Klass A är det något att ha? HiFi förstärkeriet.

22 november, 2010 av admin Lämna en kommentar »

Du kanske har hört förut att man delar in förstärkare i olika klasser. Det rör sig alltså om hur din förstärkare ser till att förstärka ditt ljud. De vanligaste typerna inom branschen är klass B, AB, D och A. I detta stycket tänkte jag kort förklara hur det fungerar och vad som är fördelar och nackdelar med just klass A – en teknik som oftast är prisad av Audiofiler.

En klass A förstärkare har en teoretisk verkningsgrad på 50%. Det som gör den speciell är att strömföringen alltid är oavhängig av signalnivån. För att förtydliga, apparaten kommer alltid att mata ut max effekt och den  kommer att vara redo  när signalen förändras. Detta gör att dynamiken alltid hänger med i förstärkaren, den är således redo för det som komma skall i musiken.

Du slipper även ett fenomen som kallas för crossover distorsion. Det händer för att en klass B förstärkare ”delar” upp ljudet i två delar och där de möts kan det uppkomma smärre fenomen av distorsion. Något som Klass A inte har problemet av p.g.a. att den tar hand om hela inputen och ingen uppdelning sker.

Här har du en alldeles förträfflig klass A förstärkare. Rörförstärkare fungerar ofta i klass A.

+Enkelt konstruerade

+ Bra dynamik

+Så lite distorsion som möjligt i signalen

+ Ett stabilare och jämnare flöde av dynamiken

+/-Watten är oftast låg men ger mycket effekt för värdet. Vissa påstår att en 25watts klass A motsvarar en 200watt klass B förstärkare.

- Slösaktig i ström, därför är en klass A förstärkare oftast väldigt varm oavsett om den spelar eller inte

- Vill man ha mycket effekt får man räkna med stora konstruktioner (kylflänsar tar mycket plats)

Annonser

4 kommentarer

 1. ”Rörkonstruktioner fungerar alltid i klass A” (bildtexten) är väl direkt felaktigt. Klass A var väldigt vanligt bland enklare hemelektronik på rörtiden, men för högre uteffekter var man tvungen att ta till klass B även där.

 2. admin skriver:

  Hej Ricard.

  Det du skriver är helt korrekt en rörförstärkare behöver inte arbeta i klass A utan kan även gå i B eller kanske vanligast AB. Däremot måste en Single-end konstruktion alltid gå i klass A, och enligt vissa purister är det dessutom inte klass A om den inte är just single-end. Vi noterar att det blivit fel och ändrar därför också inlägget.

  // Carl , Rehifi

 3. Göran skriver:

  Intressant artikel! Jag har inte mycket kunskaper i ämnet, men jag har en Technics förstärkare (troligen från 80-talet) som är klassad ”New class A”. Vad innebär det? Har även sett ”klass AA”. Är det bättre än A?

  • admin skriver:

   Hejsan Göran. ”new class A” och ”klass AA” är Technics egna definitioner av olika kvalitéer på sina produkter. Exakt vad skillnaderna är vet väldigt få och egentligen behöver man öppna upp dem för att kika lite mer. Men här kommer en entusiast som gett sina tankar på det hela:
   ”For example, their ”Class AA” cirquit was two amps, both feeding the speaker via a resistor bridge. One was class A, the other was class B. The idea being that the class A amp stage fed the load, while the class B stage presented a high impedence load to the class a stage by supplying most of the load current. The class A stage also filled in the crossover region, for the time it took for the class B transistors to conduct. You’d think that Class AA is more class A than class A is, from the hype.”

Kommentera


4 + four =