Dynamiskt komprimerad musik – ett problem i Hifi-anläggningen

15 februari, 2011 av Carl Lämna en kommentar »

Exempel på dynamisikkomprimering

Ett av dagens kanske största problem och framförallt vad det gäller digitalavspelning av musik är den dynamiska kompression som hela tiden blir allt mer populär. 24 bitar och 192 KHz i alla ära men om musiken redan förstörs i studion och av dess personal så hjälper inte all högupplöst teknik i världen. Vad innebär dynamisk kompression? Jo kortfattat kan man säga att det är ett sätt att höja medelnivån på musiken genom att öka ljudet på de tystare partierna och sänka på de starka dynamiska utbrotten. Varför använder man sig av dynamisk kompression? Anledningen till detta är framförallt att musiken vid en första avlyssning låter starkare och fångar din uppmärksamhet, samt att dagens allt för dåligt påkostade anläggningar i form av t.ex. laptopens inbyggda högtalare inte skulle klara av att återge de starkare partierna, om medelnivån skulle vara på samma volym som den komprimerade musiken. Det saknas helt enkelt så kallat ”headroom”.

En skivspelare ger en tillgång till enorma mängder musik fri ifrån dynamisk kompression.

Ett typiskt exempel på komprimerat ljud är TV-reklamen eller reklamradion (som är mer komprimerad än SR). När den komprimerade musiken sedan spelas upp i en riktig hifi-anläggning uppstår istället problem. Musiken upplevs som platt och ansträngd och riktiga utbrott t.ex. ett trumanslag dränks i det andra ljudet. Musiken kan i värsta fall bli olyssningsbar. Vi på Rehifi stöder kampen mot dynamisk kompression och anser att musiken ska produceras så bra och naturtroget som möjligt, inte för att passa kommersiell radio  eller enbart dåliga datorhögtalare. Det finns ingen anledning att musik ska låta sämre på 2010-talet än under 50-60-talet men tyvärr är det fallet allt för ofta. Relaterat: Spotify mp3 skillnader på ljudkvalitet

Annonser

5 kommentarer

 1. Lars Ljungberg skriver:

  Även under vinylskivornas höjdpunkt komprimerade man musik, vinylspelarna klarar inte så mycket ”svängningar” i nålen förutom i dyra spelare.

  Däremot finns det rent usla exempel, inte minst t.ex. idoldeltagares skivor som är rent onjutbara, och då menar jag inte musikaliskt! Frekvensgång som en hängmatta och ingen dynamik! Men det är som sagt inte unikt för digital musik. MP3 ska vi inte prata om…

 2. Raffe skriver:

  Jag är glad att Rehifi stöder kampen mot dynamisk kompression (bl a), jag borde tagit med nåt om det i enkäten,
  om något är viktigt är det bra att bli påmind.

 3. Ricard skriver:

  Bildtexten är aningen missvisande när antyder att musik inspelad på vinylskivor är fri från dynamisk kompression. Tvärtom så är kompression nödvändigt på vinyl för att kunna utnyttja det relativt låga signal/brusförhållandet.

  Dock är det helt rätt att dynamisk kompression används i mycket högre grad idag än då, vilket är en styggelse (och tekniskt sett helt onödigt i HiFi-sammanhang).

 4. Carl skriver:

  Vad kul att få respons på det man skriver om. Naturligtvis är det inte så att musik på vinyl är fri ifrån dynamisk-kompression. Det jag vill få fram är snarare att du på CD ofta är fast vid att behöva köpa remasters av musik som tyvärr låter sämre än originalen i många fall.

  Och precis som Lars Ljungberg påpekar är ofta populärmusik mest utsatt av alla.

Kommentera


- one = 1