Motstånd för HIFI högtalare och förstärkare

8 september, 2010 av admin Lämna en kommentar »

Hur ska du tänka när du ska matcha ihop din förstärkare med dina högtalare vad gäller motståndet, ohm, och hur det fungerar!

Vad är motstånd, ohm?

Motståndet på en högtalare begränsar flödet av elektricitet som kommer från förstärkaren. Man kan jämföra det med att skicka vatten genom trädgårdsslangen. Om du skulle trycka ihop slangen (öka motståndet) kommer mindre vatten(ström) att passera, detta går dock att kompensera genom att vrida ännu mer på kranen, varvid trycket istället ökar(=Volten ökar). En högtalare har ofta 4,6,8 eller 16 ohm motstånd.

Slutsteg som klarar 2 ohm

Slutsteg som klarar 2 ohm

Högre motstånd på högtalarna är ok för transistorförstärkare

De flesta förstärkare är transistorförstärkare och då är regeln att du bör ha samma eller mer motstånd på högtalarna än vad förstärkaren klarar. Har du mindre motstånd kommer det att bli ”för lätt” för förstärkaren att skicka ut sin ström, vilket gör att den riskerar att överhettas och ta skada. Något som bara händer om du använder en väldigt stor del av den kraft som finns i förstärkaren, d.v.s. spelar väldigt högt. Så spelar du lågt på din förstärkare behöver du inte oroa dig även om dina högtalare har lägre Ohm än vad som är rekommenderat på förstärkaren. Spelar du högt och är orolig bör du känna hur varm förstärkaren är, den får aldrig vara så varm så att du bränner dig, då är det hög tid att sänka volymen.

Lägre motstånd på högtalarna är ok på rörförstärkare

Har du däremot rörförstärkare är det tvärtom som gäller. Hellre för lågt motstånd än för högt, annars riskerar man att skada rören eller transformatorn.

Högtalare på 8 ohm som är bland det vanligare

Högtalare på 8 ohm som är bland det vanligare

Koppla flera högtalare

Tänk på att om du kopplar fler högtalare på förstärkaren så ändrar du motståndet (gäller stereoförstärkare). Om du kopplar parallellt, vilket är samma som att använda både A och B utgången (eller 1 och 2) så halverar du motståndet. Ungefär som att du istället för en vattenslang använder två. Så kopplar du fyra stycken fyra ohms högtalare är detta samma som att koppla två stycken två ohms högtalare, vilket väldigt få förstärkare mår bra av.

Kan jag spela högre med 4 ohms högtalare än 8 ohms?

Då du minskar på motståndet kommer detta att innebära att förstärkaren lämnar mer effekt. Som nämnts ovan så bör din förstärkare då vara anpassad för att klara av 4 ohm(iaf om du spelar högt) eftersom du kan annars skadar din anläggning. Klarar din förstärkare däremot av 4 ohm kommer sådana högtalare göra att du kan spela högre än om du valt 8 ohms högtalare.

I korthet

*Spelar du högt bör du ha samma eller högre motstånd på högtalarna än vad förstärkaren klarar av.
*Använder du en rörförstärkare ska du ha samma eller lägre motstånd på högtalarna.
*Fyra högtalare kopplad på en stereoförstärkare får hälften så mycket motstånd som om man bara använt två av dem.

Relaterat

Watten på en förstärkare – Hur jämför man dem åt?

Så fungerar en högtalare

Ska man satsa på rör eller transistor?

Varför har vissa högtalare ingångar för två par kablar? Be-wire/Be-ampning

//Thomas, VD REHIFI.SE

Annonser

8 kommentarer

 1. magnus skriver:

  På mina Amphion Prio 520 golvhögtalare står det max 150W och Impedance 4 Ohm. Skulle dessa kunna drivas av en mindre förstärkare såsom Lavardin IS som är på endast 35W vid 8 Ohm? Lavardin har ej specat vad den levererar vid 4 Ohm. Betyder det att den inte klarar av det eller kan man enkelt dubblera de 35W till 70W vid 4 Ohm?

  Tror du ljudvolymen kan bli tillräcklig även om man skulle vilja ha det lite högre till fest?

 2. admin skriver:

  Hejsan Magnus.
  Det brukar stå på baksidan av förstärkaren vad rekommenderade minsta motståndet är. Om det inte står vad förstärkaren lämnar vid 4 ohm är det mycket möjligt att den inte är gjord för att klara av detta. Som det står i artiklen går det ändå bra så länge man spelar lågt. I ditt fall när du även vill kunna kräma på till fester skulle jag rekommendera dig att titta på en större förstärkare eftersom det annars finns risk att du skadar din produkter.
  //Thomas

 3. Anders skriver:

  >Ballast<

  Hej!
  En kompis har ett Logitech 2.1 högtalarsystem med aktiv bas/förstärkare och passiva satteliter vilka bränts i samband med en fest. Jag har två extra högtalare till en kompaktestereo och funderar på om dessa möjligen kunde ersätta de brända satteliterna, dock är jag orolig för att stereohögtalarna har för låg impedans.

  satteliter – 8 ohm
  stereo – 2.7 ohm

  Jag har läst att eftersom basen till datorhögtalarna är så stor och dominerande kommer denna begränsa maximalt strömuttag och så hålla effekten nere oavsett vilka högtalare som råkar vara kopplade till sattelitutgångarna.

  Låter detta vettigt?
  (just nu går ingen av komponenterna att använda så kommer nog testa, men är intresserad av en upplyst åsikt)
  /Anders

 4. admin skriver:

  Hejsan. Eftersom dina satelliter, de högtalare som nu är sönder, hade 8 ohm är det troligt att subwoofern är byggd för att jobba främst mot detta motstånd. Då är det inte bra att koppla på andra högtalare som endast har 2,7 ohm i motstånd. Däremot bör du kika på baksidan eller i manualen om där står någonting om rekommenderat lägsta motstånd på högtalarna. Risk för att något tar skada sker i princip bara om du spelar väldigt högt i förhållande till vad anläggningen klarar av, så spelar du inte så högt behöver du inte oroa dig.
  //Thomas

 5. Anders skriver:

  Tackar!

 6. Fredrik skriver:

  Det är en väldigt vanlig missuppfattning att man måste ha låg impedans i sina högtalare om man kör med rör. På 99% av alla rörförstärkare kan man plocka ut 4,8 & 16 ohm på sek. sidan av utgångstrafon.

  Det som är viktigt är att man har högtalare som har en relativt jämn impedanskurva , och att ser till att ha en kapacitiv last där den dippar snarare än en resistiv last, då mår förstärkaren bäst….jag kör mina högtalare med en liten rörförstärkare på 1,2 W (SE), och de har en impedanskurva som ligger snällt kring 7 ohm…att det funkar med 1,2 W har mest med att de har en känslighet på 96…

  Det är trist att det förekommer så många myter kring rör.

  • admin skriver:

   Hejsan Fredrik och stort tack för ditt inlägg som skapar mer klarhet i frågan. Men om man har högtalare på 6 ohm och kan välja mellan 4 och 8 ohm på utgången av förstärkaren, vad tycker du då att man ska välja?

 7. Nona Mills skriver:

  På mina Amphion Prio 520 golvhögtalare står det max 150W och Impedance 4 Ohm. Skulle dessa kunna drivas av en mindre förstärkare såsom Lavardin IS som är på endast 35W vid 8 Ohm? Lavardin har ej specat vad den levererar vid 4 Ohm. Betyder det att den inte klarar av det eller kan man enkelt dubblera de 35W till 70W vid 4 Ohm? Tror du ljudvolymen kan bli tillräcklig även om man skulle vilja ha det lite högre till fest?

Kommentera


four - = 1