljer en skivspelare med en riktigt tung tallrik säkerhetsställer du att den kommer att gå jämnt och fint. Vill man vara noggrann kan man köpa stroboskopplattor som man lägger på spelaren för att se att den håller helt rätt hastighet.

Relaterat:

Hur tillverkas en vinylskiva?

Vad är bäst, Cd-spelare eller skivspelare?

Retrokriget

Bukowskis 98 000kr, REHIFI.SE under 5 000kr

Team Rehifi on tour: Köpenhamnsmässan 2009 Part 1.0

//Thomas. VD REHIFI.SE

Köpa HIFI smart– så här tappar prylar i pris.

11 juni, 2010

Att köpa nytt ger ofta en skön känsla av att man är den första som öppnar varan och får lov att använda den. Men köper du nytt tappar varorna mycket mer i värde än om de hade köpts begagnade. Här diskuterar vi detta och visar med en graf hur prisförändringen ser ut.

I princip alla varor som du köper nya tappar direkt i värde innan de säljs igen. Då har någon använt den och ny-känslan är borta. Till detta kommer risken  att en begagnad vara har dolda fel. Något du undviker om du köper från en firma som kan ge garanti.

Prisutveckling för HIFI produkter*

Som vi ser i grafen till vänster tillhör förstärkare de HIFI-produkter som bäst behåller sitt värde. De första 5 åren kan man räkna med att de tappar ungefär hälften av värdet, för att därefter tappa endast några procent till. Därför är det mycket klokare ur investeringssynpunkt att köpa förstärkaren efter ett par år än när den är ny.
Detta beror på att en förstärkare, precis som t.ex. en högtalare, har väldigt lite teknikutveckling och det stora värdet är hårdvaran. I princip är tekniken för en förstärkare eller högtalare samma idag som för 30 år sedan.

Medan ser man t.ex. på en cd-spelare eller dvd-spelare har de lite hårdvara du betalar för och där sker hela tiden förbättringar och förändringar.

En hemmabioreceiver utvecklas hela tiden. Men mycket av värdet i den består av hårdvara vilket är de komponenter som skapar ett kraftfullt och bra ljud. Därför tappar den inte riktigt lika snabbt i värde som t.ex. en dvd-spelare. Samtidigt kan man  på en del apparater billigt byta teknikinnehållet externt och fortsätta använda den värdefulla hårdvaran i apparaten. Dessa produkter behåller värdet bättre. Läs vårt inlägg HD-ljud på det billigare sättet – spara tusenlappar! om detta.

Du kan jämföra detta med t.ex. en dator och ett bilsläp. För datorer sker det hela tiden förbättringar, därför tappar de rejält i värde för varje år. Ett släp har däremot i princip bara hårdvara och ingen utveckling. Köper man en sådan begagnad och vårdar den väl kan den till och med gå upp i pris då nya släp blir dyrare i takt med inflationen.

Resonemanget håller lika bra för HiFi prylar som för andra. Är det en låg teknikutveckling kan du räkna med att spara mycket pengar om du köper begagnat istället! Dessutom gör du en god gärning för miljön genom att återanvända det som redan finns!

I korthet:

  • Alla nya varor tappar mycket i värde så fort man öppnar dem.
  • Varor där teknikutvecklingen är låg håller värdet mycket bra och lämpar sig väl för att köpas begagnade.
  • Förstärkare och högtalare utvecklas lite och har mycket hårdvaruinnehåll vilket gör att de håller värdet mycket bättre än t.ex. dvd- och cd-spelare.

Relaterat:

HD-ljud på det billigare sättet – spara tusenlappar!

Begagnade högtalare – Vad ska man tänka på när man köper?

Nypriset: Ibland 20 000kr ibland 14 000kr för samma produkt!

Slutsteg, varför ska man köpa det och vad är det?

Bra högtalare – vad utmärker dem?

//Thomas, VD REHIFI.SE

*Prisutvecklingen är en uppskattning för att visa en trend. Utvecklingen kan avvika för individuella objekt.

REHIFI.SE = Årets unga entreprenör i region syd

4 juni, 2010

Det är med stolthet vi kan berätta att vi tog hem priset som årets unga entreprenör 2010 i region Syd.

För oss är priset som delades ut av Founders Alliance ett bevis på att vår strävan efter att hela tiden förbättra och optimera har gett dig som kund stor nytta.
Vi passar på att tacka Fena och Venture Lab som nominerade oss och hjälpt oss komma så långt som vi har idag. Men framförallt tackar vi dig som kund. Det är du som gjort att vi lyckats komma så långt som vi har!

Ingången till butiken med personal

Hur gick tävlingen till?
Alla entreprenörsföreningar hade möjlighet att nominera de tävlingsdeltagare man tyckte kunde platsa i tävlingen. Sedan handplockade Founders Alliance fyra stycken entreprenörer som fick tävla i Malmö Arena. Det var bortåt 100 medlemmar som var själva juryn som utsåg vinnarna. Detta gjorde de baserat på bolagens siffror samt ett antal frågor som deltagarna fick besvara på scen.

Vad har ni för framtida utmaningar och hur ska ni klara av dem?
Varje vecka slängs det fortfarande HiFi för miljoner på våra soptippar. En av våra största utmaningar är att få fler att rådfråga oss först för att höra om anläggningen är värd någonting och framförallt Hur mycket! Genom att nå ut till fler kan vi tillsammans verka för en bättre miljö.
Vårt mål är att fortsätta växa för att låta så många som möjligt uppleva fördelarna med begagnad HiFi. Varje butik kostar över en miljon kronor och det är en utmaning att skapa likviditeten för att kunna växa tillräckligt snabbt. En annan viktig aspekt är att få in den kunskap och erfarenhet som krävs för att bygga en internationell butikskedja. Detta kommer vi att uppnå genom att sälja en del av bolaget för att den vägen få in både kapital och kunskapen som behövs.

Varför ska man egentligen köpa begagnad HIFI när det finns så mycket nytt att välja på?
Grunden för att köpa begagnad HiFi är att du sparar mycket pengar jämfört med att köpa nya produkter, det rör sig ofta om flera 1 000kr . Själv väljer vi alltid det som ger oss mest för pengarna och vi ser ingen anledning till varför du inte skulle vilja göra det!

Men teknikutvecklingen då, kan gammal hifi verkligen fungera bra?
Teknikutvecklingen är i det närmsta obefintlig på högtalare, förstärkare och skivspelare. Därför är dessa perfekta att köpa begagnade och dessutom håller de värdet väl framöver också.
Däremot tappar t.ex. hemmabioreceivers och dvd-spelare mycket mer i värde då man hela tiden utvecklar bättre teknik.

Prisad för gammal och ny teknik i kombination – Sydsvenskan
Årets unga entreprenör – newsdesk

Relaterat:

Begagnade högtalare – Vad ska man tänka på när man köper?

Bästa högtalaren – Så hittar du din drömhögtalare!

Digitalt + Gammalt = WIN!

HD-ljud på det billigare sättet – spara tusenlappar!

Bästa högtalaren – Så hittar du din drömhögtalare!

1 juni, 2010

En av våra viktigaste funktioner är att hjälpa dig att hitta den produkt som passar dig bäst. Både vad gäller ljudet, designen och givetvis även priset. Det är en stor djungel på marknaden och här kommer lite tips för att ditt högtalarköp ska bli det absolut bästa!

Kompakt bas på 700W

1. Ljudet. Hur vill du att det ska låta? Vill du kunna dunka på så att väggarna skallrar? Vill du få fram de exakta detaljerna i musikstycket och pondusen i artistens röst eller ska högtalarna bara användas som bakgrund vid mingel?

2. Storlek: Vill du ha ett stort ljud med mycket bas så måste du antingen ha ett par stora golvhögtalare, eller ett par små stativhögtalare med en bas. Är dina krav en liten högtalare men ett stort ljud med mycket bas behöver du hitta en kompromiss. Du får fundera över vad som är viktigast för dig och välja detta primärt. Tänk på att en subwoofer går att gömma undan var som helst i rummet, till skillnad från ett par stora golvhögtalare. Det går att göra en liten högtalare som låter tämligen stort, men då kommer den att kosta många gånger mer än något liknande. T.ex. B&W asw-2500 som är en liten subwoofer på 700W som spelar riktigt bra. Men så så kostade den 14 000kr ny (6 300kr hos oss idag). Jämför den med t.ex. Yamaha YST-SW300 som ny kostade ca 8 000kr. Trots ”bara” 300W så kan Yamaha spela högre och djupare (från 18hz istället för 40hz), detta tack vare att lådvolymen är 110% större än B&W.

Mer kraft, djupare bas och billigare

3. Design: När du vet om du kan tänka dig en stor eller liten låda (dubbelkolla så att din ev. andra hälft också är med på notorna, annars kan det kosta mycket choklad och rosor) så kan du fundera ut hur du kan tänka dig att högtalaren ska se ut. Vilken färg? Hur stor? Hur hög? o.s.v.

4. Vad får det kosta? Antagligen finns det en begränsning i vad det får kosta och det är bra att ha en hum om vad man är beredd att betala. Vet du vad du vill ha för ljud och design men inte har råd idag så finns det många firmor som erbjuder delbetalning (även vi har delbetalning på begagnat). Eller så köper du något billigt för att stilla det akuta musikbehovet och senare säljer högtalarna (Ekonomiskt dåligt), eller så väntar du med köpet tills du kan köpa precis vad du vill ha!

5. Finns det något favoritmärke? Det kan vara bra att höra med vänner om vad de tycker har fungerat bra och vad de har tyckt om för märke. Kanske vet du själv ett märke du föredrar framför andra? Du kan ha detta i åtanke, men se upp med att begränsa dig till ett visst märke, för i slutändan så spelar det ju ingen roll vem som gjort högtalaren så länge den är precis vad du vill ha och för rätt pengar!

6. Vilken smak tycker du om? Okej, nu vet du hur högtalarna ska se ut, designen, storlek och har ett hum om vilket ljud du är ute efter, men nu behöver du ”smaka av”. Detta är inte konstigare än att olika öl  inte har samma smak och vi menar att det är än viktigare att välja rätt högtalare än att köpa öl. Att köpa ett felaktigt öl för 50kr gör inte så mycket och nästa gång väljer du ett annat. Men om du köper högtalare för 10 000kr och det blir fel är det inte så roligt att byta igen. Följande är några tips för att hitta just din ”smak”.
• Ha med din favoritmusik till vännerna med bra anläggningar. Lyssna på låtarna där, be dem berätta om vad de tycker om sin anläggning och jämför hur olika ljud låter.
• Läs gärna lite om vad andra människor har sagt om sina anläggningar. Kika t.ex. på prisjakt.se under omdömen, hifimagasinet.com, eller läs mer på denna bloggen.
• Ta hjälp av en butik med kunnig personal. Här ska du kunna lyssna på och jämföra olika högtalare . Här märks det tydligt hur stora skillnaderna är och är personalen kunnig kan de snabbt förstå vilket ljud du tycker om och plocka fram just de högtalare som passar dig.

7. Köp med öppet köp. Nu när du vet precis vad du vill ha och hur det ska låta så är det bara att hålla tummarna för att det låter bra hemma hos dig också. Din akustik(möbler, väggar, golv, tavlor) i ditt hem påverkar mycket vilket ljud du i slutändan kommer att få. Därför är det tryggt att kunna köpa högtalare på öppet köp så att du kan testa i ditt hem för att det ska blir rätt ljud. Ge inte upp för tidigt bara. Det kan ta några dagar att vänja sig vid det nya ljudet och verkligen uppskatta de nya detaljerna högtalarna ger. Det är också viktigt med bl.a. placering och lysningsposition som båda påverkar det slutliga resultatet.

Relaterat

Begagnade högtalare – Vad ska man tänka på när man köper?

Subwoofer + stativare eller golvhögtalare? Receivern avgör.

Bra högtalare – vad utmärker dem?

Subwoofer – Passar det dig

Varför har vissa högtalare ingångar för två par kablar? Be-wire/Be-ampning

//Thomas, REHIFI.SE