REHIFI.SE Ryter till mot återvinningsstationerna och Kommunen

29 juni, 2010 av admin Lämna en kommentar »
Vi köper begagnad HIFI

Vi köper begagnad HIFI

Vi har den senaste veckan haft mycket kontakt med både kommunen och Återvinningscentralen i ett försök att fånga upp all fungerande HIFI innan den hamnar på tippen. Vår idé är att det är bättre att ägaren av varan får en slant, att köparen sedan sparar pengar mot att köpa nytt och att vi tillsammans bidrar till en bättre miljö. Tyvärr tycks dessa organ inte vara så lättjobbade trots att man t.ex. på Sysavs hemsida kan läsa att ”Miljöarbetet är alltid i fokus för allt vi gör.” Har ni tips och idéer på hur vi lyckas komma åt dessa varor får ni gärna ringa 0702-975132 eller mejla thomas@rehifi.se

Annonser

5 kommentarer

 1. Olof Renström skriver:

  Hej Thomas

  Jag tycker er ide med återvinning av ljudprodukter är lysande!

  Tyvärr först år jag också att ni stött på problem.
  Bolagen som anlitas för att driva återvinningsstationerna får ofta stelbenta regler att hålla sig inom.
  Mitt förslag är därför att börja diskussionen med deras uppdragsgivare: -Kommunen
  Jag läste att kommunen i Borlänge genomfört något liknande det ni tänkt på men för datorer. De kopplade det sedan till ett projekt för arbetslös ungdom som fick gå igenom kastade datorer och av de fungerande delarna bygga ihop datorer. Dessa såldes sedan billigt.

  Att ide’n är bra kan jag visa med några exempel på saker som bekanta lyckts rädda precis ägaren skulle dumpa dom i containern:
  - Infinity RS3b i behov av omkantning, annars fina
  - Audio Pro 2-25 i nyskick

  Och några som inte hann räddas:
  - Luxman rörförstärkare
  - Thorens TD150 med SME 3009 s2

  Hoppas ni får ide’n att fungera i praktiken, för det är en bra ide!!!

 2. Johan från Lund skriver:

  Läste i nyhetsbrevet att ni vill få in apparater som ofta hamnar på tippen… Ett tips som kommer att fungera är att sätta upp information i de återvinningscontainrar som finns lite överallt. I både min egen bostadsrättsförening, och kamraters, har vi en egen container där elektronikskrot hamnar. Har varit därinne och dumpat nån gammal CTR-monitor för ett tag sedan och där låg en gammal skön Tandbergare och även en stärkare. Definitivt ett ställe där jag hade sett till att information kommer upp!

 3. Johan, Lund skriver:

  Dessa utrymmen är som sagt rena ”guldgruvorna” ur både affärs- och miljösynpunkt och dessutom är det viktigt att visa klenoder räddas från att malas ner. Här kan vad som helst hamna, speciellt rörsteg och vinylsvarvar. En kompis till mig hittade fem stycken Rauna betonghögtalare i en container, bara ett par element var trasiga. Han fick tag i tillverkaren som blev helt till sig att min kompis hade hittat en uppsättning av hans konstruktioner och han hjälpte mer än gärna till att hitta komponenter till dem. Ett par olackerade (alltså rå betong med lite ”patina”) är riktigt poppis idag. Vidare är det svårt med vettiga portaler ut i allmänheten, mer än ”reklam” i lokaltidningar/annat tryck, kanske banners på Blocket eller någon annan sajt som många besöker men det blir för det första kostsamt och för det andra inte i längden hållbart, då folk glömmer bort en annons de läst för ett tag sedan. Sådan här information måste finnas där folk lämnar sina grejer.

  Hur många kunder har ni i er databas? Lämna ett litet påskägg till dem som i deras föreningar lyckas få upp information i ett sådant utrymme. Det är klart, risken finns ju att 1. ”kunden” själv norpar prylar och försöker sälja till er och 2. att informationen aldrig kommer upp.

 4. Anonym skriver:

  Det är lätt att skriva på en hemsida som Sysav tydligen gör ”Miljöarbetet är alltid i fokus för allt vi gör.” men i verkligheten är miljön styvmoderligt behandlad.

  Det finns absolut INGEN vettig anledning att bränna så mycket sopor som kommunerna gör idag om man inte tar med att dom över investerat i sopbränningskapacitet.

  Milköarbetet får alltså inte kosta något vilket det skulle göra om kommunerna eller sopföretagen skulle ta hand om återanvändbart t.ex. HIFI och mycket annat som är användbart.

  Jag tror Landskronas sopföretag LSR har ett avtal med någon idrotssförening om att dom får allt som ställs i en speciell container på tippen, det är alltså folk som slänger saker som själva ställer användbara saker i containern, idrottsföreningen sorterar ut sådant dom kan sälja och slänger resten.

  Jag tror det blir svårt att få media att ta upp att t.ex. Sysav eller kommunerna inte tar sitt miljöarbete på allvar, men just dålig publicitet kan få dessa herrar att göra underverk.

 5. LanS skriver:

  Det är mkt bra gjort av er!
  M tanke på att folk slänger det som verkligen fungerar och inte är ngt fel på eller tom förstör det för att ingen annan ska få deras prylar gratis..! Och sen resonemangen: ”Den där är trasig” Det stämmer inte så ofta när man själv får titta på den, eller: ”Den är så gammal!”, men det är ju kanske bara därför som ngn annan vill ha den.
  Kläder, t ex, slängs oftast nytvättade för att man tar ut dem ur klädskåpet och går igenom det man tycker sig ha haft för länge.
  Sen när monopolet kommer o ska ta hand om detta ”i folkets och miljöns intresse”, då ska allt förstöras.
  Jag behövde en ny TV o kom på att det bästa sättet är att ställa sig vid grindarna eller prata med ‘kunderna’ innan de hinner dumpa TV’n i kontainern. Där kan man ev göra upp om pengar, vilket de oftast inte vill ha eller tom få dem att köra hem den. Nu fick jag tag på en i alla fall men jag har försökt hitta en gammal äkta Husqvarna Tangent gräsklippare av gjutjärn. Alla jag hört med säger att de har slängt den de hade så jag kommer att ringa soptippen där en man som kände min granne jobbar o helt enkelt be honom lägga undan en…

  Eftersom ni nog inte kan lägga så mkt tid på att stå och bevaka tippen kan ni ju höra med dem om ni får sätta upp en annons, som syns (det är nog viktigt).
  Hör med ngn firma som återvinner datorer om de kan ge tips. Det ska nog finnas en del. En var på nyheterna i veckan, men minns inte villken kanal det var eller om det var regionalt. Jag bor i Västergötland men ser även på Östnytt ibland eftersom Västnytt är så tråkigt. Det kan faktiskt ha varit Östnytt. Mannen med datoråtervinningsfirman hade gjort (publicerat?) en undersökning och sa att företagare var onödigt rädda om sina datorer o lät förstöra dem. (Sen finns ju rehabverksamheter som tar hand om datorer men de har ofta kontrakt på att inget får återanvändas)
  Ni kan ju påpeka för kommunen att vissa sk miljöhänsyn som åberopas i mångt o mycket är bluffar iom att de utnyttjas för kommersiella ändamål. En gammal bil som skrotas kräver ju produktionen av en ny o för att få bra stål kan man inte återvinna allt järn utan en hel del ny malm måste brytas (men jag är inte så informerad om framstegen som gjorts). Även om man klarar sig med mkt återvunnet järn måste energin produceras och man kan ifrågasätta vad för slags miljöhänsyn detta resulterar i. Ett annat slående exempel var när man kom på att gamla tjocka lysrör drog mer energi än en ny sort som är mkt tunnare. Då bytte man på många ställen ut ALLT. Det lyste faktiskt inte mer för det. Nu är ju återvunnen aluminium inte så energikrävande att framställa men ett stort energislöseri var det. Denna sorts tanke basuneras ut med jämna mellanrum när ngn kommer på att den eller den åtgärden ska spara energi.
  Enl en kompis är en ny TV är kort o gott byggd f att inte hålla mer än sådär 5-7 år. Nya förstärkare håller säkert längre. Ett stort problem är kondensatorerna men ni kan säkert påpeka att gammal elektronik kan hålla i flera decennier än.

  Det är fullt lagligt att stå på plats o ta över sopor som inte ramlat ner i kontainern och rimligen måste ni kunna få upplysningar om vilken dag i veckan som är bäst att göra det på, t ex fredag, lördag eller en sen kväll.
  Däremot kan det vara vanskligt att få hjälp av en anställd på tippen er eftersom han kan få sparken eller bli omplacerad.

  Jag känner ett kommunalråd och han sa att det inte var så svårt arbete, det var som att driva ett företag. Detta kan ju bli en fälla eftersom ert arbete kan tyckas mindre lönsamt än det är idéllt och kanske bara en lönsamhetsaffär för er. Men va fan! Jag har ju rädddat museieföremål ur sopkontainrar. Jag har sålt vidare resväskor, propellrar, Märklinjärnvägar, fjärrkontroller, skinnfällar, ett tiotal cyklar… Risken finns att kommunen försöker snygga upp fasaden med mer kommunalisering. Har ni resurser kan ni mota Olle i grind gnm att ta en praktikant, sprida ert budskap bland stora och små skolelever eller stå f ngt slags beredskaps- eller terapiarbete, för intresserade tex i samband m utbildning i elektronik.

  Kommunerna verkar anse att de uppfyller lagstiftningens krav fastän de kunde t ex låta er göra en hel del åt detta, som inte har ngn som helst konstruktiv lösning, kanske för att det är en mkt liten av återvinningen. Om lagen föreskriver att det bästa ska göras f att allt ska återvinnas har ni ju rätt att kräva en upphandling där ni kan erbjuda kanske 90-100% återvinning av produkterna, upp till 100% minskning av energin f att producera (som återanvänd) varje sådan apparat och 100% återvinning av råvarorna i varje räddad produkt. Ni driver en slags specialåtervinning (en nisch) som få kan jämföra sig med och borde i sämsta fall kunna få överta produkter av en större firma, m risk f skador på sakerna. Kommunerna anser nog att de skapar arbeten o vettiga lösningar gnm att starta egna loppisar o gnm att samarbeta m t ext hjälporganisationer men sannolikast är nog att de inte orkar engagera sig i ”småsaker och hårklyverier”. Det är alltid ngt tungrott och initiativlöst över de stora och kollektiva företagen, ngt som kan kallas för ”i praktiken”. Om detta var förr och en debattör skulle ta upp frågan skulle kommunen kunna säga att de inte hade såna skyldigheter mot privata intressen men iom att upphandling numera gäller är ju saken annorlunda.
  Fast själv anser jag att man bara ska kunna gå in på tippen och plocka vad man vill, om det nu ska vara tillåtet att slänga vad som helst. I praktiken förmodligen den mest återvinningsbara principen.
  En skolklass tömde en kontainer på skolgården och gick igenom den… varför inte tömma en framför stadhuset?

Kommentera


six * 5 =