Arkiv för januari, 2011

Infinity – 40 år av välljud

31 januari, 2011

Det anrika märket Infinity grundades år 1968. Grundarna bakom företaget hette Arnie Nudell, John Ulrick och Cary Christie. Deras mål var att utveckla högtalare i en rimlig prisnivå. Det var detta som skulle bli deras milstolpe och ultimat skulle bidra till att de kunde särskilja sig från sina konkurrenter.

Inifnity RS 9b. Mycket prisvärd allround högtalare.

Först ut som skulle representera detta tänk var under sent 80-tal Inifinitys Quantum serie.  De högtalarna använde sig av de numera kända EMIT-diskanterna och Watkins Woofern.  Emitterna var en typ av banddiskant – lätta, tunna och rappa. Ljudet som den återgav beskrivs av många användare som kristallklart och otroligt före sin tid.

Infinity utvecklade konceptet ett steg längre med  Reference-seiren – första högtalarelement i polypropen.  Något som låg hela 20år före sin tid!

Anmärkningsvärt är också att Infinity var pionjärer i ultra HiFi-rangen. Infinity IRS såldes 1980 för hela 65000 dollar!

Arnie Nudell – konstruktören bakom bl.a. Emit diskanterna/tweetern lämnade företaget när de såldes till Harman Kardon. Han gick vidare för att grunda företaget Genesis Technologies  - ett företag som rikatde in sig enbart på High-End högtalare.

Idag tillverkar Infinity inte enbart högtalare, utan också förstärkare av olika slag och audio för bilar. De vi minns dem bäst för är dock Kappa, Reference och RS serien.  Generellt sett är dessa trögdrivna så det krävs att du har en kraftfull förstärkare hemma, men du får en bra betoning på basen, varmt och fylligt ljud. Passar oftast bra till det mesta men anmärkningsvärt är att de hanterar rock-genren på ett mycket godkänt vis.

Accuphase Japans främsta high end tillverkare

18 januari, 2011

Accuphase är en av hifi-världens mest klassiska tillverkare och frågar du en entusiast får han ofta något alldeles särskilt i blicken när Accuphase kommer på tal. Men trots det så bildades Accuphase eller som det då hette Kensonic Labratories så sent som 1972, vid det laget hade Marantz, Mcintosh, Quad m.fl. tillverkat hifi i flera decennier.

Bolaget bildas av Jiro Kasuga, en före detta Kenwood konstruktör som tyckte att Kenwood fokuserade på fel saker efter att Supreme-serien lagts ner. Han samlar ihop ett team bestående av duktiga konstruktörer ifrån Kenwood men även bland annat Marantz och Luxman.

Inte bara de tre första bokstäverna utan även vissa delar och komponenter delas till en början med Kenwood, som också hade ett aktieinnehav i Kensonic/Accuphase till så sent som mitten av 90-talet.

De första produkterna att komma ut på marknaden 1973 är för/slutsteget C200/P300 samt FM/AM-tunern T-100. Under de första åren stod det inte Accuphase på produktern utan Kensonic, efter några år byter man namnet till Accuphase. Accuphase som är en sammansättning av orden Accurate (korrekt) och phase (fas).

En av de fina Accuphase produkterna i vårt sortiment

En av de anmärkningsvärda produkterna var C200 ett försteg av hög kvalité som bland annat var utrustat med separata tonkontroller för höger och vänster kanal. P300 var ett slutsteg på som namnet antyder totalt 300 watt dvs. 150 watt per kanal i 8 ohm. T100 var en tuner som direkt gick in på marknaden och konkurrerade som en av marknadens absolut bästa, en tradition som Accuphase hållit ända till idag med varje tuner de lanserat.

Det som utmärker Accuphase är den fantastiska byggkvalité som produkterna har. En Accuphase är lika vacker innanför skalet som utanpå och man förstår att det är produkter som kommer att spela ljuv musik under årtionden. Helt enkelt ett utmärkt begagnatköp.

//Carl