Ljudkvalité: Spotify, mp3:or och vanlig cd-skiva.

26 juli, 2010 av admin Lämna en kommentar »

Är det egentligen någon skillnad i ljudkvalité och kan man höra den?

SACD för riktigt hög kvalité

Marantz SA-15S1 SACD

Cd-skivor har oftast kvalitén 44 100 samplingar per sekund med 16 bits. Det innebär att informationsmängden är 1411kb/s. (44,1×16). Spotify eller mp3:r har ofta 128kb/s,  11 gånger mindre, med tappad information och hårdare ljud som följd. Bättre komprimeringar och Spotifys premiumtjänst har 320kbit/s, ca 4 gånger mindre information.

Ännu bättre format

Utöver dessa format finns bl.a. SACD och DVD-audio som kan innehålla ännu mer information och som föredras av audiofilerna. Det vanligare SACD har en informationsmängd på 2,8kbits/s, ungefär dubbelt så hög som cd-skivans. Vad formatet framförallt gör är att det vidgar frekvensområden från cd skivans 20-20khz till 20-50 00hz och det dynamiska omfånget från 96db till 120db. Det innebär att skillnaden mellan det svagaste och starkaste ljudet kan vara hela 8 gånger !

Vad säger audiofilerna?

De riktigt intresserade märker direkt om det är dålig eller bra kvalité och föredrar givetvis det sistnämnda. Därför köper de inte sällan just dvd-audio eller SACD, men även lp-skivor. Vinylen har inte några ettor och nollor utan helt analogt ljud som inte alls har samma begränsningar. Många audiofiler brukar beskriva ljudet från en vinylskiva som ännu mer dynamiskt och varmare!

Olika kvalitéer.

Skivspelare: Obegränsad
SACD: 2 822kbit/s
Cd-skiva: 1 411kbit/s
Spotify premium: 320kbit/s
Vanlig mp3: 128kbit/s

Relaterat

Vad är bäst, Cd-spelare eller skivspelare?

Köpa skivspelare – Tänk på detta!

Koppla stereon med din mp3-spelare, mobil eller dator.

Digitalt + Gammalt = WIN!

//Thomas, VD REHIFI.SE

Annonser

9 kommentarer

 1. JSL skriver:

  Hur står sig FLAC i förhållande till CD resp Mp3?

 2. Lasse skriver:

  FLAC är ett sätt att komprimera utan förlust (även om olika FLAC-program lär låta olika!), så det beror endast på hur bra original man har. Man kan komprimera CD och då är det lika bra som CD. Man kan köpa musik i HD-format (ex 96 kHz/24 bitar) i FLAC-format och då är det bättre än CD såklart. MP3 är ljudförstörande då det gör vissa antaganden kring vår hörsel som att om det är mycket mellanregister så behövs inte diskanten så mycket etc etc.

 3. Jens skriver:

  Snacka om motsägelser:

  ”Vad formatet framförallt gör är att det vidgar frekvensområden från cd skivans 20-20khz till 20-50 00hz och det dynamiska omfånget från 96db till 120db.”

  ”De riktigt intresserade märker direkt om det är dålig eller bra kvalité och föredrar givetvis det sistnämnda. Därför köper de inte sällan just dvd-audio eller SACD, men även lp-skivor. Vinylen har inte några ettor och nollor utan helt analogt ljud som inte alls har samma begränsningar. Många audiofiler brukar beskriva ljudet från en vinylskiva som ännu mer dynamiskt och varmare!”

  ”The dynamic range of vinyl, when evaluated as a the ratio of a peak sinusoudal amplitude to the peak noise density at that sine wave frequency, is somewhere around 80db. Under theoretically ideal conditions, this could perhaps improve to 120db. The dynamic range of CDs, when evaluated on a frequency-dependent basis and performed with proper dithering and oversampling, is somewhere around 150db. Under no legitimate circumstances will the dynamic range vinyl ever exceed the dynamic range of CD, under any frequency, given the wide performance gap and the physical limitations of vinyl playback.”

  http://wiki.hydrogenaudio.org/index.php?title=Myths_(Vinyl)

  : )

 4. Jens skriver:

  Är det någon av ” De riktigt intresserade” som skulle vilja ställa upp på ett blindtest mellan okomprimerad wav (CD) och ogg 320?

 5. pettis skriver:

  Flac är cd-kvalle..flac är ett nedladdnings(pirat) begrepp…Har du jämfört lyssna på cd(flac) kvalle och sen Mp3..så vill du bara ha cd kvalle…En ny upplevelse lyssna på dina Favvo cd-skivor på :P

 6. David skriver:

  En kusin till mig satt tidigare på en komplett Linn anläggning för en ansenlig summa pengar. En kompis till honom kopierade en cd skiva med 1 gångs hastighet och sen en till med 10 gångers hastighet.
  Kusinen gjorde ett blindtest och visste hela tiden vilken skiva som var rätt när det gällde den som kopierats med 10 gångers hastighet. När han gjorde test med skivan på 1 gångs hastighet så gissade han fel varje gång pga att det var så liten skillnad att han inte kunde avgöra vad som var bättre eller sämre. Men han gissade ju på samma varje gång så det betyder ju att det var en skillnad iaf.
  Tilläggas ska ju att de skivorna var kopierad direkt från original cd så de hade ju aldrig varit mp3 filer.

  De som inte hör skillnad på cd och vinyl tycker jag bara synd om..

 7. J.S. skriver:

  Der er også diskussionen om musikkens tilblivelse i et studie i dag. Meget musik er digitalt indspillet og ved hvilken samplerate er det så?? Og hvilket format bliver det så gemt i??
  Jeg syntes at kunne høre meget brug af kompressor(eller er det lav samplerate) på mange moderne indspilninger. Og så syntes jeg at kunne høre, at niveauet er højere på en CD idag end den var for nogle år siden

  • admin skriver:

   Ja tyvärr är det bara att hålla med dig. Nuförtiden används på tok för mycket kompressor varianter. Något som direkt påverkar oss med HiFi-anläggningar.

Kommentera


+ 9 = fifteen