Arkiv för september, 2010

HDMI mot toslink/coaxial – blir det samma ljudkvalité?

22 september, 2010

Att köpa begagnat spar man mycket pengar på, tyvärr får man då inte alltid den senaste tekniken som t.ex. HDMI. Här berättar vi varför det i många fall ändå är bättre att köpa en begagnad receiver!

Vad är HDMI?

Reciever utan HDMI

THX klassad utan HDMI. Nypris 12 000kr, går att fynda för ca 3 000kr idag!

HDMI är tekniken för att föra över bild och ljud. Den är mycket enkel att använda då man bara behöver en kabel. Det finns ett antal olika versioner så som HDMI 1.1, 1.2 och 1.3. Version 1.2 stödjer t.ex. även SACD. Version 1.3 kan dessutom även hantera de sällsynt förekommande formaten TrueHD och DTS-HD master Audio.

Vad är Coaxial/toslink?
Det är ett tidigare format som tillät att man skickade ljudsignaler med en kabel för ett helt 5.1 system.

Finns det skillnader i ljudet mellan kablarna?

En HDMI kabel av den senaste versionen klarar av att skicka ut signalerna TrueHD samt DTS-HD master Audio vilket en Coaxial eller toslink inte gör. Skillnaden är upplösningen där TrueHD och DTS-HD innehåller mer information och är en okomprimerad signal. Många lyssnare säger dock att skillnaderna är små eller rent av marginella, läs t.ex. mer här.

Tekniken till trots är det oftast smartare att köpa begagnat!

Att tekniken är bättre innebär inte att ljudet i slutändan blir det. För även om jag skickar in mer eller bättre information, men har dålig hårdvara för att ta hand om det, blir ju ljudet ändå därefter. Ungefär som att tro att Shells V-power bränsle skulle få din gamla KIA att köra som en Ferrari. Nej, i grund och botten måste kvalitén finnas där!
Vill du däremot ha det bästa av det bästa är det så klart rätt att köpa en ny receiver med den senaste tekniken och den högsta kvalitén, men då kommer det att kosta. Du kan mer eller mindre räkna med att en välbyggd receiver som för några år sedan kostade 15 000kr är i hårdvara ungefär lika bra som en ny för samma pris idag. Däremot kostar den gamla kanske bara 4-5 000kr på begagnat marknaden idag och du kan göra bra fynd! Om den har bra hårdvara kommer den att spela betydligt bättre än en ny maskin med senaste tekniken för samma peng och framförallt kommer du att uppleva mycket stora fördelar på två kanals musik där teknikutvecklingen står still!

I korthet:

*För ljud är HDMI bättre än Coaxial/toslink men många experter menar att skillnaderna är minimala
*Ska du köpa en hemmabioreceiver med en begränsad budget får du betydligt bättre ljud om du köper begagnat.
*Vill du ha det bästa måste du vara beredd att punga ut rejält för den senaste tekniken.

RELATERAT

Köpa HIFI smart– så här tappar prylar i pris.

HD-ljud på det billigare sättet – spara tusenlappar!

Ska du satsa på hemmabio eller ren stereo?

Vi köper din stereo!

//Thomas, VD REHIFI.SE

Motstånd för HIFI högtalare och förstärkare

8 september, 2010

Hur ska du tänka när du ska matcha ihop din förstärkare med dina högtalare vad gäller motståndet, ohm, och hur det fungerar!

Vad är motstånd, ohm?

Motståndet på en högtalare begränsar flödet av elektricitet som kommer från förstärkaren. Man kan jämföra det med att skicka vatten genom trädgårdsslangen. Om du skulle trycka ihop slangen (öka motståndet) kommer mindre vatten(ström) att passera, detta går dock att kompensera genom att vrida ännu mer på kranen, varvid trycket istället ökar(=Volten ökar). En högtalare har ofta 4,6,8 eller 16 ohm motstånd.

Slutsteg som klarar 2 ohm

Slutsteg som klarar 2 ohm

Högre motstånd på högtalarna är ok för transistorförstärkare

De flesta förstärkare är transistorförstärkare och då är regeln att du bör ha samma eller mer motstånd på högtalarna än vad förstärkaren klarar. Har du mindre motstånd kommer det att bli ”för lätt” för förstärkaren att skicka ut sin ström, vilket gör att den riskerar att överhettas och ta skada. Något som bara händer om du använder en väldigt stor del av den kraft som finns i förstärkaren, d.v.s. spelar väldigt högt. Så spelar du lågt på din förstärkare behöver du inte oroa dig även om dina högtalare har lägre Ohm än vad som är rekommenderat på förstärkaren. Spelar du högt och är orolig bör du känna hur varm förstärkaren är, den får aldrig vara så varm så att du bränner dig, då är det hög tid att sänka volymen.

Lägre motstånd på högtalarna är ok på rörförstärkare

Har du däremot rörförstärkare är det tvärtom som gäller. Hellre för lågt motstånd än för högt, annars riskerar man att skada rören eller transformatorn.

Högtalare på 8 ohm som är bland det vanligare

Högtalare på 8 ohm som är bland det vanligare

Koppla flera högtalare

Tänk på att om du kopplar fler högtalare på förstärkaren så ändrar du motståndet (gäller stereoförstärkare). Om du kopplar parallellt, vilket är samma som att använda både A och B utgången (eller 1 och 2) så halverar du motståndet. Ungefär som att du istället för en vattenslang använder två. Så kopplar du fyra stycken fyra ohms högtalare är detta samma som att koppla två stycken två ohms högtalare, vilket väldigt få förstärkare mår bra av.

Kan jag spela högre med 4 ohms högtalare än 8 ohms?

Då du minskar på motståndet kommer detta att innebära att förstärkaren lämnar mer effekt. Som nämnts ovan så bör din förstärkare då vara anpassad för att klara av 4 ohm(iaf om du spelar högt) eftersom du kan annars skadar din anläggning. Klarar din förstärkare däremot av 4 ohm kommer sådana högtalare göra att du kan spela högre än om du valt 8 ohms högtalare.

I korthet

*Spelar du högt bör du ha samma eller högre motstånd på högtalarna än vad förstärkaren klarar av.
*Använder du en rörförstärkare ska du ha samma eller lägre motstånd på högtalarna.
*Fyra högtalare kopplad på en stereoförstärkare får hälften så mycket motstånd som om man bara använt två av dem.

Relaterat

Watten på en förstärkare – Hur jämför man dem åt?

Så fungerar en högtalare

Ska man satsa på rör eller transistor?

Varför har vissa högtalare ingångar för två par kablar? Be-wire/Be-ampning

//Thomas, VD REHIFI.SE