Arkiv för maj, 2011

Hanss Acoustics T-10 – Vinylen är här för att stanna

26 maj, 2011

Jag blev ombedd att testa en skivspelare och naturligtvis sa jag ja.  Men att det skulle bli kärlek vid första ögon/öron kastet trodde jag väl inte.Visst saknade jag min gamla Goldmund men den var ju i en helt annan klass…Trodde jag.

En enkel skivspelare med en okänd Italiensk tonarm och pickup verkade inte rocka särskilt fett. Men visst gör den, så till den milda grad att jag sitter trollbunden och lyssnar på ett sätt som jag fullständigt glömt bort. Till er som går och sneglar på den där kartongen med skivor i källaren kan jag bara säga – köp en vinylsvarv nu.

Hanss T-10

Hanss T-10

Det är en märklig upplevelse att lyssna på gamla vinylskivor när man är van vid CD formatet. Med jämna mellanrum fumlar man efter fjärrkontrollen, inte för att spola fram utan tillbaka för man vill lyssna på en passage en gång till. Men efter ett tag infinner sig ett inre lugn som är meditativt. Vinyl är på något vis lyssnandets motsvarighet till den japanska tecermonin. Ta fram en skiva, vänd och LÄS på omslaget. När gjorde du det senast på en CD? Ta sedan ut skivan ur konvolutet och lägg den på skivtallriken och damma av. Glöm för alt i världen inte skivpucken. Sedan ska nålen lyftas på plats. Nu är det nästan färdigt för lyssning, bara upp med volymen på förstärkaren till en lagom nivå.

Det första som slår en är att musiken är så närvarande. Jag har verkligen försökt men jag hittar ingen bättre beskrivning än så. Närvarande och transparent så man nästan kan gå runt i rummet och ta på musikerna. Sedan undrar man över CD skivans främsta argument basen som skulle vara så överlägsen på det nya formatet. Men, det stämmer verkligen inte, det är ju faktiskt så här det låter på riktigt.

Fast det viktigaste argumentet för vinyl är att det finns så mycket bra musik som inte kommit ut på CD och aldrig kommer att göra det. Så ni med skivkartonger i källaren – kom igen och upptäck den gamla världen igen.

Nu tronar skivspelaren högst upp på mitt stereoaltare och kallas med vördnad Hans majestät!

Försteg          Kora Crescendo

Högtalare      Cadence Amaya

Kablar           Bertramaudio kablar

Skivspelare Hanss T-10 med Bluenote tonarm och pickup

Kenneth är ej verksam inom REHIFI.SE. Hans åsikter är hans egna och behöver ej överensstämma med våra (Red. anm.).

Relaterade Länkar:

Vetenskap och vetskap: HIFI kablage

HIFI Kenneth utvärderar de mytomspunna AMR

Skivspelare – Direktdrift vs Remdrift i Hifi anläggningen

Kenneth @Rocksolidaudio


Sälja HIFI på kommission – Få bättre betalt!

25 maj, 2011

Att sälja en hifi produkt på kommission hos oss innebär att vi säljer varan åt dig i vår butik och med våra marknadsföringskanaler. Du äger produkten tills den är såld vilket innebär att du står för risken att produkten faller i värde eller inte går att sälja, men får i gengäld ett bättre pris på din vara när den blir såld. Du får pengarna senast 40 efter försäljningen. Vi hanterar betalning, testning, försäkring och garantiåtaganden samt riskerna associerade med detta.

Under en period har vi testat marknaden för denna typ av försäljning. Resultat är mycket lovande och responsen har skapat många nöjda kunder. Den stora skillnaden på rent inköp och kommission är att du får pengarna utbetalat till dig vid försäljningstillfället och får då dessutom mer pengar än vid rent inköp!

När du lämnar in en produkt på kommission kommer vi att aktivt sälja denna via våra marknadsföringskanaler. Detta inkluderar bl.a. webbutiken, Blocket, Beg, Prisjakt, Tradera, visningar genom våra sociala medier (blogg/twitter/fb/nyhetsbrev) och inte minst demonstrationer i butiken. Via vår marknadsföring exponerar vi vårt varumärke 10 tals miljoner gånger för våra potentiella kunder varje år. Totalt har vi idag över 50 000 besökare per månad.

Att sälja hifi på kommission innebär att:

  • Vi säljer varan åt dig, bara lämna den i vår butik eller skicka den till oss.
  • Du får betalt inom 40 dagar efter att varan är såld. (Bytesrätten ska ha gått ut+10 dagar administration för överföringen.)

Fördelarna med att sälja hifi på kommission:

  • Du får bättre betalt för din vara
  • Du når ut till miljontals potentiella kunder världen över
  • Du spar tid – vi gör allt arbete.
  • Vi tar riskerna
  • Vi säljer varan med 3 månaders garanti, 10 dagars öppet köp och 30 dagars bytesrätt!

Våra marknadsföringskanaler inkluderar bl.a. webbutiken, Blocket, Beg, Prisjakt, Tradera, visningar genom våra sociala medier (blogg/twitter/fb/nyhetsbrev) och inte minst demonstrationer i butiken.  Bara på vår hemsida har vi över 60 000 besökare per månad och inkluderar vi våra samarbetspartners exponeras vi för potentiella kunder över 1 miljon gånger per månad! Detta gör oss till en den bäst lämpade butiken i Sverige för att sälja hifi på kommission!

Läs mer om vad som gäller för inköp och försäljning hos REHIFI.SE här!

Vetenskap och vetskap: HIFI kablage

19 maj, 2011


Utvecklingen står inte still, det bara verkar så. Därför ska man inte fästa så stor vikt vid mätningar och tester som inte bygger på egna upplevelser i HIFImusikens underbara värld.

Med risk att få ordentligt med stryk, vill jag ändå komma med ett antal iakttagelser.

Det finns en tendens att gamla sanningar blir permanentade av ren bekvämlighet för ingen orkar ifrågasätta det som redan en gång blivit etablerat som just sanning. Om vi ska hårdra det resonemanget skulle vi kanske på sin höjd lyssna på stenkakor i stugorna och leva i tron att jorden är platt. Jag tänker på bland annat ljudtekniska sällskapets kabeltester i början på 80-talet. Det absolut bästa som fanns enligt mätningar och tester då var vanlig lampsladd. Visst, det fanns inte ett särskilt stort utbud av kablar då. Vetskap och vetenskap är inte samma sak och sedan dess har tiderna förändrats en hel del!

7500kr för en balanserad signalkabel. Är det värt sitt pris?

Missuppfattning 1 Anpassning av kablar.

Matchning är en fråga om var i kedjan man stoppar in en kabel, inte att vissa kablar lirar ihop med vissa apparater.  Om vi börjar från en CD i din anläggning och kallar det början och högtalarna representerar slutet har vi fastställt en ordning att utgå ifrån. Om man då börjar från början som verkar logiskt får man en hel rad problem på halsen. En bättre kabel släpper igenom mer information än en sämre kabel, det tror jag att alla kan vara överens om. Så vad händer då? Jo man får en ”informationsinfarkt” i ett senare skede i musikkedjan. Nästa kabel som vi förutsätter är en ”sämre” kabel klarar inte av att återge och transportera all information den får ta emot. Resultatet är att informationen inte kommer fram och det kan låta sämre istället för att bli den musikaliska höjdpunkt man hoppades på. Men, testa att sätta den nya kabeln mellan för och slutsteg så kanske du får ett helt annat resultat!

Med detta i åtanke bör man börja från högtalarkabeln och arbeta sig framåt, då uppstår inga problem.

Fortsättning följer..

Kenneth @ Rocksolidaudio

Kenneth är ej verksam inom REHIFI.SE. Hans åsikter är hans egna och behöver ej överensstämma med våra (Red. anm.).

Mcintosh – blåttljus, svartglas och bra HIFIljud

12 maj, 2011

Mcintosh är en av de där tillverkarna som alltid finns någonstans i bakhuvudet, du vet att en Mcintosh förstärkare kommer att vara bra redan innan du har prövat den. Och det är klart att efter alla dessa år med fantastiska produkter så är det på goda grunder. Därmed inte sagt att Mcintosh är för alla, precis som med det mesta inom Hifins värld så handlar det om tycke och smak.

Mcintosh MC275 i den femte utgåvan.

För mig så är blåa stora VU-mätare i en svart glasfront något som verkligen representerar Mcintosh, och det är så jag vill att de ska se ut.

Mcintosh Labratory bildades 1949 av Frank Mcintosh i Binghampton New York och bara 7 år senare flyttade man in i samma lokaler som man använder än idag. Under 50 och 60 talet tillverkade Mcintosh bland annat rörförstärkare en av dem var MC250 som senare blev MC275, ett 75 Watts stereoslutsteg som tillverkas än idag.

Ovanifrån ser du Mcintosh MR-78, C26 och MC2300. Produkterna hade Rehifi inne för ett par år sedan.

Under Woodstock festivalen 1969 var det Mcintosh förstärkare som försedde PA-högtalarna med ljud. Och i samma veva kom det klassiska rockbandet Grateful Dead att bygga upp sin legendariska PA-rigg ”The Wall of sound”. I ”The Wall of sound” ingick bland annat 48 stycken Mcintosh MC2300 (2×300 watt transistorslutsteg) och 3 stycken MC3500 (350 watt rörmonoblock), totalt över 30 000 hifiwatt!

Under 90-talet såldes Mcintosh till Japanska Clarion. Clarion gjorde dock klart att några stora förändringar av företaget skulle inte ske. 2003 blev Mcintosh åter uppköpta av ett Japanskt bolag och denna gången D&M holdings (en koncern bestående av i huvudsak Denon och Marantz).

Det moderna Försteget C-46 kopplat till 80-tals besten MC2500.

Just nu har vi en av Mcintosh mest legendariska förstärkare inne, slutsteget MC2500. MC2500 är en vidareutveckling av MC2300 men precis som namnet anger med 2×500 watt i stället för 2z300 watt. Kom gärna in och lyssna medan vi har kvar det. Du vet aldrig när du ser fler av dessa rariteter i Sverige.

/Carl – REHIFI.SE

Dynaudio, JBL, Mcintosh – Fint besök på REHIFI.SE Del 2

Fint besök på REHIFI.SE

Accuphase Japans främsta high end tillverkare

Radford STA 25 Mk4/Series 4 – En sann HIFI raritet

10 maj, 2011

Radford STA25 Series 4 tillverkades av Woodside Electronics efter det att Arthur Radford gått i pension 1989 och avvecklat Radford Electronics, ett litet företag med ca 160 anställda. Woodside Electronics bildades av en lärling till Artur, Jonh Widgery och Mike Davis som drev Woodside Electronics ytterligare några år efter Arthur Radfords Död 1993.

Vårt exemplar ligger för tillfället på aktion genom tyska Ebay

Denna förstärkare tillverkades medan Arthur Radford levde och Woodside Electronics fick därför använda hans signatur som ett kvitto på att den var konstruerad och byggd efter Radfords originalritningar och principer. Den har serienummer 090 av 100 byggda.

Återigen så är detta en mycket kompetent förstärkare med en underbar ljudbild som definitivt kan tävla med dom bästa än idag och som dessutom bär på en spännande historia från två små London baserade företag. Företag som drevs av passion för ljud och vars konstruktioner står sig utmärkt än idag.

UPPDATERING:

Vi testar alltså markerna nu på Ebay. Men vi på REHIFI.SE är även intresserade av att köpa därifrån. Hjälp oss och skicka tips! Premier utlovas för bästa bud!

Carl (författare) & Max (redigerare) REHIFI.SE

Dynaudio, JBL, Mcintosh – Fint besök på REHIFI.SE Del 2

5 maj, 2011

Efter min kollega Carls inlägg om det fina besöket av Sansui apparaterna hände det en hel del fler intressanta saker på vår inköpsfront. Det kommer att dröja lite för vissa av dessa innan de går ut till försäljning, men jag känner att det är min skyldighet som entusiast att kunna meddela er om nyheterna som komma skall.

Dynaudio Axis 5. Högtalare på ca 100kg/st, Effekt 450w och känslighet på 88DB. Monsterlådor med andra ord. Vi ska bara se till att renovera basarna först. Priset kommer att hamna på runt 15000kr.

Dynaudio Axis 5

Mcintosh MC 2500. Äkta vintage monsterslutsteg på hela 2*500 watt anno’ 1986. I bra skick. Fungerar superbt med vår C46:a. Utpris ca 30000kr.

Mcintosh MC 2500

JBL 250 TI Limited Edition. Varmt omtalade high-end modeller. Utpris ca 20000kr

JBL 250TI Limited Edition

Du är varmt välkommen att fråga mer om detta. Bara att skicka iväg ett mail till info [a] rehifi.se eller varför inte komma in i butiken direkt!

MVH

Max Jönsson REHIFI.SE