Stäng av allt med endast en av fjärrkontrollerna

24 juni, 2010 av admin Lämna en kommentar »

En del av oss vill helst inte behöva gå upp för att stänga av anläggningen, vilket kan vara svårt när en del av enheterna inte har fjärrkontroll. Men det går att lösa och det utan att du behöver skaffa ännu fler fjärrkontroller.

Champion energispra grendosa

Champion energispra grendosa

Champion energisparande grendosa fungerar genom att den har ett master-uttag samt 7 stycken slav-uttag. När apparaten som är kopplad till huvuduttaget drar under en viss mängd ström. (ställs in mellan 8-80W) så stänger dosan av strömmen till övriga uttag. Genom att man har ett reglerbart tröskelvärde kan man i princip använda vilken apparat som helst. Ett smart sätt att använda detta på är t.ex. om du har en cd-spelare med fjärrkontroll men förstärkaren, slutsteget eller försteget inte har det. Då kan du koppla in cd-spelaren i master-uttaget och övriga apparater inklusive förstärkaren i slav-uttagen. Sen kan du på bekvämt avstånd stänga av cd-spelaren med fjärrkontrollen och då kommer även övriga produkter att stängas av.

Ett annat lämpligt användningsområde är t.ex. för datorn och alla kringprodukter som lampor, skrivare och scanner som ska stängas. Du stänger av datorn, vilket tar en liten stund, men så fort den stänger, stängs även övriga kringprodukter som du inte längre använder.

Genom att använda en sådan här dosa sparar man inte bara el på att apparaterna stängs av, man spar också pengar på att de inte går i standby utan blir helt avstängda. Dessutom har just vårt exemplar även t.ex. överspänningsskydd så att produkterna inte tar skada om t.ex. åskan skulle skapa störningar i nätet.

Men om man har en anläggning utan fjärrkontroll då?

Har man en anläggning helt utan fjärrkontroll kan man istället köpa en fjärrströmbrytare, men då får man vänja sig med ytterligare en fjärrkontroll. Då kopplar man varje enhet i en separat strömbrytare som man sedan kan stänga med hjälp av en fjärrkontroll.

Harman kardon avr-507

Harman Kardon avr-507

Vissa förstärkare har en liknande funktion inbyggd

En del förstärkare har en liknande funktion inbyggd. Nämligen ett eller två eluttag på baksidan. Dessa kan du använda på liknande sätt och koppla in ytterligare en eller ibland två enheter som sedan stängs när du stänger huvudenheten. En nackdel med dessa är att de nästan alltid är ojordade, har en kraftig begränsning i hur mycket watt de kan ge och dessutom får du inget överspänningsskydd.

Tips för att öka volymen på den fjärrlösa förstärkaren på avstånd

Ett annat tips vad gäller att styra anläggningen med fjärrkontroll är för dem som vill kunna ändra volymen på en förstärkare som saknar  fjärrkontroll. Då finns det faktiskt cd-spelare där du kan ändra volymen på deras fjärrkontroll. Hör med oss om du är intresserad så kan vi berätta vilka produkter vi har inne med denna egenskap.

Relaterat

HD-ljud på det billigare sättet – spara tusenlappar!

Begagnade högtalare – Vad ska man tänka på när man köper?

Vad är bäst, Cd-spelare eller skivspelare?

Koppla stereon med din mp3-spelare, mobil eller dator.

//Thomas, VD REHIFI.SE

Annonser

4 kommentarer

 1. Andreas skriver:

  Många bra tips, men ur miljösynpunkt ska man nog passa sig för allt för många såna där fjärrströmbrytare.

  Det finns säkert bättre varianter, men mina drar över 5w styck vilket är mer än alla mina stereoprylar som har egen standby-funktion drar tillsammans.

 2. admin skriver:

  Hej Andreas. Jag håller med fjärrströmbrytare är inte den bästa lösningen. De måste tyvärr dra lite ström för att kunna ta emot signalen från fjärrkontrollen när man vill sätta av eller på dem.

 3. admin skriver:

  Jag passade också på att mäta hur mycket ström grendosan drog när den inte skickade ut ström. Då visade den endast 1watt vilket innebär att detta är en högst energibesparande produkt. Givetvis ännu bättre att ha en vippbrytare och gå fram och stänga av allting hela vägen för då kommer man ner till 0!
  //Thomas

 4. John stalberg skriver:

  ”En del personer menar att maskiner är mycket bättre på att avgöra om musiken är bra eller dålig,”

  Finns det verkligen någon sådan? Jag menar bland alla miljoner kan det mycket väl finnas någon väldigt udda typ men förutom detta statistiskt teoretiska undantag, finns det i signifikant mängd? Jag har aldrig stött på eller sett någon sådan uttala sig i skrift. Är inte detta snarare något som kanske fötts ur missförstånd och sedan sprungit ur detta och blivit en myt?

Kommentera


nine + 1 =