HD-ljud på det billigare sättet – spara tusenlappar!

25 maj, 2010 av admin Lämna en kommentar »

Många väljer att helt i onödan slänga ut sin gamla receiver för att kunna uppleva riktig HD-kvalité i ljudet genom att köpa en ny receiver. Denna kan kosta 10 000 tals kronor när de lika gärna kunnat köpa en begagnad för en bråkdel av priset!

5.1 ingång på en riktigt fin receiver

Använd 7.1(6.1/5.1)utgången på din blu-ray spelare.

Det du behöver för att få ut hd-kvalité i ljudet är en enhet som kan läsa och omvandla hd-signalen på rätt sätt, en modern dekoder. Då kan du antingen köpa en ny receiver för dyra pengar som innehåller en sådan. Eller så är du smart och köper en blu-ray spelare med dekoder som också har analog utgång (t.ex. 7.1 utgång). Denna kopplar du till en receiver med analoga ingångar. På så sätt får du HD-kvalite genom att använda dekodern från Blu-ray spelaren. Har du redan en receiver med analoga ingångar kan du fortsätta använda den. Har du ingen receiver så kan du mycket väl få samma kvalité på detta sätt genom att köpa en begagnad receiver till en bråkdel av priset för en ny med de senaste dekodrarna.

Så här kopplar du:

Från blu-ray-spelaren kopplar du från den analoga utgången till den analoga ingången på receivern, det gör du med vanliga RCA signalkablar. På receivern väljer du analog ingång. (7.1 ch input, exexternal decoder input eller liknande). Sedan är det bara att spela på och för ett par tusenlappar för blu-rayspelaren med analoga utgångar har du omvandlat din stereo till riktigt hög kvalité.

5.1 utgång på blu-ray spelare

För oss på REHIFI.SE är det ungefär lika smart att köpa en dyr ny receiver med ny dekoder som att köpa en ny platt-tv bara för att den gamla saknade inbyggd box för digital tv mottagning. Lika givet som att jag då inte byter ut hela TV, utan köper en digital box är det att nu köpa rätt blu-ray box istället för att byta receivern.

Och du, förutom att du sparar massor med pengar genom att göra på detta sättet gör du också en aktiv insats för miljön genom att fortsätta använda det som redan finns istället för att skapa fler högar med elektronikskrot.

Relaterat:

Ska du satsa på hemmabio eller ren stereo?

Subwoofer – Passar det dig

Bra högtalare – vad utmärker dem?

Koppla stereon med din mp3-spelare, mobil eller dator.

//Thomas, VD REHIFI.SE

Annonser

4 kommentarer

 1. paul skriver:

  Koppla in Blu-Rayen pa surround receivern. Bra text. Det finns också ett problem. Gamla surroundreceivers har inga HDMI ingånar och ingen HDMI switching mellan olika källor.
  Så den som har fler bildkällor har ingen stor nytta av detta.

 2. admin skriver:

  Hej Paul. Jag håller delvis med dig, fast det gäller först när du har fler bildkäller än vad det totalt finns ingångar på TV:n. Normalt sätt har ju en TV 2-4 ingångar. Men visst det innebär att du behöver byta ingång både på TV:n och på receivern. På en ”bra” inställd receiver då du låter bilden gå igenom receivern behöver du ju bara byta på just den.
  Undrar för den delen om det är någon här som jag jämfört kvalitén när man kör igenom en receiver mot när man kör direkt till TV:n. Man brukar ju säga att desto fler filter och desto längre signalväg desto sämre. En receiver emellan lägger på just dessa två delarna…

 3. Jörgen skriver:

  Hur ställer du in delaytime samt storlek på de olika högtalarna om du kopplar så?
  Har själv en Denon avc-a1sra och där funkar det då jag kan använda först AD-omvandlarna och sedan DA-omvandlarna och däremellan ställer in delay och storlek på högtalarna.
  Tilläggas kan att både AD samt Da-omvandlarna i men stärkare håller hög klass. Oftast håller inte Ad-omvandlarna så hög klass i ”vanliga” recievers.
  Funkar det även på ”billigare/mindre” modellereller skall man köpa en BR-spelare som kan hantera både delay samt storlek på högtalarna?

  • admin skriver:

   Hejsan Jörgen. Jag testade med vår Denon avc-a11XV och det är bara att ställa in detta på vanligt sätt, fungerade hur bra som helst.
   //Thomas

Kommentera


- 8 = one