Arkiv för mars, 2011

dCS Verdi La Scala och dCS Delius – HIFI Teknik i kulturens tjänst

23 mars, 2011

En Cd spelare och DAC för över 200 000 kronor kan väl kanske inte direkt vara prisvärda. Fast jag tror jag måste ompröva det påståendet. Allt hamnar i ett helt annat läge nu när grejerna är begagnade och kostar en fjärdedel.

En del saker vill man på förhand antingen tycka om eller ogilla. Varumärken har en stark inverkan på ens omdöme. Första gången jag körde en Ferrari ville jag inte tycka om den av princip, men redan efter ett par hundra meter gick det liksom inte att låta bli. Samma sak här, det var bara att acceptera att bli hänförd och förförd av ljudet som flödade ut ur anläggningen.

Installationen kräver lite tid, och jag rekommenderar att man tar sig den tiden. Normalt anser jag att en manual finns bara för att de som tillverkat en produkt misslyckats med att göra den begriplig för användaren. Men här är den på sin plats, för man kan ställa in om inte allt så bra nära. I snabb set-up bladet rekommenderas att man låter de olika delarna kalibreras till fabriksintällningen. Klokt val, den funkar dessutom som en ”panikknapp” om man går bort sig i det djungellika menysystemet.

Utseende är kanske inte allt men ändå lite viktigt för hemfriden. Det här är en teknikpryl av rang och ser ut som en sådan, fast snygg ändå på något tidlöst sätt. Den tar en del plats i hyllan, det är visuellt tre olika chassilådor, fast egentligen är det bara två.

Jag levde länge i uppfattningen att dCs tillverkade ren och prydlig hifi med fokus på detaljer och att musiken kom i andra hand. Så fel jag hade, inte så att det saknas detaljer. Det finns nästan ett överflöd av detaljer men musiken håller dem i ett stadigt grepp. Aldrig tidigare har det varit så lätt att följa en melodislinga eller en körstämma som nu. Basgångarna presenteras med klarhet och precision, liksom att allt annat lika självklart bara finns där.

Plötsligt fick jag en hel hylla med nya skivor att njuta av. Nåja, njuta av på ett nytt sätt kanske man ska säga. Så kommer vi åter till det där med prisvärt. Vad kostar en ny skivsamling idag? Inget, man får den på köpet!

Omdöme

Plus

  • Musikalitet
  • Återgivning av detaljer
  • Renhet och klarhet

Minus

  • Jag vet faktiskt inte något mer än möjligen att det finns för många inställningar

Lyssningsanläggning i övrigt:

Försteg          Kora Crescendo

Slutsteg         Kora Titan

Högtalare      Cadence Amaya Kablar

Bertram audio, HiDiamond och Oyaide

Kenneth Rocksolidaudio

Wilson Audio Sophia II – HiFi Kenneth tar sig an kungen

17 mars, 2011

Wilson Audio Sofia ll – en flottbas.

Flottbas, i meningen motsats till smörtenor – för bas är en paradgren här. Djupbas från en kyrkorgel återges på ett underbart sätt, man sitter och njuter av musiken samtidigt som man får en basmassage i soffan. Härligt.

Ja, jag vet att jag verkar närmast lyrisk och det är jag med. Men visst finns det något litet aber i den här solskenshistorien. Det är inte helt lätt att få högtalarna att prestera sitt bästa, och när jag först lyssnade var det inte direkt kärlek vid första tonen.

Wilson Audio har gjort sig kända för en metod att placera högtalare genom att två personer tillsammans testar akustiken i rummet, ett omständligt förfarande tycker jag. Eftersom jag var själv tog jag till den gamla metoden att testa och lyssna. Utrustad med tumstock och tålamod fick jag slutligen till placeringen. Men det var inte slut med det. För att få det där lilla extra var jag tvungen att gå in och ändra utgångsimpedansen i mina slutsteg. Dessutom spelar de till skillnad mot de flesta andra högtalare bättre med tygfronterna på.

Wilson Audio Sophia 2

Som ni redan sett är jag positiv till högtalarna och satt länge och njöt. För man ska inte glömma bort musiken, det är ju liksom lite av grejen – och spelar musik, det gör de. Inte bara orgel och klassisk musik utan även mer finstämd akustisk musik återges med subtil känsla. Jazz svänger som om man vore där i den där rökiga trånga källaren i The Village. Men alla ni med hårdrock i skivhyllan kommer också att bli hänförda, för under silkesvanten finns en rejäl näve av stål som passar till alla med sina rötter i rock.

En annan positiv sak är att när högtalarna kommer på plats hemma smälter de in ganska väl, trots sin ganska indiskreta färg. Tygfronterna dämpar intrycket och när man sitter ner är högtalaren faktiskt rätt snygg, men det är ju en synnerligen personlig uppfattning.

Omdöme

Plus

  • Basen
  • Subtil
  • Klarar all musik
  • Välbyggda som ingen annan

Minus

  • Kräver noggrann placering
  • Tunga att ta hem

Lyssningsanläggning i övrigt

Försteg          Kora Crescendo

Slutsteg         Kora Titan

Högtalare      Cadence Amaya och Wilson Audio Sophia 2

Kablar           Bertram audio, HiDiamond och Oyaide

Kennet Rocksolidaudio

Hifi – Ett nördigt apparatintresse, eller en musikälskares längtan att komma nära musiken.

10 mars, 2011

Hifi ett intresse som nästan uteslutande utövas av män, ofta lite nördigt och tacksamt att driva med. Men är det så enkelt, är hifi bara ett sätt att spendera pengar på vräkig elektronik och fula (eller snygga) högtalare. Eller finns det bland dem flesta av oss hifi-entusiaster en sann kärlek till musiken och en naturlig strävan att komma den så nära som möjligt.

Här avnjuter jag min musik.

För mig har hifin i grund och botten alltid varit en naturlig utveckling av ett stort musikintresse. Det känns fullständigt självklart att musikupplevelsen blir bättre och större om den också återges på ett behagligt och inte sällan gripande sett. Ändå verkar världen bestå av massor av musikälskare men en försvinnande liten del hifientusiaster, inte sällan finns inte ens en dedikerad musikförmedlare hemma hos musikälskaren. Pengarna tror jag inte är problemet, en hyfsad stereo behöver inte kosta mer än ett par tusenlappar, särskilt inte om du köper den begagnad.

Jag skulle tro att musikintresset är lika stort hos män och kvinnor generellt sett men ända är det en jättestor skillnad mellan utövarna av ett hifi-intresse mellan könen. Hur kommer det sig? Jag har inget säkert svar på frågan, har du som läsare funderingar och tankar kring det eller något annat jag tar upp i artikeln, kommentera eller maila in till oss på Rehifi. Kanske får jag skäl att återkomma med en uppföljare.

Dynamiskt komprimerad musik – ett problem i Hifi-anläggningen

Hur tillverkas en vinylskiva?

REHIFI.SE på Global Forum mässan i Helsingborg

9 mars, 2011

I torsdags (3/3) var REHIFI.SE och tävlade på Global Forum Helsingborg som är en internationell tävling för
nya innovationer inom miljöområdet. REHIFI.SE hade en stor mässplats och var mycket populärt att
besöka bland deltagarna.

Tänk inte bara grönt utan även blått!
Mässan handlade om miljön och vad man kunde göra för att förbättra den. Dels genom nya affärsidéer
och innovationer, dels genom synergier genom att samarbeta, men ett stort fokus låg på att tänka
blått.

*71% av jordens yta är täckt av vatten
*95% av levande varelser på planeten jorden är beroende av vatten
*50% av all luft vi andas kommer från vatten

Idag förstörs vattnet mer och mer med t.ex. koldioxid som gör vattnet giftigt, oljeutsläpp som varje
år tar tusentals liv. Och teknisk utrustning som  hamnar på havets botten.

Rehifi.se ställer ut

REHIFI.SE blev utsedd till andra plats av Juryn!
Vi är mycket stolta över att juryn röstade fram oss till en hedrande andraplats i mycket jämn kamp
med det vinnande bolaget. Skulle tro att vi stupade på mållinjen då vår affärsidé inte kan skala upp lika
snabbt som vinnaren och inte heller innehåll lika mycket teknisk höjd.
Vinnande företaget berättade att i vissa utvecklingsländer la man så mycket som 1/3 av sin lön på fotogen/
bensin och dylikt för att få ljus om kvällarna. De hade en mycket mer hållbar lösning för detta som
utnyttjade solkraften och långsiktigt var betydligt billigare.

Vi fick en god respons på vårt resurstänk av mässans besökare. Framförallt delen där vi reparerar HiFi och ser till att det därmed inte slängs. Bl.a. var elever från gymnasieskolan  Procivitas på besök. Eleven Hannes Rehnström (från musikkollektivet Inkvisitionen) – som har ett stort intresse av musik hade detta att säga om oss: ”Jag tycker att idéen är superb för miljön. Det är något man inte tänker på att det slängs stereoapparater jämt och ständigt, när det ändå går att reparera och tas till vara på”

Med på plats var t.ex.

Recap – Som investerar i företag med grön profil

Sida – som förbättrar levnadsvillkoren för fattiga människor

Susannah Stewart som är en varm inspiratör för den ”blåa ekonomin”

Claes Malmberg – Näringslivsutvecklare i Helsingborg

Håkan Asmoarp från H+

Och många många fler.

Vi tackar framförallt vår storkund Claes Malmberg som bjöd in oss till eventet och tack för alla som
gjorde mässan möjlig!

//Thomas Jönsson VD rehifi och Max Jönsson

System Audio Explorer – HiFi Kennet fortsätter sin färd

7 mars, 2011

Rehifi.se har dem inne för 29900kr. Dessa är demo-ex!

Vid första kontakten med den slanka golvhögtalaren tror man att det handlar om en ganska billig hemmabiohögtalare. Titta igen, den verkar mer påkostad. med en välbyggd låda och fyra baselement. De två översta basarna hjälper dessutom till i mellanregistret, och en diskant tar hand om de översta frekvenserna. Internkablaget är från Nordost, också en vink om att tillverkaren satsar seriöst.

För den som köper högtalarna finns dessutom möjlighet att fylla en del av kabinettet med sand för att minimera resonanserna ännu mer. Jag har av tidsskäl inte testat det, men det verkar troligt att resultatet blir ännu bättre. Man har dessutom jobbat med att göra högtalarna lättplacerade i rummet och det gillas starkt.

Tillverkaren anger att den ska ha ett frekvensomfång mellan 30 och 35000 Hz +/- 1.5 db och det finns ingen anledning att tvivla på det när man spelar. Basen är torr men ändå kraftfull och mellanregistret återges med precision. Diskanten är i mina öron en aning hård men det kan bero på att högtalaren inte fått spelas in ordentligt.
Men i ärlighetens namn är jag inlyssnad på elektrostathögtalare så jag är nog inte van vid ”normala” högtalare. Som helhet är den mer än godkänd, speciellt med pop, rock och en del mer laidback music som Nora Jones eller Eva Cassidy i CDn.

Omdöme

Plus
•Design
•Lättplacerad
•Basen

Minus
• En lite hård diskant

Lyssningsanläggning i övrigt
Försteg
Kora Crescendo
Slutsteg
Kora Titan
Högtalare System Audio Explorer
Kablar
Blandat, men Acoustic revive, HiDiamond

Kenneth Ekelöv
Rocksolidaudio

Audio Research CD7 – HiFi Kenneth utvärderar

1 mars, 2011

Rehifi.se välkomnar vår första gästskribent Kenneth från Rocksolidaudio! (red. anmärkning)

Denna har Rehifi.se just nu i lager

Sällan ser man väl en så välbyggd CD-spelare som denna – som ett kassaskåp åt NATO!
Den är inte så (över) designad som många andra apparater och det kan väl ses som en
befriande fördel. Den liknar mer en militär sändare av något obskyrt slag.
När man tittar på baksidan ser man kontakter av hög standard, både XLR och RCA.
Utgångarna för RCA kunde man i mitt tycke hoppa över, då det inte ger spelaren rättvisa.
Det finns en tydlig skillnad mellan att koppla upp den balanserat med XLR och att köra med
RCA.

Tittar man sedan vidare så syns det att Audio Research inte lägger merparten av
utvecklingsbudgeten på onödiga finesser, utan mer på att förfina innanmätet med rör i
analogdelen för ett mjukare och varmare ljud.
Det tycks verkligen vara en apparat som man kan njuta av – länge.

Då kommer vi in på det viktiga – hur låter den då?
Först och främst måste jag säga att jag blev besviken då jag först bara hade möjlighet
att koppla upp den med RCA kabel (Nordost Valhalla). Ljudbilden var lite långt tillbaka och en smula platt.
Klangkaraktäten var ändå mycket musikalisk. Efter att ha kontaktat en kompis fick jag låna
ett par XLR kablar (Jorma Origo) så det gick att köra den balanserat. Vilket lyft det blev. Plötsligt öppnades
en scen framför mig och alla instrument kom fram mycket tydligare. Klangen var oförändrad
och väldigt behaglig. Balanseringen ger tydligen en hel del fördelar i denna konstruktion.
Det sköna med den här spelaren är att den inte bara fokuserar på detaljer utan plockar fram
musiken på ett behagligt sätt. Men missförstå mig rätt, visst finns detaljerna där men de
pockar inte på hela din uppmärksamhet.

Sätt dig i soffan och ha lite tilltugg framme, för när du väl börjar lyssna stannar du kvar.

Omdöme
Plus
• Fantastisk byggkvalité
• Klang
• Detaljer
• Ljudbild
• Musikalitet

Minus
• RCA anslutningen överflödig

Lyssningsanläggning i övrigt
Försteg
Kora Crescendo
Slutsteg
Kora Titan
Högtalare Cadence Amaya
Kablar
Blandat, men Acoustic revive, HiDiamond och Jorma

Kenneth Ekelöv
Rocksolidaudio

Relaterat

James B Lansing – En av hifi historiens giganter

Accuphase Japans främsta high-end tillverkare

Begagnade högtalare – vad ska man tänka på när man köper?