Oxid hifin och välljudets fiende

10 februari, 2011 av Carl Lämna en kommentar »

Ett av dem vanligaste felen och problemen med elektronik och framförallt förstärkare är oxidering av olika kontaktytor, och framförallt dem vi hittar i potentiometrar och omkopplare.

En potentiometer kan sägas vara ett variabelt motstånd, precis som kranen i badrummet bestämmer den vad som ska släppas igenom och vad som inte ska det. En vanlig volymkontroll (med två slut lägen d.v.s. inte en digital) är ett utmärkt exempel på en potentiometer.

Oxid är en beläggning som bildas när metall reagerar med syret i luften, oxiden leder strömmen mycket sämre än det ursprungliga materialet (koppar).

Det vanligaste symptomet vid oxid i potentiometrar är sprakande vid användning samt eventuell obalans och ljud som släcks ut vid vissa lägen.

En av våra äldre förstärkare. Vi rensar alltid våra apparater på oxid när det behövs.

Oxid bildas över tid vilket innebär att det främst är i äldre apparater som oxidering är ett problem.

Oxiden går att få bort med olika oxidlösande medel, vill du inte ge dig på att göra det på egen hand erbjuder vi på Rehifi tjänsten att gå igenom din apparat och rensa den på oxid för 600 kronor, något som jag personligen anser ger ett lyft som t.ex. en kabel aldrig kan komma i närheten av och till och med kan rädda en apparat som man redan dömt ut som trasig.

Annonser

2 kommentarer

 1. Peter skriver:

  Många rekomenderar ju också att man ska köpa en viss spray för att ta bort oxiden med & visst brukar det kunna funka.
  Men man ska också ha i åtanke att många fabrikat blandar i vatten som inte alls är bra om man vill bli av med oxider på längre sikt.

  Har själv börjat använda sprayen mindre & rekomenderar i stället vanlig tsprit tillsammans med tops som dom flesta har hemma i badrummet.
  Dock så kräver detta att man skruvar & plockar i sär lite mer än det enklare alternativet med sprayning med till ex crc electronic cleaner.
  Men det lönar sig i längden med tspriten!

 2. Lasse skriver:

  Kan hålla med Peter! Använd dessutom för 17 inte andra CRC-produkter än Electronic Cleaner. Jag ser emellanåt att man rekommenderar t.ex. 5-56 som lämnar ett lager av fett och då samlas damm etc på kontakterna. Inte heller WD-40 skulle jag rekommendera. T-sprit eller möjligen Electronic Cleaner i brist på gamla tiders superrengöring (vill inte nämna vilket då det inte är så nyttigt att använda om man nu får tag på det).

Kommentera


five * 8 =