Arkiv för juni, 2011

Michael Green Design

23 juni, 2011

Michael Green Audio är ett amerikanskt företag som framförallt specialiserat sig på akustik. Man har mer eller mindre skapat helt nya teorier för hur ett rum ska vara utformat akustiskt för att uppnå högsta ljudkvalité. Istället för att bara dämpa eller diffusera reflexer vilket är dom vanliga teknikerna har man istället olika produkter som arbetar med rummet som en helhet, och att det är rummets trycksättning som är intressant.

Så här ser våra Chameleon ut. Kanske inte den vackraste högtalaren vi har inne, men utan tvekan en av dom mest välljudande.

Men Michael Green har också tillverkat högtalare där man använt sig av samma tankar och idéer. Den mest kända är kanske golvhögtalaren Chameleon.

Chameleon tillverkades i 50 exemplar och byggdes för hand. Varje högtalarkabinett utvärderades noggrant efter att dom var klara och enbart 4 av 10 godkändes. Frekvensomfånget är specificerat till 40- 20 000 Hz inom +-3dB. En impedans på 8 ohm och känslighet på 87dB gör att i stort sett alla förstärkare klarar av att hantera dem (givetvis finns det skillnader).

Här på Rehifi.se har vi länge haft ett par Chameleon till salu, tyvärr har ingen gett dom chansen kanske på grund av det lite udda och i mina ögon mindre vackra utseendet. Men visst är det synd, för ljudmässigt är det en riktig toppen högtalare i high-end klass. Inte minst akustiska inspelningar återges mycket naturtroget.

Nu vänder jag mig till dig som värderar välljud och prisvärdhet före utseende. Kom in och gör ett klipp. För pris gå in på vår webshop REHIFI.SEeller titta förbi i butiken så ska vi i personalen gärna demonstrera dem för dig.

Vad gömmer sig bakom LO-D, Autenthic och Trio

Mcintosh – blåttljus, svartglas och bra HIFIljud

Radford STA 25 Mk4/Series 4 – En sann HIFI raritet

/Carl

Vad gömmer sig bakom LO-D, Autenthic och Trio

21 juni, 2011

Ett intressant fenomen är de många namn som några av dem japanska tillverkarna gömmer sig bakom. Idag tänkte jag genomföra en kort ”guide” om några av dem.

I Japan heter inte en Kenwood Kenwood utan istället Trio och ibland letar sig t.o.m Trio emblemet in på den svenska marknaden. För ett par år sedan hade Rehifi inne en Kenwood Supreme 600 men som istället var märkt med Trio.

Trio 600, hette i Sverige Kenwood 600. Kanske Kenwoods bästa förstärkare någonsin.

Toshiba heter i Japan ibland för Aurex och Hitachi heter LO-D. NEC är ytterligare en tillverkare som kan hittas under annat namn nämligen Autenthic.

Ett annat fenomen är Marantz som under 70-talet även såldes under varumärkena Superscope och svenska Expert (precis som Olle Mirsch högtalare).

Ibland har företaget ett annat namn än varumärket på deras produkter till exempel är Denon en avknoppning på skivbolaget Columbia, företaget heter därför också Nippon Columbia. Luxman hette ursprungligen enbart Lux corporation men blev så pass förknippat med Luxman att man bytte företagsnamn.

Mcintosh – blåttljus, svartglas och bra HIFIljud

Radford STA 25 Mk4/Series 4 – En sann HIFI raritet

Fint besök på REHIFI.SE

Carl – REHIFI.SE

Solen skiner i HIFI-butiken. Utreade fynd.

17 juni, 2011

Tänkte bara tipsa om vår sommarrea i butiken och webshopen. Det kanske känns som reklam men du som kund avgör om det finns chans att fynda. Vi har förmodligen aldrig innan haft ett såpass stort utbud och med rabatter ända till 80%! Över 200 produkter är utreade för tillfället och det under ordinarie köpevillkor.

Cabasse, Denon, Audiostatic, Sony, NAD, Marantz, HK -och många fler märken finns det en chans att fynda på. Är du HIFI-intresserad så kan vi nog ordna något som passar dig.

Max REHIFI.SE

HDMI – vilket format skall HIFI entusiasten sikta in sig på?

9 juni, 2011

High-Definition Multimedia Interface (HDMI) standarden startades 2002 av ett konsortium av de tyngsta aktörerna i HIFI industrin. Bakgrunden var att man ville skapa en gemensam digital standard som inkluderade både bild och ljud. Något som inte hade funnits tidigare. Dessutom skulle själva kontakten vara liten för konsumenten. Även var det ett krav att det skulle finnas ett kopieringsskydd – HDCP.

Denna artikelns syfte är att belysa de olika versionerna som finns ute på marknaden och vad detta främst innebär för oss som är ljudentusiaster.

En HDMI version 1.3 kabel från Real cable 199kr i butiken.

Version 1.0 till 1.2:

Den första standarden kom ut 2003. Färgdjupet var  inte speciellt högt för dessa. Bandbredden låg på 3.96Gbit/s med en maximal bildupplösning på 1920×1200p60. HDMI 1.1. introducerade kompatibilitet för DVD-AUDIO. Och 1.2 lade till SA-CD.

Version 1.3 a/b/c:

Här började det hända grejer. År 2006 kom den första standarden ut för denna. Färgdjupet nästan dubblerades och upplösningen nådde  2560×1600p75. Även synken blev bättre mellan bild och ljud. Men den största nyheten  för ljudet är  introduktionen av surroundformaten Dolby True HD och DTS-HD Master Audio.  HDMI 1.3a skedde det inte  några jätteuppgraderingar förutom att SA-CD kunde skickas i sitt naturliga format. HMDI 1.3b och c introducerade en mini-kontakt och en teststandard, alltså är det ingen förändring mot föregående version.

Version 1.4:

Den nyaste standarden är från år 2009. Upplösningen gick upp avsevärt till 4096×2160p24. Standarden är 3D-kompatibel (den stereoskopiska varianten). Dataöverföringen kunde nu också samköras som en vanlig nätverkskabel  upp till 100Mb/s. Och så kom det ut en micro-variant av kontakten.

Förutom detta har alla kablar de gemensamt att de inte går att tillverka över 15 m. Och skall de vara så långa måste de vara byggda av god kvalité. Måste man ha en ännu längre kabel får man skaffa en aktiv variant, d.v.s. en kabel  med strömförsörjning.

Så var ska man som surround och ljudentusiast lägga sig? Min rekommendation är att man nöjer sig med minst HDMI 1.3. Motiveringen för detta är att kabeln stödjer de nya surround-formaten, SA-CD, och DVD-Audio.  Ljudet har alltså ingen skillnad mellan 1.3 och 1.4. På bild-sidan får du fråga dig själv om du behöver stereoskopisk 3D och en stor projektor för att kunna vissa skillnader mellan den högre upplösningen (bio-standarden). Märk även att det är otroligt svårt att hitta material för konsumenten i denna upplösning i nuläget.

Ytterligare en viktig punkt är att det finns HDMI 1.3 kategori 2 kablar. Dessa har högre hastighet och skiljer sig inte ifrån HDMI 1.4, men kan vara svåra att hitta.

Max REHIFI.SE

VIP-Kväll på REHIFI.SE

7 juni, 2011

Den 31/5 firade REHIFI.SE att företaget nu har dubblat sin omsättning. Därför drog vi på stort med en Vip-kväll för alla våra kunder. Vi bjöd på en superrea, demningar, ekologiska snittar, tävlingar och bubbel. Och folk kom i massor för att delta i evenemanget.

Demo av JBL4435 med Antique Soundlabs Leyla

Carl skötte demon av mastodonterna JBL 4435 med rörförstärkare. Det hade  även kopplats upp två st stativ-högtalarpar för jämförelse mellan moderna högtalare mot en äldre modell.

Hans Kucher ställde ut med Solar Sound

Jimmy på Real Cable passade också på att ställa ut

Dessutom hade vi utställare från både Real Cable och Solar Sound. Solar Sound passade även på att hålla sin egen tävling för våra kunder.

Mycket nöjd kund som slog till direkt på Super-REAN

Vår rea bestod av 20% rabatt på HELA begagnade lagret. 30% på samtliga golvhögtalare och 50% på utvalda modeller. Bl.a. kunde man fynda PS-Audio HCA-2 för 4500kr och då har nypriset legat runt 16-20tkr. Det fanns alltså chans till att göra rejäla klipp!

Lars-Erik på nomono.dk kammade hem första pris!

Vi lade även upp en mycket lyckad tipsrunda där man kunde kombinera nytta med nöje. Fokuset låg på att utbilda våra kunder men på ett roligt vis.

Thomas Jönsson VD REHIFI.SE har precis avslutat ett av sina välkomsttal

Ett axplock av gästerna som förgyllde kvällen

Kort och gott drog vi närmare 150 besökare . Och kvällen höll  på ända till kl 22. Det enda som var beklagligt var tågkaoset som skedde samma kväll, vilket gjorde att många tyvärr uteblev p.g.a pendeltrafiken.

Max REHIFI.SE